Comitetul Parlamentar de Asociere cere statut de țară candidată la UE pentru R. Moldova. Siegfried Mureșan: „Este primul răspuns clar și pozitiv ca urmare a cererii de aderare”

6 aprilie 2022, 21:11 Politică 315
Comitetul Parlamentar de Asociere UE - Moldova.  Sursa: Siegfried Mureșan/Facebook

Comitetul Parlamentar de Asociere UE - Moldova cere statut de țară candidată la UE pentru Republica Moldova. Anunțul a fost făcut miercuri, 6 aprilie, de către eurodeputatul Siegfried Mureșan, care a co-prezidat astăzi, împreună cu deputatul Mihai Popșoi, prima sesiune a reuniunii Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Moldova.

La finalul sesiunii, am adoptat o declarație în care cerem instituțiilor europene să acționeze pentru a oferi Republicii Moldova statutul de țară candidată a Uniunii Europene. Declarația pe care am adoptat-o astăzi transmite un mesaj clar de susținere a integrării europene a Republicii Moldova”, a declarat parlamentarul european.

Oficialul a menționat că acesta este primul răspuns clar și pozitiv pe care îl primește Republica Moldova de la nivel european ca urmare a cererii de aderare.

„Republica Moldova este la fel de importantă ca Ucraina pentru securitatea Uniunii Europene. De aceea, tot ceea ce suntem pregătiți să-i oferim Ucrainei trebuie să îi oferim și Republicii Moldova”, a mai adăugat Mureșan.

Amintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat joi, 3 martie, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

La data de 4 martie, cererea Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană a fost prezentată ambasadorului Philippe Léglise-Costa, reprezentantul permanent al Franței pe lângă UE de către ambasadoarea Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Daniela Morari.

După ce a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană (UE), Republica Moldova urmează să fie evaluată de Comisia Europeană prin intermediul unui chestionar cu privire la mai multe domenii, pentru ca UE să aibă un tablou coerent referitor la nivelul de pregătire al țării noastre și ce urmează a fi îndeplinit pentru a face parte din blocul comunitar.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media