În Chișinău a decedat un pacient infectat simultan cu gripă și COVID-19

23 ianuarie 2023, 09:44 Sănătate 153
Spital.  Sursa: Imagine simbol

Autoritățile municipiului Chișinău se arată în continuare îngrijorate de valul de infecții respiratorii, în special cu virusul gripal, și îndeamnă populația să se vaccineze. Șeful Direcției generale asistență medicală și socială a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca, a anunțat că săptămâna trecută în capitală a fost înregistrat un deces al unui adult, care s-a infectat simultan cu gripă de tip A și COVID-19, precizând că pacientul nu era vaccinat.

Gîlca a declarat, în timpul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei de luni, 23 ianuarie, că pe parcursul săptămânii trecute pe teritoriul municipiului Chișinău au fost înregistrate 4 381 de cazuri de infecții respiratorii, mai puține decât săptămâna precedentă, când au fost înregistrate 5 272 de cazuri.

Totodată, menționează el, s-a schimbat statistica celor mai afectate grupuri - dacă până acum cei mai mulți bolnavi au fost copii, acum peste 50% din cazuri sunt persoane adulte.

Responsabilul de domeniul sănătății din capitală a spus că autoritățile sunt îngrijorate de cazurile de gripă, anunțând despre decesul unui pacient care era infectat cu gripă de tip A și COVID-19, despre care a spus că era nevaccinat.

Gîlca a precizat că săptămâna trecută au fost înregistrate 141 de cazuri de infecție cu gripă, inclusiv 88 de copii cu vârsta de la 0 la 17 ani. Din numărul total de cazuri, 88 de pacienți au fost spitalizați.

El a amintit despre importanța vaccinării, în special a persoanelor care fac parte din grupurile de risc.

„În acest context, amintesc despre necesitatea vaccinării, atât despre vaccinarea antigripală, cât și vaccinarea anti-COVID, în special cei care nu s-au vaccinat anti-COVID cu doza 3 și 4. Vaccinarea continuă în instituțiile de asistență medicală primară. Noi am solicitat o cantitate suplimentară de vaccinuri, ne-au fost repartizate încă 500 de doze de vaccin antigripal, care au fost preluate de către ANSP din Bălți și transmise nouă. Ne bucură responsabilitatea populație, dar totuși, încurajăm persoanele care fac parte din grupurile de risc să se vaccineze împotriva gripei”, a declarat șeful Direcției generale asistență medicală și socială a Primăriei Chișinău.

Cât despre statistica infecțiilor cu COVID-19, el a spus că săptămâna trecută în Chiținău au fost înregistrate 64 de cazuri.

Totodată, Gîlca a menționat că specialiștii atenționează despre posibilitatea unui nou val de COVID-19, asociat cu genotipul nou Kraken, despre care se zice că are o contagiozitate mai sporită - „Cu atât mai mult, vaccinarea anti-COVID este indicată”, a insistat el.

Amintim că la 13 ianuarie, Ministerul Sănătății a anunțat despre alte două decese confirmate din cauza virusului gripal, unul dintre ei fiind infectat și cu virusul SARS-CoV-2. Ambii decedați erau bărbați de 54 și, respectiv, 52 de ani.

Primul caz de deces din acest an a fost înregistrat în prima săptămmână a lunii ianuarie 2023.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media