Coridor verde pentru transportarea refugiaților și ajutor financiar de 8 milioane de euro din partea UE și a Guvernului german: Principalele declarații ale ministrei de Externe a Germaniei aflată în vizită la Chișinău

12 martie 2022, 10:14 Politică 200
Annalena Baerbock.  Sursa: captură video/privesc.eu

Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova un ajutor financiar în sumă de 5 milioane de euro, iar alte 3 milioane de euro vor ajunge în conturile Guvernului moldovean din partea Executivului Germaniei. Banii sunt asistență externă ca urmare a crizei umanitare și vor fi destinați pentru gestionarea de către autoritățile de la Chișinău a fluxurilor de refugiați. Declarația aparține ministrei afacerilor externe a Germaniei Annalena Baerbock, care se află într-o vizită oficială în țara noastră.

„Efectele războiului persistă și la noi, mai ales în țara dumneavoastră. Economic se exprimă prin creșterea prețurilor, dar mai ales prin venirea a multor refugiați - mame și copii, care au trecut prin momente groaznice și caută acum protecție. Pentru ei trebuie să fim mai puternici. Sunt mândră de disponibilitatea, căldura, ajutorul oamenilor din Europa care ajută cetățenii din Ucraina. Germania a preluat peste 110.000 de refugiați, suntem o țară care nu are graniță directă cu Ucraina și am preluat o responsabilitate mai mică.

Este clar că Republica Moldova are un rol important în acest sens, deoarece este o țară vecină mică în raport cu mărimea sa și posibilităților sale, și poartă acum cea mai mare povară în aceste zile. (...) Când vorbim despre 300.000 de refugiați care au venit în Moldova și peste 10.000 care se adăpostesc aici - este o provocare mare de care Moldova nu poate să soluționeze singură. Moldova și Guvernul său nu este singură. Europa, inclusiv țara mea, ne arătăm solidari”, a declarat șefa diplomației germane.

De asemenea, Annalena Baerbock a mai adăugat că din Republica Moldova va fi creat un coridor verde pentru a asigura transportarea a 2.500 de refugiați ucraineni către Germania.

„Am convenit cu ministra de Interne că preluăm direct 2.500 de refugiați la noi. Instituim un coridor verde, cu ajutorul autobuzelor, autocarelor, vom ajuta oamenii ca din Moldova să meargă în siguranță în alte țări. UE oferă Moldovei un ajutor imediat de 5 milioane de euro și alte 3 milioane de euro din partea Guvernului german. Acum ajutorul este foarte important”, a punctat oficiala.

Șefa diplomației germane a mai adăugat că astăzi va vizita centrele de plasament pentru refugiați pentru „a crea o impresie personală și a vedea care este situația”.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegramși vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media