Pașaportul se ieftinește și nu va mai fi nevoie de documente confirmative sau de înregistrare prealabilă pentru eliberarea actului. Șeful ASP: „De săptămâna viitoare intrăm în normalitate”

27 iulie 2022, 19:13 Economie 17479
pașaport biometric.  Sursa: Replica Media

În scurt timp, cetățenii care vor solicita eliberarea pașaportului nu va fi nevoie să se programeze în prealabil, iar cei la urgență nu va mai trebui să prezinte documente confirmative, anunță șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, care a menționat că „de săptămâna viitoare intrăm în normalitate”. Totodată, au fost diminuate tarifele pentru eliberare a pașaportului cetățeanului Republicii Moldova.

„În acest weekend noi primim, deja avem confirmarea, în jur de 50.000 de blanchete. Și coridor verde organizăm la vamă ca ele să ajungă neîntârziat. Speranța noastră este că, de la o luni revenim complet în regim normal, cu excluderea obligativității confirmării unor documente de călătorie. Întregul stoc de 200.0000 de blanchete îl așteptăm la sfârșitul lunii august”.

Totuși, în Chișinău, Bălți și Ungheni sunt locațiile unde programarea la pașapoarte se face tocmai pentru începutul toamnei, șeful ASP explicând prin faptul că cererea de servicii este mai mare din cauza populației mai numeroase.

„Programatorul nostru permite rezervarea pentru 2 luni în avans a programărilor și această situație, în mod special pentru pașapoarte, este valabilă doar pentru 3 localități, inclusiv Chișinău. În restul țării sunt locuri în primele săptămâni ale lunii august. De fapt, de săptămâna trecută cererile la termen ordinar nu mai solicităm nicio dovadă a călătoriei sau programare prealabilă. De mâine deschidem pentru cei care vin în rând viu, fără programare prealabilă”, spune Eșanu.

O altă veste bună este că în cadrul ședinței Executivului de astăzi, 27 iulie 2022, a fost votată o Hotărâre de Guvern, potrivit căreia urmează a fi diminuate tarifele pentru unele servicii prestate de către Agenția Servicii Publice. Va fi extinsă și lista beneficiarilor de înlesniri la obținerea unor servicii publice.

Potrivit prevederilor documentului urmează a fi operate un șir de modificări, printre care:

1. Reducerea tarifului pentru serviciile de eliberare a pașaportului cetățeanului Republicii Moldova, după cum urmează:

  • de la 850 lei la 650 lei (în termen de 20 de zile lucrătoare);
  • de la 1280 lei la 1240 lei (în termen de 10 zile lucrătoare);
  • de la 1490 lei la 1430 lei (în termen de 5 zile lucrătoare);
  • de la 2130 lei la 2080 lei (în ziua adresării).

Anual, Agenția Servicii Publice eliberează circa 450 mii de pașapoarte, dintre care circa 60% sunt eliberate în termen de 20 de zile lucrătoare.

2. Reducerea tarifelor cu 20% pentru serviciile de eliberare a extraselor din resursele informaţionale ale Agenţiei Servicii Publice, sub formă de document electronic, comandate prin intermediul unor aplicații web.

În prezent, Agenția Servicii Publice eliberează 7 astfel de extrase. Începând cu luna ianuarie 2023, lista ar putea fi extinsă până la 27 de extrase în format electronic. Menționăm că pentru a comanda și a primi un extras în format electronic, solicitantul trebuie să dețină semnătura electronică.

3. Reducerea de circa 3 ori a tarifelor pentru serviciile de confecționare a actelor de identitate pentru refugiați, beneficiarii de protecție umanitară și apatrizi, cu stabilirea acestora la nivelul actelor de identitate naționale, după cum urmează:

  • de la 350 lei la 130 lei (în termen de 20 de zile lucrătoare);
  • de la 700 lei la 260 lei (în termen de 10 zile lucrătoare);
  • de la 1050 lei la 390 lei (în termen de 5 zile lucrătoare);
  • de la 1400 lei la 520 (în termen de 1 zi lucrătoare);
  • de la 1750 lei la 650 lei (în ziua adresării).

4. Furnizarea gratuită, în termen de 5 zile lucrătoare, a informației din resursele informaţionale de stat deţinute de Agenţia Servicii Publice, sub formă de document electronic, către reprezentanții mass-media.

Noile tarife urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 august 2022.

„Ieftinirea pașapoartelor este un rezultat direct a eliminării schemei de pașapoarte”, a punctat șeful Agenției.

Amintim că, Compania „Polska Wytwornia Papierow Wartosciowych”, controlată de Trezoreria Poloniei, a fost desemnată câștigătoare a licitației de procurare a blanchetelor utilizate la perfectarea actelor, anunțată repetat de către Agenția Servicii Publice. Licitația inițiată în aprilie 2021 de fosta conducere a agenției - Vladislav Zara, anchetat actualmente pe această achiziție, a fost anulată în urma unei verificări și au a depistat mai multe nereguli.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media