Soțul directoarei de imagine, Halyna Hutchins, care a murit pe platoul de filmare a producției „Rust”, l-a dat în judecată pe Alec Baldwin și alți membri ai echipei

16 februarie 2022, 12:43 Film 135
Alec Baldwin după incident.  Sursa: TCS Noticias

Familia directoarei de imagine, Halyna Hutchins, împușcată mortal de actorul Alec Baldwin, a intentat marți, 15 februarie, un proces de judecată pentru moarte din culpă împotriva actorului Alec Baldwin și a altor membri din echipa de filmare, acuzând că tragedia a avut loc din cauza măsurilor de reducere a costurilor și din cauza comportamentului nesăbuit al lui Baldwin și al altora, scrie Los Angeles Times.

Procesul a fost intentat la Tribunalul Primului District din New Mexico în numele soțului în vârstă de 39 de ani al directoarei de imagine, Matthew, și al fiului lor în vârstă de nouă ani, Andros.

În procesul declanșat se susține că Baldwin și ceilalți producători ai filmului „au sacrificat siguranța membrilor echipajului”, au angajat profesioniști fără experiență și „au ignorat” preocupările ridicate de cameramani înainte de incident.

„Sunt mulți oameni vinovați, dar Baldwin ținea pistolul”, a spus avocatul Brian Panish, care reprezintă familia Hutchins, în timpul unei conferințe de presă.

Inculpații din proces îi includ pe actorul Alec Baldwin, Rust Movie Productions LLC, 3rd Shift Media, Thomasville Pictures și producătorii filmului „Rust”. De asemenea, în proces sunt nominalizați primul director asistent David Hall, armuriera Hannah Gutierrez Reed, producătoarea de recuzită Sarah Zakri și furnizorul de arme Seth Kenny.

„Inculpatul Baldwin și ceilalți inculpați din acest caz nu au reușit să efectueze verificări de siguranță standard din industrie și să respecte regulile de bază privind siguranța armelor în timp ce au folosit arme reale pentru a produce filmul „Rust”, cu consecințe fatale”, se arată în plângerea depusă.

Litigiul este cea mai importantă cerere de până acum împotriva producătorilor, care au fost dați în judecată și de membrii echipajului, inclusiv de supraveghetorul scenariului Mamie Mitchell și de medicul de filmare Cherlyn Schaefer, care s-a străduit să trateze rănile extinse ale lui Hutchins în timp ce ea zăcea pe moarte.

„Inimile și gândurile tuturor rămân cu familia Halynei, în timp ce continuă să proceseze această tragedie. Continuăm să cooperăm cu autoritățile pentru a determina cum a ajuns muniția reală pe platoul „Rust”, în primul rând”, a declarat Aaron Dyer, avocatul lui Baldwin și a alor alți producători ai „Rust” din Los Angeles, într-un comunicat.

„Orice afirmație că Alec a fost nesăbuit este complet falsă”, a spus Dyer.

„El, Halyna și restul echipajului s-au bazat pe declarația celor doi profesioniști responsabili de verificarea pistolului, care au spus că era un „pistol rece” – ceea ce înseamnă că nu exista nicio posibilitate de descărcare, în gol sau altfel. Acest protocol a funcționat la mii de filme, cu milioane de descărcări, deoarece nu a mai avut loc până acum un incident pe un platou în care un glonț real să facă rău cuiva. Actorii ar trebui să se poată baza pe armurieri și profesioniști din departamentul de recuzită, precum și pe directori adjuncți, mai degrabă decât să decidă singuri când o armă este sigură de folosit”, a mai spus el.

Într-o declarație, furnizorul de arme, Seth Kenney a reiterat că compania sa nu a furnizat muniție reală filmului „Rust” și că nu a vizitat platoul în ziua filmării. El a spus că responsabilitatea pentru manipularea armelor de foc și a muniției îi revine armurierei Gutierrez Reed și că nu a acționat ca „mentorul ei armurier”, așa cum fusese descris pe lista echipajului. Kenney a spus anterior că descrierea a fost eronată.

„Suntem încrezători că atunci când ancheta se va încheia, Kenney și PDQ vor fi complet absolviți de orice responsabilitate pentru tragedie”, se arată într-un comunicat.

„În ceea ce privește domnul Kenney și PDQ, procesul nefericit de astăzi este lipsit de fond”, se mai arată în comunicat.

Procesul vine pe fondul unei anchete penale în curs de desfășurare a incidentului de către Biroul Șerifului din județul Santa Fe, care s-a concentrat pe acțiunile lui Gutierrez Reed, Halls și Baldwin. Anchetatorii au încercat să stabilească cum a ajuns un glonț real pe platoul de filmare al filmului „Rust”.

Potrivit documentelor de aplicare a legii, în timpul unei repetiții, asistentul de regie, Dave Halls i-a înmânat lui Baldwin o replică a unui pistol Colt .45 de epocă, pronunțând că este „rece”, pentru a semnala că nu se aflau muniție în interior. Cu toate acestea, pistolul conținea cartușe false și cel puțin un glonț de plumb. În cadrul procesului de judecată s-a constatat că Halls nu era calificat să manipuleze arma.

Gutierrez Reed încărcase armele în acea zi, conform declarațiilor pe propria răspundere depuse de Biroul Șerifului din județul Santa Fe. Totuși, ea le-a spus detectivilor șerifului că nu și-a dat seama că gloanțe reale erau conținute într-o cutie nouă de muniție care a sosit pe platoul în acea zi. În litigiu se spunea că Gutierrez Reed și Kenney au acționat „neglijent, intenționat [și] imprudent”, permițând muniției reale să fie pe platourile de filmare și neinspectând în mod adecvat armele și muniția.

Panish, de la firma din Los Angeles Panish Shea Boyle Ravipudi, a declarat că autoritățile au găsit alte cartușe de muniție reală pe platoul de filmare.

„Cineva nu este împușcat pe platoul de filmare. Când s-a întâmplat ultima dată?” se întrebă Panish.

„Acest lucru nu se întâmplă decât dacă oamenii reduc costurile și se angajează într-un comportament nesăbuit, ducând la o moarte tragică și fără sens”, a adăugat el.

La 28 octombrie 2021, anchetatorii adunaseră 600 de probe de pe platoul de filmare al westernului Rust, unde actorul Alec Baldwin a împușcat-o mortal pe directoarea de imagine Halyna Hutchins, inclusiv arma de recuzită cu care a tras actorul, a anunțat șeriful din Santa Fe, Adan Mendoza.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media