Moldstreet: Jocul de milioane al Centralei de la Cuciurgan pune în pericol asigurarea cu gaze a Moldovei

21 ianuarie 2022, 16:48 Economie 171
Centrala Termoelectrică Moldovenească, Moldgres, sau Centrala de la Cuciurgan.  Sursa: agroexpert.md/

Centrala Termoelectrică Moldovenească (Moldgres, sau Centrala de la Cuciurgan), controlată de grupul rus Inter RAO UES, continuă să facă un joc periculos pe piața energiei și gazelor, care poate servi pretext pentru Gazprom sau Ucraina să reducă livrările de gaze în Republica Moldova, scriu jurnaliștii Mold-street.

Potrivit sursei, în timp ce Guvernul de la Chișinău încearcă pe toate căile să asigure plata la timp a livrărilor de gaze și să facă economii la consumul acestuia, Centrala de la Cuciurgan, cu suportul Tiraspoltransgaz și a conducerii separatiste, își permite luxul să preia din conducte volume mult mai mari decât cele ce au fost coordonate cu Gazprom.

Ba chiar se iau volume mari de gaze și din sistemul de transport al gazelor din Ucraina, fapt ce pune în pericol și asigurarea tranzitului metanului din Rusia în Republica Moldova, susțin cei de la Mold-street.

De exemplu, la finele anului trecut deja se formase o diferență de 8,5 milioane metri cubi de gaze, preluate de Tiraspoltransgaz și Centrala de la Cuciurgan din sistemul de transport al Ucrainei. Potrivit Moldovagaz, acest volum este aproape de două ori mai mare decât cel maximum admis – 5 milioane metri cubi.

Cu toate acestea, în primele două săptămâni ale acestui an, Centrala de la Cuciurgan a continuat să consume un volum mai mare de gaze decât a fost coordonat cu Moldovagaz și Gazprom.

În joc sunt puse milioane de dolari. Astfel, pe 12 ianuarie 2022 s-a ajuns la un volum mai mare cu 10,9 milioane metri cubi decât cel coordonat, iar pentru 15 ianuarie Tiraspoltransgaz estima deja un volum de 12,8 milioane metri cubi.

„După aceasta este de aşteptat reducerea livrărilor de gaze de către operatorul din Ucraina”, se precizează într-o notă a lui Leonid Stancov, şeful TiraspolTransgaz, adresată lui Serghei Obolonic, şeful aşa-zisului minister al dezvoltării economice din regiune şi lui Valentin Trubceanin, directorul Centralei de la Cuciurgan, citează Mold-street.

Totodată, şeful Tiraspoltransgaz solicita limitarea consumului de gaze a Centralei de la Cuciurgan la 3,27 milioane de metri cubi pe zi, nivel stabilit la finele anului 2021. Adică, cu circa un milion de metri cubi pe zi mai puţin decât consuma Centrala în decembrie 2021 și în primele două săptămâni ale lunii ianuarie 2022.

De notat că Centrala controlată de ruşi nu este la prima situaţie de acest fel. La finele anului trecut, în cadrul unei şedinţe a Grupului operativ de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), administraţia Centralei a anunţat că are nevoie de un volum suplimentar de 10 milioane metri cubi de gaze, pentru a putea produce cantitatea de energie necesară pentru consumatorii de pe malul drept al râului Nistru.

Mai mult, Trubceanin, directorul Centralei de la Cuciurgan chiar şi-a permis să propună ca volumele de gaze contractate, dar neconsumate pe malul drept al râului Nistru (la situația din 27 decembrie 2021 erau circa 31 milioane metri cubi) să fie realocate pentru activitatea Centralei.

Dacă ţinem cont că în decembrie 2021 preţul de import a fost de circa 450 de dolari pentru o mie de metri cubi, apoi 10 milioane de metri cubi costau aproape 4,5 milioane de dolari, iar 31 milioane metri cubi - aproape 14 milioane de dolari. Iar la Gazprom ele figurau ca livrate consumatorilor moldoveni de pe malul drept al râului Nistru.

Potrivit reprezentanţilor Moldovagaz, Tiraspoltransgaz și Centrala de la Cuciurgan ar depune deja eforturi pentru a se încadra în norma de consum. Menţionăm că în ianuarie 2022 preţul gazelor pentru Republica Moldova este de circa 650 de dolari pentru o mie de metri cubi şi, respectiv, ar fi un lux nepermis de a consuma mai mult decât volumele contractate.

Asta dacă nu te afli în regiunea separatistă, unde gazul livrat de Gazprom nu este plătit, iar datoria de circa 8 miliarde de dolari este pusă pe seama Moldovagaz, notează Mold-street.

Amintim că ANRE a avizat, la 15 octombrie 2021, prelungirea contractului de livrare a energiei electrice între Moldelectrica și Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan până în luna martie 2022. Volumul energiei electrice contractată este de 61 mln. kWh și la preț de 53,5 dolari SUA/MWh.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media