10 mln lei vor fi investite în proiecte de inovare digitală în agricultură. Precizările Ministerului Agriculturii

22 martie 2022, 15:55 Agricultură 68
Judecătoria Chișinău/Ministerul Agriculturii.  Sursa: Replica Media

Agricultorii din Republica Moldova vor beneficia de asistență financiară pentru proiecte de transformare digitală în agricultură pentru a răspunde provocărilor economice și spori reziliența climatică. Un Acord de Parteneriat în acest sens, cu genericul „Promovarea transformării digitale și a sustenabilității sectorului agricol din Moldova”, a fost semnat, astăzi, 22 martie, sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), de către Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia.

„Sectorul agricol, afectat de urmările războiului din Ucraina, va beneficia de asistență oferită de USAID și Suedia ce va stimula inovarea agriculturii prin aplicarea soluțiilor digitale ce sporesc productivitatea, competitivitatea și sustenabilitatea întreprinderilor agricole.

Conform celui mai recent sondaj realizat de ADMA, 65% dintre fermierii din Republica Moldova nu se consideră bine informați cu privire la noile tehnologii digitale, iar peste 40% consideră lipsa programelor de finanțare atractivă, inclusiv granturi, drept constrângeri majore în calea adoptării tehnologiilor digitale. În același timp, peste 73% dintre agricultori doresc să participe la programe de modernizare agricolă, precum automatizări, drone, stații meteo, trasabilitate și soluții digitale de trasabilitate și gestiune a resurselor”, a declarat ministrul MAIA, Viorel Gherciu.

În acest scop, Proiectul Tehnologiile Viitorului și ADMA vor dezvolta până în aprilie curent, Foaia de parcurs pentru transformarea digitală în agricultură ce va conține intervențiile strategice, un catalog personalizat al tehnologiilor agricole de mare impact (ex. managementul datelor, reziliența climatică, agricultura de precizie, reciclarea deșeurilor etc.), precum și oportunități de adoptare a tehnologiei în sectorul agricol prin programe de finanțare și asistență pentru agricultori.

Echipa de experți este condusă de Marco Brini, cu peste 20 de ani de experiență în agricultură digitală, co-fondator a 3 companii recunoscute de Forbes și premiat pentru cel mai bun start-up al Universității Stanford, IBM Smarter Planet. Marco Brini lucrează în tandem cu o echipă de specialiști locali în agricultură, soluții tehnologice și investiții.

Experiența internațională arată că, majoritatea inițiativelor de inovație prin tehnologii digitale în agricultură sunt destinate practicilor sustenabile (53,8%), gestionării deșeurilor și trasabilitatea alimentelor (10,5%), dezvoltării de soluții digitale pentru reziliența climatică și evitarea calamităților (9%), marea majoritate implicând și formarea de aptitudini digitale a angajaților din sectorul agricol.

Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID și Suedia, susține dezvoltarea economiei digitale, creative și prietenoase mediului în Moldova. Proiectul, cu un buget de 32,8 mln USD și o durată de implementare de 5 ani (2021-2026), promovează, în echipă cu partenerii cheie, inovația și noile tehnologii în următoarele sectoare strategice pentru R. Moldova - tehnologia informațiilor și comunicației (TIC), ingineria, industria ușoară, industriile creative și digital media - pentru a spori competitivitatea și integrarea acestora pe piața globală.

Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media