Cumătrul lui Putin a rămas fără o parte din avere: Judecătoria din Lviv a pus sechestru pe 23 de case, 32 de apartamente, 30 de terenuri, 26 de automobile ale lui Medvedciuk

14 aprilie 2022, 12:05 Ucraina 282
Viktor Medvedciuk.  Sursa: Zelenskiy official/Telegram

Judecătoria Lîciakivski din Lviv, la propunerea Biroului de Stat de Investigații și a Procuraturii Generale, a pus sechestru pe alte 154 de bunuri mobile și imobile ale cumătrului președintelui Rusiei, Vladimir Putin, Victor Medvedciuk și ale soției sale Oksana Marcenko, scrie UNIAN.

În special, printre obiectele sechestrate sunt 26 de mașini, 30 de terenuri, 23 de case, 32 de apartamente, 17 locuri de parcare și un iaht cu motor.

De asemenea, au fost puse sub sechestru acțiuni ale 25 de companii, beneficiarul efectiv al cărora este Medvedciuk sau soția sa.

Anterior, instanța pusese sechestru deja pe iahtul lui Medvedciuk, dar și alte proprietăți imobiliare.

Vedeta de televiziune din Ucraina, Oksana Marcenko, soția liderului opoziției din Ucraina Victor Medvedciuc, reținut acum două zile de serviciul de securitate din țara vecină (SBU) pentru înaltă trădare de patrie, a înregistrat miercuri o adresare video în care îl roagă pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan să-și folosească influența pentru a-l elibera pe soțul său. Femeia a spus că Medvedciuk este deținut ilegal, contrar tuturor normelor de drept, și a comparat reținerea sa cu „o manifestare a terorismului”.

Amintim că deputatul Victor Medvedciuk, fondatorul partidului pro-rus „Platforma de opoziţie-Pentru viaţă”, care avea aproximativ treizeci de deputaţi în Parlament înainte de a fi interzis în luna martie, a fost reținut de SBU în seara de 12 aprilie. Acesta, cunoscut drept cumătrul președintelui rus Vladimir Putin, este suspectat de înaltă trădare în două proceduri penale.

La 12 mai 2021, deputatului i-a fost înaintată învinuirea de suspiciune de trădare și încălcare a legilor și obiceiurilor războiului (art. 111 și art. 438 din Codul Penal al Ucrainei) în cazul jefuirii resurselor naturale din Crimeea anexată, dezvăluirea secretelor de stat și desfășurarea de activități subversive împotriva Ucrainei.

În octombrie 2021, lui Medvedciuk i-a fost înaintată o nouă suspiciune de trădare și complicitate la terorism în așa-numitul „caz al cărbunelui” (articolul 111 și partea 1 a articolului 258-3 din Codul Penal al Ucrainei). Biroul de Investigații de Stat al Ucrainei investighează o schemă criminală de aprovizionare cu cărbune din teritoriile ocupate temporar și asistență organizațiilor teroriste regiunilor separatiste Luhansk și Donețk conduse de către un grup de cetățeni ucraineni.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a propus Federației Ruse să facă schimb între politicianului pro-rus Victor Medvedciuk, care a fost reținut marți de serviciul de securitate al Ucrainei, (SBU), pe prizonierii ucraineni. Un consilier al ministrului de interne de la Kiev, Vadim Denisenko, a declarat că oligarhul ucrainean, suspectat de înaltă trădare de patrie, mai întâi trebuie trebuie să ofere toate informațiile pe care le deține și să fie judecat și abia apoi să fie oferit la schimb.

În vârstă de 67 de ani, Medvedciuk se afla în arest la domiciliu din mai 2021, după ce a fost acuzat de înaltă trădare şi tentativă de jefuire a resurselor naturale din Crimeea. Pe 26 februarie, la două zile după începerea invaziei, poliţia ucraineană a constatat dispariţia sa în timpul unei vizite de monitorizare.

Potrivit autorităților ucrainene, Medvedciuk urma să fie evacuat de FSB-ul Federației Ruse din Ucraina la Moscova, prin regiunea transnistreană a Republicii Moldova, însă ofițerii SBU l-au reținut pe Medvedciuk la ieșirea din Kiev.

Al 12-a cel mai bogat om din Ucraina în 2021, cu 620 de milioane de dolari conform revistei Forbes, Viktor Medvedciuk este cunoscut pentru legăturile sale cu preşedintele rus Vladimir Putin și este naşul uneia dintre fiicele sale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media