„Acum geografia e diferită”. Serghei Lavrov declară că obiectivele Rusiei în Ucraina nu se mai limitează doar la Donbas

20 iulie 2022, 18:29 Rusia 204
Serghei Lavrov.  Sursa: Reuters

Obiectivele militare ale Rusiei în Ucraina nu se mai limitează doar la Donbas, estul ţării, ci se concentrează de asemenea şi pe „o serie de alte teritorii” şi s-ar putea extinde, a afirmat miercuri, 20 iulie, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov. Într-un interviu pentru postul de televiziune controlat de stat Russia Today, Lavrov a justificat această schimbare printr-o „geografie diferită” faţă de situaţia care exista pe teren la sfârşitul lunii martie, când Moscova a spus că vrea să se concentreze pe estul ţării, după ce a eşuat în a ocupa Kievul, capitala Ucrainei, transmite Ria.ru.

„Dacă Ucraina va primi arme cu rază lungă de acțiune din țările occidentale, atunci sarcinile geografice ale operațiunii speciale a trupelor ruse se vor schimba. (...) Președintele (n.red. Vladimir Putin) a spus foarte clar - denazificarea, demilitarizarea în sensul că nu vor exista amenințări la adresa securității noastre, amenințări militare de pe teritoriul Ucrainei, această sarcină rămâne”, a subliniat ministrul.

Totodată, Lavrov a menționat că în timpul întâlnirii negociatorilor ruși și ucraineni de la Istanbul de la sfârșitul lunii martie, situația pe această temă a fost foarte diferită.

„Acum, geografia este diferită. Nu mai este vorba doar de republicile Luhansk și Donețk, este vorba și de regiunea Herson, regiunea Zaporojie și o serie de alte teritorii, iar acest proces continuă constant şi cu perseverenţă”, a adăugat ministrul rus de externe.

Lavrov a subliniat că, pe măsură ce Occidentul va furniza în continuare Ucrainei arme capabile să lovească la mare distanţă, cum ar fi lansatoarele americane de rachete multiple HIMARS, obiectivele geografice ale Rusiei vor evolua şi mai mult.

„Pentru că putem permite ca, în partea din Ucraina controlată de (Volodimir) Zelenski sau de înlocuitorul său, să se afle arme care ar putea ameninţa direct teritoriul nostru sau pe cel al republicilor (separatiste) care şi-au declarat independenţa sau vor să îşi aleagă singure viitorul”, a declarat el.

Declaraţiile sale survin în contextul în care Moscova a înregistrat progrese în ultimele săptămâni în estul Ucrainei, ocupând în special Severodoneţk şi Lisichansk, ceea ce i-a deschis calea pentru a avansa spre oraşele Kramatorsk şi Slaviansk, mai la vest.

Cu toate acestea, în această parte din Ucraina continuă să se ducă lupte intense, Kievul putând conta pe livrări recente de piese de artilerie occidentale mai performante

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media