Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar, care va include și lansatoare de rachetă de tip HIMARS

20 iulie 2022, 09:59 Ucraina 179
Lansatoare de rachetă de tip HIMARS.  Sursa: Oleksii Reznikov/Twitter

Statele Unite ale Americii urmează să anunțe un nou pachet de arme pentru Ucraina în zilele următoare. Anunțul a fost făcut de secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, care a precizat că noul pachet e așteptat să includă sisteme de lansare de rachete multiple Himars și proiectile, relatează Reuters.

Kirby a mai spus că Rusia pune bazele pentru anexarea teritoriului ucrainean și instalează oficiali împuterniciți nelegitimi în zonele aflate sub controlul său, încercând să exercite un control total asupra câștigurilor sale din est.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a declarat într-un briefing de presă de la Casa Albă că rușii se pregătesc să instaleze oficiali pro-ruși, să stabilească rubla ca monedă implicită și să oblige rezidenții să solicite cetățenia rusă.

Este aceeași tactică folosită în 2014, când Rusia a anunțat anexarea Crimeei după ce a preluat controlul asupra acesteia de la Ucraina, a spus Kirby.

Statele Unite au oferit 8 miliarde de dolari în asistență de securitate de la începutul războiului, inclusiv 2,2 miliarde de dolari în ultima lună.

Nouă dispozitive mobile americane HIMARS, care pot trimite proiectile inteligente la 500 de kilometri distanță, sunt operaționale pe teritoriul Ucrainei, iar de mai multe zile apar în toate rapoartele armatei ucrainene, dar și în cele ale Rusiei. Potrivit mai multor experți militari ucraineni, aceste sisteme, deși puține la număr, au schimbat deja fața războiului, zilnic fiind raportate atacuri cu precizie a depozitelor și centrelor militare ruse aflate la zeci de kilometri în spatele frontului.

Despre eficacitatea extraordinară a HIMARS recunosc și mulți analiști militari ruși care critică voalat comandamentul armatei ruse care pur și simplu nu dispun de sisteme anti-rachete care ar putea respinge aceste atacuri devastatoare. Multlăudatele sistemele anti-rechetă ruse S-400 se arată ineficiente în aceste cazuri.

Moscova a criticat decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei sisteme de rachete avansate, pe care a calificat-o drept una „extrem de negativă”, care „va crește riscul unei confruntări directe”.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media