O familie de Codalbi, păsări rare incluse în Cartea Roșie, a fost observată cuibărind într-o pădure din Anenii Noi

15 februarie 2022, 19:56 Mediu 292
Codalb.  Sursa: SPPN / Gheorghe Țîcu

Doi codalbi, o specie foarte rară, inclusă în Cartea Roșie cu statut de specie „Critic periclitată”, au fost observați zilele trecute cuibărind într-o pădure din raionul Anenii Noi, de către un voluntar din Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii. În acest sens, Societatea a informat Ministerul Mediului, Inspectoratul Pentru Protecția Mediului și Agenția „Moldsilva” despre prezența speciei în bazinul râului Nistru și cerut asigurarea unui habitat sănătos în zona în care cuibărește familia de codalbi, întrucât în această perioadă specia este foarte sensibilă la orice intervenție umană.

Tânăra familie de codalbi (Haliaeetus albicilla) a fost observată cuibărind într-o pădure din raionul Anenii Noi, pe data de 5 februarie 2022, de către voluntarul SPPN Mihai Ghilan.

Această specie este cea mai mare răpitoare de zi din Republica Moldova, și este inclusă în ediția a 3-a a Cărții Roșii cu statutul de Critic periclitată. La nivel național, populația acestei specii este alcătuită din 4-5 perechi cuibăritoare. Observarea cuibului din raionul Anenii Noi reprezintă prima dovadă sigură a prezenței speciei în bazinul fluviului Nistru, se arată în mesajul Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Perioada de reproducere a codalbului începe din luna ianuarie și durează aproximativ 34-46 zile. Întrucât în timpul cuibăritului, specia este foarte sensibilă la orice intervenție umană, este esențial ca deranjul uman să fie redus la minim în zonele forestiere în care tânăra familie de codalbi și-a stabilit teritoriul.

„În acest sens, am informat Ministerul Mediului, Inspectoratul Pentru Protecția Mediului și Agenția „Moldsilva” despre cuibărirea acestei specii incluse în Cartea Roșie și am formulat recomandări de menținere în stare sănătoasă a habitatului în care cuibărește perechea de codalbi. Sperăm ca această observație importantă din punct de vedere științific să fie utilă autorităților de mediu din Republica Moldova. Societatea Pentru Protecția Păsării și a Naturii își exprimă disponibilitatea de colaborare cu toate instituțiile în scopul activităților de studiere și protecție a avifaunei sălbatice din Republica Moldova”, spun reprezentanții SPPN.


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media