VIDEO/ „Guvernul analizează noi măsuri de susținere a populației”. Precizările ministrului Spînu privind noul tarif de achiziție a gazelor naturale

11 ianuarie 2022, 09:56 Economie 105
Andrei Spînu.  Sursa: captură video/Privesc.eu

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, susține o conferință de presă privind noile majorări ale prețului de achiziție al gazelor naturale furnizate de Gazprom. Oficialul spune că criza energetică nu a luat sfârșit și că prețul de achiziție a gazelor naturale pe care îl plătește Republica Moldova este influențat de fluctuațiile la nivel european. Chiar și așa, Spînu susține că Republica Moldova a negociat un „contract bun”, în condițiile în care țara noastră cumpără gaz de la Gazprom cu 52 - 56% mai ieftin decât prețul mediu pe piața din UE.

„Suntem în continuare într-o situație dificilă. Vreau să fac niște precizări - criza gazelor nu s-a încheiat in noiembrie și nici în decembrie. Criza gazelor se va încheia atunci când prețul gazelor la nivel european va coborî definitiv și va exista o stabilitate a acestuia. Criza gazelor nu este o criză a Republicii Moldova, este o criză la nivel european și care afectează din păcate tara noastră în mod direct. Criza gazelor la nivel european nu este influențată de Republica Moldova și noi, ca Guvern, avem puține instrumente de a interveni pt a reduce prețurile”, a declarat Spînu.

Ministrul a spus că în luna noiembrie prețul de achizitie a gazului pentru UE a fost de 1 104$ per mia de metri cubi, în timp ce gazul achiziționat de Republica Moldova a fost de 485 de dolari, adică cu 56% mai ieftin.

În luna decembrie prețul de piață a gazului a fost de 986$ per mia de metri cubi, iar Republica Moldova a cumpărat cu 450$, cu 54% mai ieftin.

Pentru luna ianuarie, prețul mediu de piață a gazului este 1 359 de dolari - „ Amintesc că în luna decembrie am avut noi vârfuri de prețuri la nivel european. Au fost zile când prețul gazului a fost de 2 800$ per mia de metri cubi. Aceste vârfuri au influențat și prețul de achiziție pentru țara noastră. În luna ianuarie plătim 646$ pentru o mie de metri cubi, sau cu 52% mai ieftin decât prețul mediu bursier”, a mai precizat ministrul.

„Aceste cifre arată că avem un contract de livrare a gazelor bun, în comparație cu prețurile de pe piață. Un simplu calcul ne arată că în lunile noiembrie, decembrie, ianuarie, economiile la prețul de bursă pentru Republica Moldova au fost de peste 330 de milioane de dolari, sau aproximativ 6 miliarde de lei. Această sumă ar fi fost una enormă pentru RM, dar acest lucru a fost evitat”, a spus Spînu.

În continuare, Andrei Spînu a declarat că Moldovagaz urmează să găsească soluții pentru achitarea curentă a gazelor in perioada următoare, în mod special avansul pentru luna ianuarie.

„Din informații pe care o dețin, Moldovagaz va achita integral până la sfârșitul lunii ianuarie prețul pentru gazul consumat în luna decembrie. Vreau să nu intrăm în speculații. Pentru achitarea consumului de gaz nu sunt probleme. Suplimentar până la sfârșitul săptămânii se va achita și o parte din avans pentru luna viitoare”, a adăugat el.

Potrivit ministrului, Moldovagaz analizează și opțiunea de creștere suplimentară a tarifului, care să asigure achitarea curentă a gazului.

În același timp, Guvernul analizează opțiune de susținere a populației, în funcție de evoluția prețurilor la nivel european.

Chiar și așa, Spînu se arată optimist și spune că primele 10 zile ale lunii ianuarie arată o descreștere considerabilă a prețului, ceea ce, potrivit lui, va duce la o scădere a prețului de achiziție a gazului pentru luna februarie.

Oficialul a menționat că opțiunile de intervenție în vederea ameliorării crizei energetice au fost pe masa discuțiilor la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) de săptămâna trecută, dar și la ședința grupului operativ de lucru în domeniul energetic care a avut loc la MIDR.

Acesta a spus că „cel mai probabil” în următoarele zile se va convoca și Comisia pentru situații excepționale, pentru a aproba un șir de măsuri „care să ajute la depășirea situației”.

Urmăriți conferința Live:


Amintim că luni, 10 ianuarie, Moldovagaz a anunțat că de la începutul anului prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de Gazprom a crescut cu aproximativ 190 de dolari. Într-un scurt comunicat de presă, SA „Moldovagaz” spune că majorarea se datorează creșterii continue a cotațiilor la bursele europene de gaze și a costului coșului de produse petroliere.
Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media