UPDATE 22:03. În ciuda promisiunii din partea oficialilor ruși precum că Moscova va reduce radical amploarea operaţiunilor militare tât din Kiev, cât și în Cernihiv, lupte intense au continuat în suburbiile capitalei ucrainene marți după-amiază, în special în nord-vestul și nord-estul orașului, transmite CNN. O echipă a sursei citate care vizitează o zonă rezidențială aproape de linia frontului (la 5 km distanță de Irpin) în partea de est a capitalei, a auzit zgomote puternice și frecvente de artilerie. Mai multe sisteme de lansare a rachetei puteau fi auzite sporadic. În centrul orașului s-au auzit, de asemenea, sirene de raid aerian și bubuituri de artilerie, cu aceeași intensitate și frecvență ca în zilele precedente.
UPDATE 21:13. Cel puțin 12 persoane au murit și 33 au fost rănite în urma atacului rusesc din această dimineață asupra clădirii administrației regionale din Nicolaev, din sud-vestul Ucrainei, au anunțat Serviciile de Stat de Urgență din Ucraina. Numărul deceselor este în creștere față de cifrele anterioare furnizate mai devreme de șeful Administrației regionale din Nicolaev, Vitalii Kim.
UPDATE 20:50. Președintele american Joe Biden și omologii săi din Franța, Germania, Italia și Marea Britanie „și-au afirmat hotărârea de a continua să intensifice sancțiunile asupra Rusiei pentru atacurile sale brutale din Ucraina, precum și de a continua să furnizeze Ucrainei asistență de securitate pentru a se apăra împotriva acestui asalt neprovocat și nejustificat”, potrivit unei declarații a Casei Albe, transmite CNN.
„Ei și-au revizuit eforturile de a oferi asistență umanitară milioanelor de civili afectați de violențe, atât în interiorul Ucrainei, cât și în căutarea refugiului în alte țări, și au subliniat necesitatea accesului umanitar pentru civilii din Mariupol”, potrivit Casei Albe.
„Au discutat, de asemenea, importanța sprijinului piețelor stabile de energie în lumina perturbărilor actuale din cauza sancțiunilor.” Anterior, un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a declarat că liderii sunt de acord cu necesitatea continuă de a „sprijini și susține” poporul Ucrainei împotriva „barbarismului rus”. „Prim-ministrul a subliniat că trebuie să judecăm regimul lui Putin după acțiunile lor, nu după cuvintele lor. Putin răsucește cuțitul în rana deschisă a Ucrainei în încercarea de a forța țara și aliații săi să capituleze”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
UPDATE 20:35. Orice mişcare a forţelor ruse din jurul Kievului ar constitui o „redesfăşurare, nu o retragere", a declarat marţi un oficial american, după ce Rusia a promis să reducă radical amploarea operaţiunilor militare din apropierea capitalei ucrainene, relatează Reuters, citat de Agerpres.ro.
„Credem că orice mişcare a forţelor ruse din jurul Kievului este o redesfăşurare, nu o retragere. Iar lumea ar trebui să fie pregătită pentru ofensive majore continue împotriva altor zone din Ucraina”, a spus oficialul american.
UPDATE 19:55. Negociatorul principal al Moscovei în discuțiile cu Ucraina, Vladimir Medinsky, a declarat că promisiunea Rusiei de a „reduce drastic” operațiunile militare nu reprezintă o încetare a focului. Într-un interviu acordat agenției de știri de stat ruse Tass, Medinsky a spus că mai este „un drum lung de parcurs” pentru a ajunge la un acord reciproc cu Ucraina.
UPDATE 19:05. Țările europene Regatul Țărilor de Jos, Belgia, Irlanda și Republica Cehă au anunțat, marți, 29 martie, că vor expulza mai mult diplomați ruși din țările lor, pe fondul războiului declanșat de Kremlin în Ucraina.
„YouTube, deținută de compania americană de IT Google LLC, a devenit una dintre platformele cheie care participă la războiul informațional împotriva Rusiei”, susține Roskomnadzor, menționând că platforma promovează „cu sinceritate difuzarea conținutului fals din punct de vedere social despre desfășurarea unei operațiuni militare speciale în Ucraina care discreditează Forțele Armate ale Federației Ruse, precum și informații extremiste care solicită acțiuni violente împotriva personalului militar rus, materiale ale organizațiilor extremiste, precum „Sectorul de dreapta”, regimentul naționalist „Azov” și altele”.
UPDATE 17:55. Trupele ruse au atacat aerodromul din Starokonstantinov din regiunea Hmelnițki. Despre aceasta a anunțat primarul orașului Nikolai Melniciuk. Potrivit acestuia, nu au fost raportate victime, dar stocurile de combustibil au fost distruse.
UPDATE 17:45. Peste 3,9 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse care a început la sfârșitul lunii februarie, a declarat marți Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați.
Cei 3.901.713 de refugiați înregistrați până luni includ 203.000 de cetățeni ai țărilor terțe, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație.
UPDATE 17:40. Ucraina și o serie de țări non-NATO au fost invitate să participe săptămâna viitoare la o parte a unei reuniuni de două zile a miniștrilor de externe ai NATO, potrivit unui comunicat al alianței militare. NATO a declarat că „miniștrii Afacerilor Externe din Australia, Finlanda, Georgia, Japonia, Republica Coreea, Noua Zeelandă, Suedia și Ucraina, precum și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe” vor participa la o sesiune a reuniunii, pe 7 aprilie.
Miniștrii de externe din cele 30 de țări NATO se vor reuni pentru a doua oară de la invadarea Ucrainei de către Rusia.
UPDATE 10:08. Tânărul din dreapta este Roman Gribov. Potrivit autorităților militare din Ucraina, el este cel care a trimis nava militară rusească pe Insula Șerpilor. Astăzi, bărbatul de 22 de ani a revenit acasă, în regiunea Cerkasî din centrul Ucrainei și a primit din partea comendamentului militar local o medalie comemorativă „Pentru merite deosebite”.
UPDATE 16.47. Șeful Agenției pentru Energie Atomică a ajuns în Ucraina pentru a verifica securitatea centralelor nucleare. „Conflictul militar pune centralele nucleare ucrainene și alte instalații cu material radioactiv într-un pericol fără precedent”, spune Rafael Mariano Grossi.
UPDATE 16.30. Negocierile ruso-ucrainene au luat sfârșit, o altă rundă de discuții la Istanbul nu va avea loc în viitorul cel mai apropiat. Anunțul a fost făcut de Vladimir Medinski, negociatorul-șef din partea Rusiei. Asta după ce partea rusă a primit în scris propunerile Ucrainei. Medinski spune că apropunerile sunt constructive, se referă la garanții privind statutul de neutralitate al Ucraienei, renunțarea totală la ideea de arme nucleare și la o eventuală rezolvare militară a problemei Crimeei și a regiunii Lugansk și Donețk.
Consilierul prezidențial spune că Ucraina insistă la negocieri prin care să fie respectată integritatea ei teritorială, în timp ce Rusia are o altă viziune a lucrurilor. Din partea sa, Federația Rusă dă asigurări că va accepta și nu are nicio pretenție față de dorința Ucrainei de a adera la UE.
UPDATE 16.01. Ucraina propune un Acord de garanție a securității sale: Statutul Crimeei și Sevastopolului, precum și a regiunilor din Donbas, printre principalele clauze.
UPDATE 15.39. Un acord de încetare a focului între Rusia și Ucraina nu ar fi suficient pentru a duce la ridicarea sancțiunilor britanice împotriva Moscovei, a spus marți prim-ministrul britanic Boris Johnson, citat de Reuters și Digi24.
„Prim-ministrul a spus că numai încetarea focului nu ar fi un motiv pentru eliminarea sancțiunilor Marii Britanii împotriva Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Johnson reporterilor.
„El a spus că presiunea asupra lui Putin trebuie crescută atât prin măsuri economice suplimentare, cât și prin acordarea de ajutor militar pentru a asigura că Rusia își schimbă complet cursul”, a adăugat el.
UPDATE 15.30 La Chișinău a ajuns primul lot umanitar din partea Chinei pentru refugiații din Ucraina. După cum s-a anunțat, Guvernul Republicii Populare Chineze a decis să ofere Moldovei un ajutor umanitar în valoare de cinci milioane de yuani chinezi (aproximativ 720 mii de euro), inclusiv îmbrăcăminte, produse de igienă și altele necesare.
UPDATE 15.12. David Arakhamia, șeful fracțiunii Sluga Poporului din Rada Ucraineană, negociatorul-șef din partea Ucrainei, a menționat că prima victorie e că negocierile s-au mutat din Belarus în Turcia. Acesta a menționat că nu a fost semnat niciun document în timpul discuțiilor de la Istanbul. Oficialul a menționat că Ucraina propune un acord internațional care să stabilească garanții de securitate pentru Ucraina.
Potrivit acestuia, Ucraina vede Consiliul de Securitate al ONU printre garanți, în special: Marea Britanie, China, Statele Unite ale Americii, Franța, Turcia, Germania, Canada, Polonia și Israel. Vezi știrea AICI.
UPDATE 15.10. Negociatorului-șef rus, Vladimir Medinski, a declarat că negocierile de astăzi au fost constructive și că este posibilă semnarea unui acord de pace între Rusia și Ucraina. De asemenea, consilierul liderului de la Kremlin afirmă că în aceste condiții, ar putea avea loc și o întrevedere între Vladimir Zelenskiy și Vladimir Putin. Cei doi președinți urmează să discute personal statutul viitor al Crimeei și a regiunilor Donețk și Luhansk, despre viitorul cărora nu se va vorbi nimic în potențialul acord de pace.
UPDATE 14.53. Pierderile Ucrainei în urma războiul pe scară largă provocat de Rusia depășesc 1 trilion de dolari. Această sumă include pierderile deja cauzate infrastructurii și economiei, precum și pierderile viitoare în următorii ani. Datele au fost prezentate de prim-ministrul Denis Shmigal într-un interviu acordat Interfax-Ucraina.
UPDATE 14.48. Rusia retrage unele trupe din regiunile Kiev și Cernihiv, dar amenințarea cu atacuri aeriene rămâne
Unități separate ale Forțelor Armate Ruse sunt retrase de pe teritoriul regiunilor Kiev și Cernihiv, deoarece inamicul nu a reușit să atingă obiectivul dorit. În același timp, există un risc ridicat de tacuri asupra infrastructurii militare și civile. Acest lucru este menționat în rezumatul Statului Major General de la ora 12:00.
UPDATE 14.40. Până la ora 13:30, cadavrele a șapte persoane au fost scoase de sub dărâmăturile Administrației Regionale de Stat din Nikolaev, anunță Serviciul de Urgență al Ucrainei. Totdoată salvatorii au scos și 18 persoane rănite, care au fost predate echipajelor de ambulanță.
UPDATE 14.24. Publicația turcă Hurriyet anunță că runda de negocieri ruso-ucrainene de astăzi a luat sfârșit.
UPDATE 13.30. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a cerut noi sancțiuni împotriva Rusiei. El a mai declarat că nu trebuie să moară oameni pentru ca anumite state să găsească curajul necesar pentru a trimite arme Kievului.
„Frica te face întotdeauna complice”, a spus el, potrivit The Guardian și Hotnews.
„Dacă cuiva îi este frică de Rusia... asta îl face responsabil de catastrofa creată de trupele ruse în orașele noastre”, a mai spus el.
„Gândiți-vă la ce se va ajunge. Să așteptăm armele chimice?...Noi, cei care suntem în viață, să așteptăm... Tot ceea ce face armata rusă și tot ce a făcut deja nu merită un embargo asupra petrolului? Nu sunt bombele cu fosfor de ajuns? Nu sunt de ajuns bombardamentele asupra fabricilor chimice sau de la centrala nucleară? (...) Dacă pachetul de sancțiuni este slab sau nu este suficient de eficient, creează conducerii Rusiei iluzia că își potr permite să continue ceea ce fac. Iar ucrainenii plătesc cu viețile lor. Mii de vieți”, a mai spus Zelenski, cerând înăsprirea sancțiunilor.
UPDATE 13.05. Ministerul Apărării al Ucrainei anunță că forțele ucrainene l-au omorât pe comandantul Brigăzii 200 a armatei ruse, colonelul Denis Kuril.
De asemenea, oficialii ucraineni subliniază că Grupul Forțelor de Apărare continuă să desfășoare operațiuni de apărare în direcțiile Est, Sud-Est și Nord-Est ale Ucrainei, potrivit informației operaționale de la ora 12:00 privind invazia Rusiei în statul vecin.
UPDATE 12.59. Până la ora 12:00, de sub dărâmături au fost recuperate corpurile neînsuflețite ale trei persoane. Alte 22 de persoane au fost rănite, dintre care 18 persoane au fost scoase de sub dărâmături de către unitățile, informează Serviciul de Urgență al Ucrainei. Salvatorii continuă operațiunile de căutare și salvare la fața locului.
„Curățăm dărâmăturile… Nu poți să ascunzi asta – au tras în clădirea administrației regionale de stat. Au stricat jumătate din clădire, au nimerit în biroul meu, nenorociții… Majoritatea au iesit, între 50 și 100 de oameni s-au salvat ca prin minune. Acum căutam opt civili sub moloz, pe care sperăm să-i scoatem. Căutăm și trei soldați. Până acum, pierderi minime”, a declarat Vitalii Kim în această dimineață.
UPDATE 12.52. Șeful Administrației regionale din Nicolaev, Vitalii Kim, a publicat imagini video cu atacul din această dimineață.
UPDATE 12.50. Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a menționat că sarcinile principale ale „operațiunii speciale” din Ucraina au fost îndeplinite și urmează „eliberarea Donbasului”.
„Armata ucraineană a suferit pagube semnificative, ceea ce ne permite să ne concentrăm eforturile pentru atingerea obiectivului principal, eliberarea Donbasului”, a declarat Șoigu.
De asemenea, acesta a mai declarat că Federația Rusă va răspunde în cazul în care NATO va livra Ucrainei aeronave și sisteme de apărare aeriană.
„Considerăm iresponsabilă poziția Occidentului, care furnizează arme letale Ucrainei. Distribuția sa necontrolată către populație și mercenari nu face decât să agraveze situația și, în viitor, ar putea crea o amenințare pentru europenii înșiși”, a declarat Șoigu la o conferință telefonică marți.
UPDATE 12.40. Șeful delegației ruse, Vladimir Medinschi, spune că Rusia a înaintat un protest față de modul criminal cum militarii ucraineni se comportă cu prizonierii ruși. Ucraina a acceptat protestul și spune că va pedepsi dur pe cei care comit astfel de acțiuni. „Peste 2-3 ore sperăm să venim cu rezultate concrete”, a încheiat Medinschi.
De cealaltă parte, consilierul prezidențial ucrainean, Mikhaylo Podoleak spune că Ucraina insistă cel mai mult pe garanțiile internaționale de securitate. În ceea ce privește crimele de război, Podoleak spune că se atestă o escaladare a situației și cere oprirea acestora.
UPDATE 12.18. O persoană a fost găsită fără suflare sub dărâmiturile clădirii administrative din Nikolaev. Salvatorii au reușit să salveze alte 18 persoane, transmite Serviciul pentru Situații de Urgență al Ucrainei. Salvatorii efectuează și acum operațiuni de căutare și salvare la fața locului.
UPDATE 11.50. Planurile Rusiei nu includ lovituri împotriva unor țări membre ale NATO sau invadarea lor, „decât dacă este obligată să facă acest lucru”. Declarația aparține purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, anunță Interfax. „Nu vrem să ne gândim la asta”, a spus el într-un interviu acordat canalului american de televiziune PBS, după ce a fost întrebat dacă o astfel de situație ar putea apărea. Peskov a precizat că „dacă acest lucru nu se face în condițiile reciprocității”, adică dacă „nu ne obligă să facem acest lucru”.
Potrivit lui Peskov, Rusia este îngrijorată de forțelor NATO aflate la granițele sale, acuzând Alianța Nord-Atlantică de ignorarea „numeroaselor avertismente” din partea Moscovei referitor la acest lucru. Același lucru este valabil și pentru perspectivele aderării Ucrainei la bloc.
UPDATE 11.30. Aproximativ 510.000 de ucraineni s-au întors din străinătate în țară de la începutul invaziei ruse, potrivit poliţiei de frontieră a Ucrainei, transmite dpa.
Doar săptămâna trecută s-au întors 110.000 persoane, a declarat luni pentru cotidianul german Die Welt Andrii Demcenko, purtătorul de cuvânt al poliţiei de frontieră ucrainene.
UPDATE 11.10. La negocierile de la Istanbul este prezent și Roman Abramovici. O poză postată de oficiosul de la Kremlin, Ria Novosti îl arată pe celebrul oligarh rus alături de Recep Tayyip Erdoğan și ministrul turc de Externe, Mevlüt Çavuşoğlu.
UPDATE 10.50. Clădirea Administrației regionale din Nicolaev a fost lovită în această dimineață de un atac cu rachete de croazieră. Guvernatorul regiunii, Vitalii Kim spune că atacul a fost lansat din Crimeea, iar pierderile sunt semnificative. Acesta susține că atacul cu rachetă l-a vizat direct, dar spune că în ciuda pagubelor importante, asta înseamnă că trupele ruse ar fi renunțat la asaltul asupra orașului.
Vitalii Kim spune că deocamdată nu au fost înregistrate jertfe omenești, însă cel puțin 8 persoane au fost prinse sub dărâmituri, iar un număr între 50 și 100 de persoane a fost salvat.
UPDATE 10.40. Zidurile ambasadei Federației Ruse la Varșovia au fost stropite cu vopsea roșie, în semn de protest față de războiul declanșat de Rusia în Ucraina.
UPDATE 10.30. Ucraina se așteaptă să deschidă marți trei coridoare umanitare, a anunțat vicepremierul ucrainean Irina Verșciuc. Luni evacuarea civililor a fost suspendată, din cauza riscurilor se securitate. Coridoarele vor fi deschise în regiunile Zaporojie și Donețk pe rutele Mariupol - Zaporojie, Melitopol - Zaporojie și Energodar - Zaporojie
UPDATE 10.00. „Bine ați venit în Turcia și în Istanbulul nostru. Suntem fericiți să vă întâmpinăm aici în aceste vremuri tulburi, ați făcut un efort mare din numele țărilor pe care le reprezentați. Acest conflict ne întristează ca prieteni și vecini care ne sunteți. De la începutul acestei crize am făcut tot eforturi sincere la toate nivelele și am încercăm să respectăm cerințele legale, de prietenie și vecinătate. Am demonstrat o atitudine corectă, care apără și respectă dreptul ambelor părți pe toate platformele unde avem un drept de vot. Aceste negocieri oferă o speranță lumii întregi. Continuarea conflictului nu convine nimănui.
Restabilirea păcii va aduce beneficii țărilor voastre și tuturor celorlalte. Voi, ca delegații, aveți responsabilitatea istorică pentru deciziile luate astăzi. În război, nu există învingători. A venit vremea ca negocierile să aducă rezultate. În Turcia ne dorim cu adevărat acest lucru și suntem gata să contribuim cu tot ce se poate”, a declarat președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan, la deschiderea rundei de negocieri între Ucraina și Rusia.
- personal - aproximativ 17.200 de persoane;
- tancuri - 597;
- vehicule blindate de luptă / APV - 1.710;
- sisteme de artilerie - 303;
- sisteme de război antiaeriene - 54;
- aeronave - 127;
- elicoptere - 129;
- autovehicule - 1.178;
- nave / bărci / tăietoare - 7;
- rezervoare de combustibil - 73;
- Nivel operațional-tactic UAV - 71;
- Echipament special - 21;
- Lansatoare de sisteme OTRK / TRK / mobile SRBM - 4.
„Datele sunt în curs de actualizare. Calculul este complicat din cauza ostilităților”, precizează Forțele Armate ale Ucrainei.
UPDATE 09:20. Kremlinul dă asigurări că nu intenționează să utilizeze arme nucleare în războiul împotriva Ucrainei. Declarația aparține purtătorului de cuvânt de la Moscova Dmitri Peskov. „Nimeni nu se gândeşte să utilizeze... nici măcar la ideea de a utiliza o armă nucleară”, a spus Peskov.
UPDATE 08:35. Compania de telecomunicaţii de stat a Ucrainei, Ukrtelecom, a suferit luni o întrerupere a serviciului de internet după un atac cibernetic puternic, potrivit oficialilor guvernului ucrainean şi reprezentanţilor companiei, transmite AFP, citat de Agerpres.ro. Incidentul este cel mai recent atac cibernetic împotriva serviciilor de internet ucrainene de când forţele militare ruse au invadat ţara la sfârşitul lunii februarie.
UPDATE 08:28. Rusia a atacat cu rachete un alt depozit de combustibil. De această dată atacul a avut loc în regiunea Rivne, a anunţat luni, pe Telegram, guvernatorul regiunii Vitali Koval. Apărarea civilă s-a deplasat la faţa locului. Cu toate acestea, din cauza alertei aeriene continue, cetăţenii trebuie să rămână în adăposturile lor, a adăugat oficialul.
Luni seara, armata rusă a informat despre noi atacuri în Ucraina. Astfel, două depozite mari de muniţii au fost distruse de rachete în regiunea Jitomir. În plus, trei avioane de luptă au fost doborâte. În oraşul-port Mariupol a fost distrus un elicopter care, potrivit Moscovei, ar fi trebuit să transporte într-o zonă sigură luptători din regimentul ucrainean Azov.
UPDATE 08:03. Rusia ar fi dispusă să accepte ca Ucraina să adere la UE, dacă renunță la NATO și rămâne nealiniată militar, au declarat pentru Financial Times patru persoane care sunt la curent cu discuțiile dintre cele două părți pentru o încetare a focului.
UPDATE 07:45. Delegația ucraineană a sosit la Istanbul pentru discuții cu Rusia, relatează BBC. Reprezentanții părții Federației Ruse sunt și ei deja la fața locului.
Ce au spus ambele părți despre a 4-a rundă de negocieri?
Negociatorii ucraineni și ruși se întâlnesc în Turcia pentru discuții față în față pentru prima dată în două săptămâni, Kievul căutând o încetare a focului fără a renunța la teritoriu sau suveranitate. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a spus despre discuțiile de la Istanbul: „Nu facem comerț cu oameni, pământ sau suveranitate”. „Programul minim va fi întrebări umanitare, iar programul maxim este ajungerea la un acord privind încetarea focului”, a spus el, citat de BBC.
Consilierul Ministerului de Interne ucrainean Vadim Denysenko a spus că se îndoiește că va exista vreun consens.
Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a exprimat îndoieli similare cu privire la speranțele de progres, declarând că președintele rus Vladimir Putin nu pare pregătit să facă compromisuri pentru a pune capăt războiului.
Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că discuțiile de până acum nu au dat niciun progres substanțial, dar este important ca acestea să continue. El a refuzat să ofere mai multe informații.
UPDATE 07:35. Situația din regiunea Lugansk:
🔹 Severodonețk: În urma bombardamentelor într-o clădire cu cinci etaje, un incendiu a izbucnit într-unul dintre apartamentele de la etajul 4, iar etajele 4 și 5 ale casei au fost distruse. 4 persoane au fost scoase de sub dărâmături. O altă casă cu 5 etaje a fost distrusă în urma unei lovituri de obuz, 9 persoane au fost salvate, două au fost ucise.
🔹Lîsîceansk: În urma bombardamentelor, au izbucnit mai multe incendii în apartamente și garaje. Se precizează informații despre morți și răniți.
UPDATE 07:20. În cea mai recentă actualizare, Statul Major al Forțelor Armate al Ucrainei spune că forțele ruse continuă să lanseze lovituri cu rachete în cartierele rezidențiale din întreaga țară, concentrându-se compartimentele de depozitare a combustibilului de a „complica logistica” și de a „crea condiții pentru o criză umanitară”. În ultimele zile, depozitele de combustibil din mai multe orașe, cum ar fi capitala Kiev, Liov, Rivne, Jîtomir și Luțk, au fost lovite. Armata ucraineană susține, de asemenea, că unitățile ruse terorizează populațiile locale din capitala Kiev, Zaporojie în sud-est, Herson în sud și Harkov în est prin jefuiri, răpiri și ținând ostatici civili.
Între timp, Duma rusească este pe cale să adopte un nou proiect de lege controversat. De această dată, Rusia ar putea recunoaște drept „compatriot” orice persoană vorbitoare de limbă rusă ai cărei strămoși direcți s-au născut sau au trăit pe teritoriul Federației Ruse. Un proiect de lege în acest sens a fost înaintat în Duma de Stat luni, 28 martie, de către deputatul Konstantin Zatulin, membru al partidului „Rusia Unită”, scrie agenția de presă TASS.
IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegramși vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
