VIDEO/ UPDATE/ Vasile Costiuc nu-și recunoaște vina. Primele declarații după ce a fost arestat în dosarul terenurilor de la Durlești

14 ianuarie 2022, 13:58 Justiție 543
Vasile Costiuc.  Sursa: captură video/Democrația Acasă

Liderul partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a fost escortat la judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, unde magistrații urmează să în privința prelungirii arestului preventiv pentru 30 de zile. La judecătorie au venit mai mulți susținători ai acestuia, care au scandat „Libertate lui Costiuc”, „Vasile, noi suntem cu tine!”.

UPDATE 15:25 Judecătoria Ciocana urmează să se expună asupra prelungirii mandatului de arest pe numele lui Vasile Costiuc la ora 16:00.

UPDATE 14:43 Demersul avocatului lui Vasile Costiuc pentru recuzarea judecătoarei Alina Gorceag a fost respins.


UPDATE 14:20. Apărătorul lui Vasile Costiuc a solicitat revocarea judecătoarei Alina Gorceag de la examinarea demersului procurorului privind aplicarea arestului preventiv pentru 30 de zile.

Vasile Costiuc a reușit să facă și primele declarații după ce a fost reținut în dosarul afacerii ilegale cu terenuri la Durlești. Acesta nu-și recunoaște vina și spune că „cineva a pus la cale” totul.

„Problema nu este în loturile de pământ, ci în destabilizarea politică care se pregătește. Cei de la guvernare, dacă nu vor înțelege, o să zboare. (...) Așteptăm să vedem ce decide astăzi instanța de judecată cu arestul de 30 de zile și am să spun mai multe. Cineva a pus la cale toată chestia asta”, a declarat Costiuc, în timp ce era condus spre sala de judecată de către mascați.

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, examinează astăzi, 14 ianuarie, demersurile depuse de procurorul de caz în dosarul de deposedare a unor terenuri a Primăriei orașului Durlești, privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest pe numele liderului Partidului Politic „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, și fostului deputat democrat Veceaslav Nedelea.

Cât privește a treia persoană reținută în acest caz, care, potrivit unor surse apropiate anchetei, ar fi Elena Baraboi, fiind în calitate de persoană interpusă, acuzatorul va cere aplicarea arestului la domiciliu pe un termen de 30 zile.

Amintim că, Vasile Costiuc a fost reținut în dimineața zilei de miercuri, 12 ianuarie, în urma unor percheziții efectuate de ofițerii CNA și procurorii Anticorupție la domiciliul acestuia, în cadrul dosarului afacerilor dubioase cu terenuri, în care sunt implicați și foști funcționari ai Primăriei Durlești.

În același dosar, tot pe 12 ianuarie, au mai fost reținute două persoane, printre care și fostul deputat democrat și fostul primar interimar al orașului Durlești, Veaceslav Nedelea.

Aceștia sunt bănuiți de complicitate în săvârșirea infracțiunii de abuz de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat și spălarea banilor săvârșite de un grup criminal organizat și în proporții deosebit de mari, infracțiuni săvârșite în comun cu funcționarii publici din cadrul Consiliului și Primăriei orașului Durlești, municipiul Chișinău, manifestată prin deposedarea de terenuri a administrației publice locale.

Tot miercuri, 12 ianuarie, apărătorul lui Vasile Costiuc a anunțat că clientul său a intrat în greva foamei pe perioada reținerii sale în izolatorul CNA.

Dosarul în care figurează cei trei învinuiți și acțiunile desfășurate de procurori și CNA în această cauză au fost inițiate în 2021. Acțiunile infracționale au început din anul 2005, iar ultima tranzacție de vânzare-cumpărare a terenurilor a fost realizată în anul 2019, ca finalizare a acțiunilor criminale, realizate de grupul menționat.

Acțiunile de urmărire penală în acest caz continuă sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media