Maia Sandu: PCCOCS a decis să nu confiște laptopurile din casa închiriată de Platon. Au sechestrat doar două telefoane

10 august 2021, 16:43 Politică 165
Maia Sandu la tribună.  Sursa: Maia Sandu via Facebook

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a declarat că procurorii PCCOCS au decis să nu confiște computerele utilizate de „ferma de trolli” descoperită la începutul lunii iulie într-o casă închiriată de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Descinderile ofițerilor SIS și a procurorilor PCCOCS au avut loc în cadrul investigațiilor în dosarul de filaj al judecătoarei Angela Bostan, și, potrivit Maiei Sandu, oamenii legii ar fi considerat că calculatoarele nu ar fi prezentat interes înacest caz și au ales să pună sechestru doar pe două telefoane mobile.

„Am aflat că a fost decizia PCCOCS să nu confiște calculatoarele care au fost găsite la momentul când se investiga gruparea care încerca să fileze un judecător. Decizia procurorilor a fost să sechestreze doar două telefoane, în același timp, a decis că calculatoarele care au fost depistate la locul crimei nu trebuie sechestrate, zicând că ele nu au treabă cu obiectul investigației, înainte ca să se documenteze ce este în aceste calculatoare și să poată într-adevăr să facă această concluzie: are sau nu are de afacere aceste calculatoare cu obiectul investigației. Este un element pe care cred că trebuie să-l cunoaștem atunci când vorbim despre ce se întâmplă în Procuratură”, a declarat șefa statului în cadrul unui briefing de presă organizat după ședința CSS.

Reprezentanții SIS și PCCOCS, a căror angajați au efectuat perchezițiile în casa închiriată de Veaceslav Platon, nu au răspuns la solicitările noastre de a comenta declarațiile Maiei Sandu.

După ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), care a avut loc marți, 10 august 2021, a fost examinată situaţia privind măsurile întreprinse de către autoritățile abilitate pentru a împiedica fuga din țară a unor persoane implicare în scheme de corupție.

Noul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, a denunțat „lipsa de acțiuni în cazurile de mare corupție” a Procuraturii.

Amintim că unul dintre computere a ajuns la jurnaliștii de la JurnalTV. În computer, pe lângă sute de fișiere cu linkuri la conturi false de Facebook, cu liste lungi de comentarii pregătite din timp, au fost găsite două înregistrări video trucate, în care apar actualul deputat și liderul de partid Ilan Șor, și o persoană care seamănă cu Maia Sandu. La scurt timp după apariția imaginilor în spațiul public, Ilan Șor a declarat că secvențele video sunt „fără îndoială” falsificate.

Maia Sandu a declarat că nu s-a văzut niciodată cu Ilan Șor, iar Veaceslav Platon a spus că secvențele video ar fi fost montate chiar în platoul JurnalTV.

Ulterior, serviciul de presă al PCCOCS a precizat că niciun laptop nu a fost confiscat în timpul perchezițiilor efectuate de PCCOCS și SIS la 7 iulie în casa închiriată de Platon din sectorul Telecentru al capitalei, și că nu investighează în prezent nicio altă infracțiune în afară de acțiunile de filaj a judecătoarei Angela Bostan.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media