Victor Chironda, despre proiectele de PUZ înaintate la CMC: „Ele urmăresc un singur lucru - legalizarea construcțiilor de blocuri și complexe rezidențiale acolo unde ele nu își au locul”

17 februarie 2022, 14:13 Societate 89
Grafica unui proiect imobiliar pe un PUZ .  Sursa: Captură

Fostul viceprimar al capitalei, Victor Chironda face un apel consilierilor municipali pentru a nu vota proiectele celor 4 Planuri Urbanistice Zonale care sunt propuse spre aprobare Consiliului Municipal Chișinău. Chironda spune că scopul lor este unul contrar strategiilor de dezvoltare anunțate de Primărie, iar cu regret „primarul și arhitectul-șef al acestui oraș (...) au devenit scule docile ale mafiei imobiliare și și-au schimbat principiile pe niște metri patrați”.

Fostul viceprimar spune că aceste planuri i-au fost înaintate de mai multe încă pe vremea când ocupa funcția și că le-a respins din start. „Eu am refuzat să le contrasemnez deoarece ele erau neargumentate, elaborate cu încălcări ale normativelor în vigoare și pur și simplu contraveneau cu principiile de dezvoltare urbană. Am anunțat despre asta atât Primarul General, colegii din Direcția Arhitectură cât și membrii Consiliul Urbanistic. Am spus asta și consilierilor municipali de la PSRM și Platforma DA care încercau să mă convingă să le semnez”, spune Chironda.


Victor Chironda este de părere că aceste planuri nu urmăresc decât „un singur lucru - legalizarea construcțiilor de blocuri și complexe rezidențiale acolo unde ele nu își au locul. Și ele vor avea un singur rezultat - densificarea populației și înrăutățirea condițiilor de trai în zonele date”.

Fostul viceprimar își exprimă regretul pentru ce se întâmplă și roagă consilierii să se abțină de la votarea acestor proiecte.

„Îmi pare rău pentru locuitorii din zonele respective dar și pentru cei care vor deveni rezidenți ai noilor ”Oazis-uri” băgate cu de-a sila în țesutul urban al orașului.
Îmi pare rău pentru consilierii municipali care din lipsa de perspectivă politică încearcă să capitalizeze ultimile fărâme de putere pe seama chișinăuienilor.
Îmi pare rău pentru primarul și arhitectul-șef al acestui oraș care au devenit scule docile ale mafiei imobiliare și și-au schimbat principiile pe niște metri patrați”, a încheiat Chironda.

Subiectul privind aprobarea acestor PUZ-uri au fost introduse de mai multe ori pe ordinea de zi a CMC, însă deocamdată nu au ajuns să fie examinate de consilieri. De fiecare dată, inițiativa a venit de la municipalitate, însă din diferite motive, au fost fie retrase, fie amânate. Este vorba despre permisiunea de a construi pe anumite sectoare de teren a unor complexe locative. Este vorba despre regiunea aflată în:


Teritoriul adiacent str. Bucovinei;

– Perimetrul str. Ceucari-Socoleni-Iazului

Teritoriul Întreprinderii Mixte „Niagara” Club SRL din str. Ghidighici 5;

Terenul cu nr. cadastral 0100312009 din str. Ginta Latină 16.

Cristian
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media