LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 156. Mai mulți ambasadori ai G7 vizitează Odesa / Zelenskiy: Ucraina este pregătită să reia transportul de cereale din porturile Mării Negre

29 iulie 2022, 07:55 Ucraina 574
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea dea 156-a zi de rezistență împotriva armatei ruse, care a invadat teritoriul ucrainean, la 24 februarie. Pe 28 iulie, trupele ruse au bombardat din nou Bakhmut în regiunea Donețk, în urma căruia cel puțin trei persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite. Totodată, șase blocuri de locuințe și șase case particulare au fost avariate. Potrivit informațiilor preliminare, rușii au folosit muniții cu dispersie.

Între timp, Ucraina și-a intensificat tentativa de recucerire a regiunilor controlate de ruși în sud, încercând să bombardeze și să izoleze trupele rusești în zone greu de aprovizionat. Avioane ucrainene au lovit joi forțele ruse din jurul Hersonului și dintr-un oraș din apropiere.

Totodată, cel puțin 75.000 de ruși au fost uciși sau răniți în războiul din Ucraina, spun oficialii americani. Aceștia estimează că numărul deceselor în rândul rușilor în război este de mult timp de ordinul zecilor de mii.

UPDATE 19:40. Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken se va deplasa în august în Africa de Sud, în Republica Democratică Congo şi în Rwanda, a anunţat vineri Departamentul de Stat al SUA, în contextul în care Statele Unite încearcă să contracareze influenţa diplomatică rusă, relatează AFP.


UPDATE 17:50. O persoană a fost ucisă, iar cinci au fost rănite în urma atacului cu rachetă de dimineață asupra orașului Kramatorsk, anunță șeful administrației regionale din Donețk, Pavel Kirilenko. Potrivit acestuia, lovitura a fost dată într-o zonă rezidenţială. Două case au fost complet distruse, alte 21 au fost avariate.

Kirilenko a cerut locuitorilor din regiune să evacueze.


UPDATE 16:20. În timp ce a vizitat Odesa, pe coasta de sud a Ucrainei, președintele Vladimir Zelenskiy a profitat de ocazie pentru a întâlni personalul de serviciu rănit într-un spital de acolo. Acestea sunt câteva dintre imaginile călătoriei care au fost făcute publice presei.UPDATE 15:30. Sesiunea de primăvară a ședinței Parlamentului s-a încheiat astăzi, 29 iulie, cu un moment emoționant oferit de corul regional din orașul Vinița, care a cântat imnul Ucrainei, imnul Uniunii Europene și cântecul popular ucrainean „Oi u luzi chervona kalyna”, iar în timpul recitalului deputații au onorat imnul statului vecin, alții au plâns, iar o parte au ieșit din sala de plen.

„În această perioadă corul se află în R. Moldova pentru a participa în cadrul proiectului „Orchestra Unită” - Moldova - România - Ucraina - Europa, care vine să aducă în localitățile precum Chișinău, Butuceni, Tighina, Sibiu 110 tineri muzicieni din șapte țări, un proiect născut din crezul de a susține solidaritatea pentru Ucraina ș ia promova anul tineretului în Europa”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.


UPDATE 15:00. Ucraina este pregătită să reia transportul de cereale din porturile Mării Negre, a spus președintele ucrainean, Vladimir Zelenskiy.

Acesta a menționat că așteaptă un semnal de la Națiunile Unite și Turcia pentru a începe transporturile.

Biroul lui Zelenskiy a declarat că președintele a vizitat portul Chornomorsk de la Marea Neagră, care a fost blocat de Rusia, pentru a vedea pregătirile pentru transporturile în baza unui acord intermediat de ONU semnat în Turcia săptămâna trecută.

„Partea noastră este pe deplin pregătită. Am trimis toate semnalele partenerilor noștri – ONU și Turcia, iar armata noastră garantează situația de securitate. Ministrul infrastructurii este în contact direct cu partea turcă și cu ONU. Așteptăm un semnal de la ei că putem începe”, a spsu Zelenskiy.


UPDATE 14:34. De la începutul războiului din Ucraina, 676 de refugiați din țara vecină a fost angajați în Republica Moldova, dintre care 523 femei și 153 bărbați.

Cei mai mulți cetățeni ucraineni înregistrați în evidenţele ANOFM sunt angajați în: Chișinău (503), Bălți (21), Ungheni (19), Cahul (17), etc.

Conform notificărilor angajatorilor, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii, meserii: programator, inginer, cusător, vânzător, vânzător-consultant, bucătar, chelner, medic, educator, montator subasamblare, infirmieră, operator in sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii, operator introducere date, altele.

140 angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 2197 locuri de muncă vacante disponibile pentru aceste persoane.

370 cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele subdiviziunilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a primi suport la angajare.


UPDATE 13:50. O navă hidrografică ucraineană a sărit în aer joi la Gurile Dunării, a anunţat vineri dimineaţă Comandamentul Operaţional Sud al forţelor de apărare ucrainene, citat de agenţia de presă Unian și Agerpres.

„Ca urmare a unei explozii la impactul cu un dispozitiv exploziv necunoscut în zona gurilor (canalului) Bâstroe de la Dunăre, o navă maritimă hidrografică ucraineană de mici dimensiuni s-a ales cu o gaură la provă, sub linia de plutire”, se arată într-un comunicat al Comandamentului Sud.

Echipajul a luat o serie de măsuri, prin forţe proprii, pentru a salva nava de la scufundare.


UPDATE 13:16. 9.800 de cupluri s-au căsătorit la Kiev de la începutul invaziei ruse. Şeful adjunct al Administraţiei de Stat a oraşului Kiev, Mykola Povoroznyk, a spus că 9.800 de cupluri s-au căsătorit şi 5.795 de copii s-au născut la Kiev de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.


UPDATE 12:40. Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi altele şapte rănite într-un atac al forțelor ruse care a avut loc vineri lângă o staţie de transport în comun din oraşul Nikolaev.

Potrivit guvernatorului regiunii Nikolaev, Vitalii Kim, atacul Rusiei a lovit o zonă din apropierea unei stații de transport public în dimineața zilei de 29 iulie. Mai devreme, primarul Nikolaev, Oleksandr Sienkevych, a declarat că forțele ruse au tras cu muniții cu dispersie în unul dintre cartierele orașului.UPDATE 12:10. Ambasadorii G7 vizitează Odesa. Ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons, a scris pe Twitter că pe 29 iulie, ea și alți ambasadori ai G7 „sunt la Odesa cu Turcia pentru a reitera importanța acordului intermediat de ONU care permite transportarea alimentelor din Ucraina”.

Vizita lor vine la aproape o săptămână după ce forțele ruse au atacat portul comercial de la Marea Neagră din Odesa pe 23 iulie, o zi după ce Ucraina, Rusia, Turcia și ONU au ajuns la un acord pentru a debloca exporturile de cereale din porturile ucrainene.

„Rusia trebuie să respecte acordul”, a scris Simmons.UPDATE 11:35. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova va propune în curând o dată pentru o convorbire cu secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul căreia oficialul american dorește să discute despre un schimb de prizonieri din închisorile rusești și americane, relatează Reuters.

Blinken a declarat miercuri că Washingtonul a făcut o „ofertă substanțială” pentru a obține eliberarea vedetei americane de baschet Brittney Griner și a fostului pușcaș marin Paul Whelan, ambii deținuți în Rusia, scrie Hotnews.

Familiile lui Whelan, care a fost reținut de Rusia pentru presupus spionaj din 2018, și a starului WNBA Griner, reținută la Moscova pentru deținere de droguri din februarie, au cerut Casei Albe să le asigure eliberarea, inclusiv printr-un schimb de prizonieri, dacă este necesar.


UPDATE 11:02. Ministerul rus al apărării a declarat că Ucraina a lovit vineri o închisoare din teritoriul controlat de separatiști din regiunea Donețk cu rachete HIMARS de fabricație americană, ucigând 40 de prizonieri de război ucraineni și rănind 75, transmite Reuters.

Reuters nu a putut verifica imediat informațiile de pe câmpul de luptă.

„Un atac cu rachete cu sistem de rachete cu lansare multiplă (HIMARS) de fabricație americană a fost efectuat asupra unui centru de detenție preventivă din zona așezării Olenivka, unde sunt deținuți prizonieri de război militari ucraineni, inclusiv luptători din batalionul Azov", a anunțat ministerul apărării în informarea sa zilnică.

În urma loviturii, „40 de prizonieri de război ucraineni au fost uciși și 75 răniți”, iar opt membri ai personalului închisorii au fost de asemenea răniți, a mai precizat ministerul rus al apărării.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei nu a comentat încă această informație.


UPDATE 10:32. De la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie și până în dimineața zilei de 3 iulie, Rusia a pierdut aproximativ 40.500 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, dintre care 270 în ultimele 24 de ore, sunt ultimele date prezentate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pierderi estimate ale ocupanților ruși până astăzi:

 • tancuri - 1.749 (+7);
 • vehicule blindate de luptă - 3.987 (+8);
 • sisteme de artilerie - 900 (+6);
 • lansatoare de grenade propulsate de rachete - 258;
 • echipamente de apărare aeriană - 117;
 • aeronave - 222 (+1);
 • elicoptere - 190 (+1);
 • echipamente auto și autocisterne - 2.870 (+16);
 • nave, bărci - 15;
 • drone de nivel operațional și tactic - 654 (+1);
 • echipamente speciale - 77;
 • rachete de croazieră - 174 (+2).

Ucraina nu dezvăluie informații despre pierderile în rândul armatei sale. Cu toate acestea, președintele Vladimir Zelenskiy a declarat că aproximativ 60-100 de militari ucraineni mor pe câmpul de luptă în fiecare zi, iar alți 500 sunt răniți.


UPDATE 09:52. Grupului Wagner i-a fost probabil alocată responsabilitatea pentru anumite sectoare ale liniei frontului în estul Ucrainei, posibil deoarece Rusia se confruntă cu o penurie majoră de infanterie de luptă, a declarat Ministerul Apărării britanic într-o actualizare de informații în această dimineață.

Din martie, compania militară privată rusă (PMC) Wagner Group a operat în estul Ucrainei în coordonare cu armata rusă. Lui Wagner i s-a atribuit probabil responsabilitatea pentru anumite sectoare ale liniei frontului, într-un mod similar cu unitățile normale ale armatei. Aceasta este o schimbare semnificativă față de angajarea anterioară a grupului din 2015, când a întreprins, de obicei, misiuni distincte de activitatea militară obișnuită a Rusiei, la scară largă.

Acest nou nivel de integrare subminează și mai mult politica de lungă durată a autorităților ruse de a nega legăturile dintre PMC și statul rus.
UPDATE 09:16 .Statele Unite au transferat șase avioane de vânătoare și bombardări F-22 Raptor din a cincea generație la baza aeriană din orașul polonez Lusk. SUA intenționează să trimită încă șase avioane F-22 în Europa, care pot fi staționate la baza Golfului Souda de pe insula grecească Creta.

Potrivit comandamentului forțelor aeriene americane în Europa, aceste avioane de luptă urmează să „întărească scutul aliaților NATO de la Marea Baltică până la Marea Neagră”.


UPDATE 09:10. Pe 28 iulie, trupele ruse au bombardat din nou Bakhmut în regiunea Donețk, în urma căruia cel puțin trei persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite. 6 blocuri de locuințe și 6 case particulare au fost avariate. Potrivit informațiilor preliminare, rușii au folosit muniții cu dispersie.

Și în dimineața zilei de 29 iulie, ocupanții au bombardat centrul Harkovului: au lovit o clădire cu două etaje și clădirea unei instituții de învățământ superior. Salvatorii demontează molozul și caută oameni sub el. În prezent, nu există informații despre morți sau răniți.


UPDATE 08:45. Un tribunal rus a amendat joi serviciul de mesagerie WhatsApp al Meta Platforms, proprietarul Snapchat, Snap, şi alte firme străine pentru presupusul refuz al acestora de a stoca datele utilizatorilor ruşi la nivel naţional, transmite Reuters.


UPDATE 07:55. Ambasada Ucrainei în Liban a cerut autorităţilor să clarifice condiţiile în care o navă siriană - despre care Ucraina susţine că transportă orz furat - a fost autorizată să acosteze la Tripoli, transmite CNN. Nava siriană, Laodicea, aparţine companiei maritime de stat SYRIAMAR şi a fost fotografiată trecând prin strâmtoarea Bosfor în Marea Mediterană pe 23 iulie.

Atât compania, cât şi nava au fost sancţionate de Trezoreria SUA în 2015. Ucraina a declarat în repetate rânduri că Rusia a dus cereale din ţară în porturile din Orientul Mijlociu. În luna mai, imagini din satelit păreau să arate două nave sub pavilion rusesc care acostează şi se încarcă cu ceea ce se credea a fi cereale ucrainene furate în portul Sevastopol din Crimeea,


UPDATE 07:40. Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy a transmis în mesajul zilnic adresat poporului ucrainean că armata rusă a lansat atacuri cu rachete asupra regiunii Kiev, Kropyvnytskyi şi a lovit Mykolaiv. ”Astăzi, am sărbătorit pentru prima dată Ziua Statului Ucrainean. Şi m-am bucurat să văd cât de mulţi oameni au perceput cu căldură această sărbătoare, s-au felicitat pentru ea, au zâmbit şi au fost mândri de Ucraina”, a spus preşedintele ucrainean.

Zelenskiy a arătat că vrea să le mulţumească ”senatorilor americani care au aprobat în unanimitate rezoluţia prin care se solicită Departamentului de Stat al SUA să recunoască Rusia ca stat sponsor al terorismului”.

”Puteţi lua orice zi din Ucraina - astăzi sau oricare alta după 24 februarie - pentru a vedea că nimeni în lume nu investeşte în terorism mai mult decât Rusia. Acest lucru chiar are nevoie de un răspuns juridic la nivel global. Şi nu există niciun motiv raţional pentru care o astfel de reacţie nu ar trebui să aibă loc, în special în Statele Unite”, mai afirmă el,


UPDATE 07:00. Armata ucraineană a recunoscut că forţele ruseşti au reuşit să obţină mici câştiguri în apropierea oraşelor Soledar şi Vershyna din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, transmite CNN. Rusia a făcut presiuni în acea zonă din Donbas în ultimele săptămâni, dar cu câştiguri limitate. Potrivit actualizării de joi seară a Statului Major General al Ucrainei, alte încercări ale forţelor ruseşti de a "efectua asalturi în direcţia aşezărilor Yakovlivka, Bakhmut şi Semyhiria au eşuat". "Unităţile inamice s-au retras aici cu pierderi", a precizat Statul Major General al Ucrainei, relatează news.ro.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie și 28 iulie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media