LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 301. Vladimir Zelensky a ajuns la Washington; Biden va anunța un nou pachet „semnificativ” de aproape 2 miliarde de dolari de asistență de securitate pentru Ucraina

21 decembrie 2022, 07:29 Ucraina 234
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 301-a zi de rezistență împotriva invaziei rusești, declanșate la 24 februarie, la ordinul președintelui rus Vladimir Putin, sub pretextul unei „operațiuni militare speciale” de denazificare și demilitarizare a statului vecin.

ISW: Intensificarea presiunii rusești degradează spațiul de manevră al lui Lukașenko pentru a evita să facă concesii către Kremlin. Jocul lung al președintelui rus Vladimir Putin de a „restabili suzeranitatea” asupra Belarusului face progrese, a declarat Institutul pentru Studierea Războiului în ultimul său raport. Lukașenko a confirmat că Rusia „a dat” Belarusului un număr nespecificat de sisteme de apărare antiaeriană S-400 în timpul întâlnirii sale cu Putin de la Minsk din 19 decembrie, confirmând prognoza ISW pentru 2021 că sistemele S-400 de fabricație rusă vor începe să funcționeze în Belarus.

Vladimir Zelenskiy zboară în Statele Unite - prima călătorie în străinătate de la începutul războiului. În timpul acestei vizite surpriză, Zelenskiy se va întâlni cu președintele Biden și se va adresa ambelor Camere ale Congresului, potrivit CNN. Există o confirmare oficială atât din partea ucraineană, cât și din partea americană.

UPDATE 22:09. Liderul de la Casa Albă a promis că va continua să sprijine „marii oameni ai Ucrainei”, relatează agențiile de presă.

Ca răspuns, Zelenskiy a spus că „apreciază” sprijinul Statelor Unite din toată inima.

Zelenskiy a mulțumit lui Biden și Congresului SUA pentru sprijinul acordat și și-a exprimat aprecierea și poporului american.

„Vă mulțumesc foarte mult, domnule președinte. Desigur, mulțumesc sprijinului bipartizan, mulțumesc Congresului și mulțumesc oamenilor obișnuiți, americani. Apreciez foarte mult”, a spus el.

Zelenskiy i-a înmânat apoi lui Biden premiul de erou, despre care a spus că a fost transmis de la un căpitan din luptele militare ucrainene din regiunea Donbas.

„Un tip care este cu adevărat, într-adevăr un erou, un adevărat căpitan, și mi-a cerut să-i transmit premiul președintelui Biden”, a spus Zelensky. „Este foarte curajos și a spus să-l dați unui președinte foarte curajos, iar eu vreau să vă dau, aceasta este o cruce pentru meritul militar”.UPDATE 21:49. Joe Biden și soția sa Jill l-au întâlnit pe Vladimir Zelenskiy la intrarea în Casa Albă. Puțin timp au pozat, dar nu au răspuns la întrebările pe care jurnaliştii au început să le strige în engleză şi ucraineană.

După aceea, Biden și Zelenskiy au mers la discuții la Casa Albă.

Președintele ucrainean a venit la această întâlnire oficială fără costum, purtând un pulover cu stema Ucrainei și pantaloni kaki. Așa se îmbracă de la începutul invaziei rusești pe scară largă. După ce s-au întâlnit, Biden și Zelensky s-au dus la Biroul Oval.UPDATE 20:32. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a publicat primele fotografii după sosirea la Washington.

„Astăzi sunt la Washington pentru a mulțumi poporului american, președintelui și Congresului pentru sprijinul atât de necesar”, a scris Zelenskiy pe canalul său Telegram.

„Voi ține o serie de discuții pentru a consolida rezistența și capacitatea de apărare a Ucrainei. Cooperarea dintre Ucraina și Statele Unite ale Americii", a mai adăugat liderul de la Kiev.


UPDATE 19:46. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a sosit în Statele Unite, prima sa vizită în străinătate de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei.

În viitorul apropiat, se va întâlni cu președintele american Joe Biden la Casa Albă.

Avionul cu Zelenskiy la bord a aterizat la baza forțelor aeriene Andrews, lângă Washington, în jurul prânzului.

Președintele ucrainean a sosit în Statele Unite cu un Boeing C-40B (modificare militară a Boeing 737 NG) al Forțelor Aeriene SUA de la Rzeszow, Polonia.

Potrivit rapoartelor presei, Zelenskiy a ajuns în Polonia cu trenul. În călătorie, el a fost însoțit de ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink.


UPDATE 19:23. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat o asistență militară suplimentară de 1,85 miliarde de dolari pentru Ucraina, inclusiv un transfer al sistemului de apărare aeriană Patriot.

Asistența include o reducere de 1 miliard de dolari pentru a oferi Ucrainei „capacități extinse de apărare aeriană și de lovitură de precizie” și o asistență suplimentară de securitate de 850 de milioane de dolari, a spus Blinken.


UPDATE 18:58. Înainte de vizita președintelui Vladimir Zelenskiy, la Washington au apărut steaguri ucrainene.

În special, acestea sunt atașate pe Pennsylvania Avenue - strada principală a capitalei americane, care duce la Capitoliu.

sursa foto: Reuters


UPDATE 18:20. În timpul luptei de pe front, un fost deținut politic și activist Genadii Afanasiev, în vârstă de 32 de ani, care a fost returnat în Ucraina de Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri în 2016, a murit.

Afanasiev a fost inculpat în dosarul „comunității teroriste”, care, potrivit anchetei ruse, a fost creat de regizorul ucrainean Oleg Sentsov. De asemenea, Sentsov a petrecut câțiva ani în spatele gratiilor și s-a întors în Ucraina pentru un schimb de prizonieri.

„Afanasiev Ghenadi Sergheevici, indicativul de apel „Tor”. A murit în regiunea Luhansk, lângă Belogorovka”, a declarat deputatul ucrainean Akhtem Ciygoz pentru proiectul Krym.Realii (în Rusia această mass-media este recunoscută ca „agent străin”).

Informațiile despre moarte au fost confirmate și de mama și soția lui Afanasiev.

Instanța rusă a susținut că membrii comunității din care aparținea Afanasiev plănuiau să efectueze o serie de bombardamente la Simferopol. La început, Afanasiev a cooperat cu ancheta, dar ulterior și-a retras mărturia și a declarat că a dat-o sub tortură.

A fost condamnat la șapte ani de închisoare, iar apoi a fost grațiat de președintele Rusiei.

După eliberare, Afanasiev a primit funcția de reprezentant special al Ministerului de Externe ucrainean pentru eliberarea prizonierilor, a ținut multe întâlniri în sprijinul ucrainenilor condamnați în Rusia și a descris povestea sa în cartea Rise after the Fall.


UPDATE 17:43. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut ca toți rușii cu vârsta cuprinsă între 21 și 30 de ani să facă serviciul militar. La o reuniune a consiliului de conducere al Ministerului rus al Apărării, la care a participat și Vladimir Putin, ministrul a propus creșterea vârstei de recrutare a militarilor de la 18 la 21 de ani, iar limita de vârstă pentru recrutare să fie de până la 30 de ani, transmite Interfax.

Potrivit lui Șoigu, se preconizează și „a se oferi posibilitatea, la cererea cetățenilor, de a intra în serviciul militar în baza unui contract din prima zi de intrare în serviciu”.

Conform legii actuale, rușii cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani pot fi chemați pentru serviciul militar obligatoriu – deși Șoigu și Putin au spus în repetate rânduri că astfel de recruți nu sunt trimiși să lupte în Ucraina.

Serghei Șoigu a mai propus ca numărul de militari activi să crească de la 1 milion la 1,5 milioane, iar armata ar trebui să includă 695.000 de soldați contractuali voluntari.

Ministrul rus a spus că Rusia accelerează producerea de arme moderne către armată, a spus el, adăugând că trupele Moscovei vor forma noi unități în vestul țării, având în vedere planurile Finlandei și Suediei de a se alătura alianței NATO.


UPDATE 17:10. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că ţara sa va continua să-şi dezvolte potenţialul militar, inclusiv „pregătirea pentru luptă” a forţelor sale nucleare, în plin conflict în Ucraina şi criză cu occidentalii. Într-o conferință de presă organizată împreună cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, liderul de la Kremlin a dat asigurări că armata va primi tot ceea ce de are nevoie pentru a susține campania militară în Ucraina, precizând că nu există limite financiare pentru necesitățile militare.

„Forţele armate şi capacităţile de luptă ale forţelor noastre armate cresc în mod constant şi în fiecare zi. Iar acest proces, desigur, îl vom dezvolta”, a spus Putin cu prilejul unei reuniuni cu ofiţeri superiori, menită să fixeze obiectivele armatei ruse pentru 2023, citează Agerpres.

„Vom continua să menţinem şi să creştem pregătirea pentru luptă a triadei noastre nucleare”, a adăugat el.

Putin a anunţat, spre exemplu, intrarea în serviciu la începutul lui ianuarie a noilor rachete hipersonice de croazieră Zircon, care aparţin noii familii de armamente dezvoltate în ultimii ani de Rusia.

La reuniune, ministrul apărării Serghei Şoigu a considerat necesare creşterea efectivelor armatei la 1,5 milioane de militari, majorarea vârstei limită pentru serviciul militar şi crearea a două noi entităţi administrative militare în nord-vestul Rusiei.


UPDATE 16:48. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat necesitatea creșterii numărului forțelor armate ruse la 1,5 milioane de oameni, inclusiv 695.000 de soldați contractuali, scrie Unian.

În același timp, este planificată creșterea vârstei de recrutare a rușilor în Federația Rusă de la 18 la 21 de ani, iar limita urmează să fie ridicată la 30 de ani.

Marți, 21 decembrie, la o ședință a consiliului de administrație al Ministerului Apărării, Șoigu a spus că sarcina lor pentru 2023 este să continue așa-numita „operațiune specială” în Ucraina până la finalizarea acesteia, a informat presa rusă.

În plus, potrivit lui Șoigu, Federația Rusă intenționează să formeze trei divizii de puști motorizate, inclusiv în regiunile Kherson și Zaporojie ocupate, și un corp de armată în Karelia, la granița cu Finlanda.

Șoigu a mai spus că rușii intenționează să pună 22 de lansatoare cu rachete balistice intercontinentale Yars, Avangard și Sarmat în serviciu de luptă în forțele strategice de rachete.


UPDATE 16:21. Potrivit CNN, Vladimir Zelenskiy a acceptat în urmă cu o săptămână invitaţia lui Joe Biden de a veni la Washington, în prima sa deplasare externă de la invazia rusă, care intervine după 300 de zile de război, într-un moment în care conflictul intră într-o nouă fază, potrivit Casei Albe, scrie News.ro.

John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică de la Consiliul de Securitate Naţională, a declarat miercuri dimineaţă la CNN că preşedintele american Joe Biden l-a invitat pe omologul său ucrainean la Washington în această săptămână, deoarece crede că războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă.

„Preşedintele crede cu adevărat că, pe măsură ce ne apropiem de iarnă, pe măsură ce intrăm într-o nouă fază a acestui război, a acestei agresiuni a domnului Putin, este un moment bun pentru ca cei doi lideri să se aşeze faţă în faţă şi să discute", a declarat John Kirby.

El a mai spus că Zelenski a fost conştient de riscurile pe care şi le asumă părăsind Ucraina, iar SUA se asigură că această călătorie este sigură.

„Lucrăm în pas cu pas, cu el şi cu personalul său, pentru a ne asigura că putem face această deplasare să fie sigură, atât la venirea în Statele Unite, cât şi la întoarcere. Vom continua să sprijinim condiţiile sale de călătorie cât mai bine posibil", a declarat el.


UPDATE 15:52. Președintele Vladimir Zelensky a călătorit miercuri în Polonia cu trenul, ca parte a călătoriei sale către Statele Unite.

Videoclipul TVN, afiliat CNN, în Polonia, a surprins momentul în care Zelenskiy a ajuns cu trenul la Przemysl, în apropiere de granița dintre Polonia și Ucraina. Data filmării este 21 decembrie, dar nu oferă o indicație de timp.

Zelenskiy este apoi văzut într-un vehicul alb 4x4 care așteaptă să plece într-un convoi.

Potrivit TVN, Zelensky a zburat apoi în SUA de pe aeroportul Rzeszow (RZE) la Washington. Zelenskiy a fost văzut cu ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Ann Brink.


UPDATE 15:17. Guvernatorul regiunii Nikolaev, Vitalii Kim, a raportat că două persoane - o mamă și un copil - au fost rănite într-un atac rusesc asupra orașului Ochakiv, din sud.

El nu a oferit mai multe detalii. Pe 21 decembrie, o alertă de raid aerian a fost declanșată în regiune în jurul orei 12:30.

Sirenele au fost activate în toate regiunile ucrainene. Anterior, atacurile rusești asupra regiunii de est Donețk au ucis două persoane și au fost rănite opt, a informat guvernatorul Pavlo Kyrylenko.


UPDATE 14:47. În prezent, Ucraina se pregătește foarte activ pentru următoarele două-trei luni, care ar putea fi decisive în războiul împotriva Federației Ruse.

Declarația aparține lui Alexei Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

„Acum, Federația Rusă nu vrea să accepte poziția întregii comunități mondiale și să înțeleagă că trebuie să plece acum, astfel încât să existe cât mai puține consecințe direct pentru țara sa. Vor continua să meargă pentru că au pus totul în joc”, a spus el.

În acest context, Danilov a subliniat că Ucraina are nevoie disperată de ajutor din partea partenerilor internaționali. Totodată, el a remarcat că ajutorul care a venit în primăvară este complet diferit de cel care vine acum.


UPDATE 14:20. Casa Albă a confirmat că președintele Joe Biden va anunța că SUA vor trimite sisteme Patriot de apărare antiaeriană și antirachetă în Ucraina pentru a ajuta în războiul împotriva Rusiei.

Biden va anunța un nou pachet „semnificativ” de aproape 2 miliarde de dolari de asistență de securitate pentru Ucraina, se arată într-un comunicat de la Casa Albă.

Potrivit The Guardian, pachetul va conține o nouă capacitate foarte importantă: o baterie de rachete Patriot, care va fi un atu critic pentru apărarea poporului ucrainean împotriva atacurilor barbare ale Rusiei asupra infrastructurii critice a Ucrainei.

„Vom instrui forțele ucrainene cu privire la modul de operare a bateriei de rachete Patriot într-o țară terță. Acest lucru va dura ceva timp, dar trupele ucrainene vor duce acel antrenament înapoi în țara lor pentru a opera această baterie”, se arată în declarație.


UPDATE 13:55. Vladimir Putin va participa miercuri la o videoconferință pentru a marca inaugurarea zăcământului de gaze Kovykta, care alimentează gazoductul Puterea Siberiei, care transportă gaze rusești către China, a anunțat Kremlinul. Zăcământul este cel mai mare din estul Rusiei, iar lansarea sa face parte dintr-un amplu efort rus de a crește livrările de gaze către China, scrie Reuters și Hotnews.

„Acesta este un zăcământ unic", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia a început să vândă gaze naturale Chinei la sfârșitul anului 2019 prin gazoductul Puterea Siberiei, furnizând aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaze în 2021. Acesta urmează să ajungă la capacitatea sa maximă de 38 de miliarde de metri cubi în 2025. Rusia este acum furnizorul de gaze nr. 3 al Beijingului.


UPDATE 13:12. Kremlinul a spus că nu va veni nimic bun din călătoria de miercuri a președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy la Washington și că Rusia nu vede nicio șansă de negocieri de pace cu Kiev.

Într-un apel cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că aprovizionarea în continuare cu arme vestice către Ucraina va duce la o „adâncire” a conflictului – ceva care ar putea să se întoarcă împotriva Kievului, a avertizat el.

„Livrarea de arme continuă și gama de arme furnizate se extinde. Toate acestea, desigur, duc la o agravare a conflictului. Acest lucru nu este de bun augur pentru Ucraina”, a spus Peskov.


UPDATE 12:49. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, va vizita joi Rusia pentru discuții privind crearea unei zone de securitate în jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, a informat agenția de presă RIA Novosti.

Centrala, aflată în teritoriul ocupat de ruși, a fost supusă mai multor atacuri cu bombardamente, stârnind temeri de un dezastru nuclear.


UPDATE 12:25. A fost emisă o alertă de atac aerian pe întreg teritoriul Ucrainei, scrie Unian.


UPDATE 12:10. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că nicio țară europeană nu desfășoară o investigație adecvată asupra seriei de explozii care au deteriorat gazoductele Nord Stream în septembrie.

„După exploziile de pe Nord Stream – pe care se pare că nimeni din Uniunea Europeană nu le va investiga în mod obiectiv – Rusia a oprit transportul de gaze pe rutele nordice”, a declarat Lavrov miercuri.

Rusia a dat vina pe Marea Britanie pentru explozii – afirmații respinse de Londra – în timp ce anchetatorii din Suedia și Danemarca au spus că acestea au fost rezultatele deliberate ale sabotajului, deși nu au numit niciun posibil vinovat.


UPDATE 11:56. În dimineața zilei de 21 decembrie, Ucraina are un deficit de energie semnificativ în sistemul energetic.

Restricțiile cauzate de deteriorarea rețelelor principale ca urmare a atacurilor rusești sunt încă în vigoare, a raportat de serviciul de presă al „Ukrenergo”.

Compania a remarcat că, pe fondul bombardării constante, toate regiunile au limite de consum.

În același timp, situația din regiunea centrală, în special la Kiev, rămâne dificilă.


UPDATE 11:30. De la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie și până în dimineața zilei de 20 decembrie, Rusia a pierdut aproximativ 99.740 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, dintre care 510 în ultimele 24 de ore, sunt ultimele date prezentate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pierderi estimate ale ocupanților ruși până astăzi:

 • tancuri — 3.002 (+7 pentru ieri);
 • vehicule blindate de luptă — 5.979 (+5);
 • sisteme de artilerie — 1972 (+12);
 • lansatoare de grenade propulsate de rachete — 412 (+2);
 • mijloace de apărare antiaeriană — 212;
 • aeronave — 282 (+1);
 • elicoptere — 267 (+1);
 • drone de nivel operațional-tactic — 1.688 (+8);
 • rachete de croazieră — 653;
 • nave/ambarcațiuni — 16;
 • echipamente auto și autocisterne — 4.608 (+9);
 • echipamente speciale — 178 (+1)

UPDATE 11:00. Trupele de ocupație ruse au bombardat de 71 de ori teritoriul regiunii Herson în ziua trecută, 20 decembrie. Au fost trase din artilerie, lansatoare de rachete, mortare și tancuri.

Acest lucru a fost anunțat de șeful administrației militare regionale, Iaroslav Ianușevici. Ocupatorii au bombardat din nou cartierele rezidențiale din Herson. Atacurile au vizat portul fluvial, clădirile private și de apartamente.

Ca urmare, există victime în rândul populației civile. Ziua trecută, rușii au ucis o persoană, încă șase cetățeni au fost răniți de diferite grade de gravitate.


UPDATE 10:22. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a întreprins o călătorie surpriză la Beijing și a purtat discuții cu președintele chinez Xi Jinping, în timpul cărora a spus că au discutat despre conflictul din Ucraina, scrie The Guardian.

Medvedev, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a postat un videoclip pe canalul său Telegram în care îl întâlnește pe Xi, zâmbind pentru fotografii și o întâlnire între oficiali chinezi și ruși.

Medvedev a spus că el și Xi au discutat despre parteneriatul strategic „fără limite” dintre cele două țări, precum și despre Ucraina. El nu a oferit mai multe detalii, a informat Reuters.

„Am discutat despre cooperarea dintre cele două partide de guvernământ ale Chinei și Rusiei... cooperarea bilaterală în cadrul parteneriatului nostru strategic, inclusiv în materie de economie și producție industrială. Am discutat, de asemenea, probleme internaționale – inclusiv, desigur, conflictul din Ucraina”, a spus Medvedev.


UPDATE 10:12. Peste 1.313 de copii au fost au avut de suferit în Ucraina ca urmare a agresiunii armate pe scară largă a Federației Ruse. În dimineața zilei de 21 decembrie 2022, numărul oficial de copii care au decedat nu s-a modificat - 450. Datele privind răniții - 863 - nu s-a modificat.

Aceste numere nu sunt definitive, deoarece se lucrează în desfășurare pentru stabilirea lor în locurile de ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și eliberate.

Copiii au fost cei mai afectați în regiunea Donețk - 428, regiunea Harkov - 267, regiunea Kiev - 117, regiunea Mykolaiv - 80, regiunea Zaporizhia - 78, regiunea Herson - 74, regiunea Cernihiv - 68, regiunea Luhansk - Propetrovsk - 634.


UPDATE 09:10. Statele Unite vor oferi 1,8 miliarde de dolari, ajutor militar Ucrainei într-un pachet care va include o baterie de rachete Patriot și bombe ghidate de precizie pentru avioanele de luptă, au declarat oficiali americani pentru Associated Press, sub condiția anonimatului, deoarece ajutorul nu a fost încă anunțat oficial.

Ajutorul vine în momentul în care președintele Vladimir Zelenskiy este în drum spre Washington, D.C. pentru a se întâlni cu președintele american Joe Biden.

Vizita este prima călătorie în străinătate a lui Zelenskiy de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie.

Sistemul de rachete Patriot ar fi cel mai avansat sistem de rachete sol-aer pe care Occidentul l-a furnizat până acum Ucrainei.


UPDATE 08:50. Un grup de hacking legat de Kremlin, cunoscut pentru că se concentrează asupra Ucrainei, și-a intensificat eforturile de spionaj împotriva aliaților Ucrainei din NATO în ultimele luni, în parte prin încercarea de a sparge o mare firmă petrolieră dintr-o țară NATO în august, potrivit companiei americane de securitate cibernetică Palo Alto Networks.

Este cel mai recent semn că diferite echipe de hacking ale Rusiei dau toate măsurile pentru a încerca să obțină informații cheie despre membrii NATO, în timp ce Moscova încearcă să schimbe valul războiului său sângeros din Ucraina.

Grupul de hacking – pe care Ucraina l-a acuzat că a lucrat din Crimeea în numele serviciilor secrete rusești – a încercat fără succes să pătrundă în rețeaua unei companii de rafinărie de petrol cu sediul într-o țară NATO „care continuă să importe petrol din Rusia”, Unitatea 42, Palo. Grupul de informații despre amenințări al Alto Networks, a declarat marți pentru CNN. Unitatea 42 a refuzat să numească țara NATO sau firma petrolieră.


UPDATE 08:18. Și administrația prezidențială de la Kiev a confirmat vizita președintelui Zelenskiy din SUA.

„După ce a vizitat pozițiile avansate ale apărătorilor ucraineni la Bakhmut, președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy a plecat în Statele Unite ale Americii în vizită oficială.

Pe 21 decembrie, la Washington, se va întâlni cu președintele SUA Joseph Biden, cu care va discuta despre cooperarea cuprinzătoare dintre cele două țări, în special în ceea ce privește consolidarea stabilității și capacitățile de apărare ale Ucrainei, sprijinirea suveranității acesteia și restabilirea integrității teritoriale. De asemenea, șeful statului ucrainean va ține un discurs la o sesiune comună a celor două camere ale Congresului SUA și va organiza o serie de întâlniri bilaterale”, se menționează în comunicat.UPDATE 08:12. Administrația americană a confirmat că președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy va vizita Washington, miercuri.

Zelensky, potrivit Casei Albe, se va adresa Congresului SUA și se va întâlni cu președintele Joe Biden.

Aceasta este prima călătorie a lui Zelenskiy în străinătate în zece luni de război.


UPDATE 08:03. Președintele american Joe Biden va anunța o asistență suplimentară de securitate de 1,8 miliarde de dolari pentru Ucraina în timpul vizitei așteptate a președintelui Vladimir Zelensky la Casa Albă, scrie CNN.

Se așteaptă ca creșterea semnificativă a ajutorului să fie prezentată de sistemele de apărare antirachetă Patriot care sunt incluse în pachet, a declarat un oficial american pentru CNN.

Noul anunț se va adăuga la aproape 20 de miliarde de dolari în asistența de securitate oferită Ucrainei de la invazia Rusiei din februarie și va veni în același moment în care parlamentarii americani iau în considerare o măsură extinsă de cheltuieli guvernamentale care include o asistență de urgență suplimentară de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Sisteme de apărare antirachetă Patriot: Ucraina a cerut SUA să trimită sistemul avansat de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, care este foarte eficient în interceptarea rachetelor balistice și de croazieră, deoarece se află sub un baraj de atacuri rusești cu rachete și drone care au distrus infrastructura cheie în întreaga țară.

Ar fi cel mai eficient sistem de arme defensive cu rază lungă de acțiune trimis în țară, iar oficialii spun că va ajuta la asigurarea spațiului aerian pentru națiunile NATO din estul Europei. Anterior, SUA au trimis baterii Patriot aliaților NATO precum Polonia ca o modalitate de a-și consolida apărarea și au trimis alte sisteme de arme în Ucraina pentru a ajuta împotriva invaziei ruse.


UPDATE 07:30. Grupul Băncii Mondiale a anunțat pe 20 decembrie un nou pachet de finanțare care include proiecte pentru a stimula eforturile de ajutorare și redresare pentru Ucraina pe fondul invaziei pe scară largă a Rusiei.

Banca Mondială va oferi o finanțare suplimentară de 500 de milioane de dolari printr-un împrumut BIRD care este susținut de o garanție din partea Regatului Unit pentru aceeași sumă și mobilizat în cadrul Proiectului Public Expenditures for Administrative Capacity Endurance (PEACE).


UPDATE 07:21. CNN: Zelensky este deja în drum spre Washington.

Președintele Vladimir Zelenskiy este deja în drum spre Washington, au declarat pentru CNN două surse separate familiarizate cu subiectul.

Zelenskiy se pregătește să viziteze Washington pe 21 decembrie. În timpul acestei vizite surpriză, Zelenskiy se va întâlni cu președintele Biden și se va adresa ambelor Camere ale Congresului, potrivit CNN.

Încă nu există o confirmare oficială nici din partea ucraineană, nici din partea americană.


UPDATE 07:16. Cel mai important ziar american New York Times notează - precum și alte publicații și comentatori - contrastul dintre ceremoniile de premiere organizate marți de președinții Ucrainei și Rusiei.

„Domnul Zelenskiy, cu vizita sa la Bakhmut, intenționat sau nu, a atras o parte din atenția lui Putin asupra lui, dând dovadă de neînfricare și dorința de a se risca, ajungând într-un oraș care a fost atât de distrus de raidurile rusești constante încât seamănă cu picturile din Primul Război Mondial”, scrie ziarul.

În ziua în care Zelenskiy recompensa soldații de lângă linia frontului, Putin prezenta ordine oficialilor și propagandiștilor de la Kremlin.

„Evenimentul televizat al domnului Putin pare să fi avut scopul de a arăta publicului din țară și din străinătate că este hotărât să continue războiul, chiar dacă oficialii americani estimează că victimele Rusiei în morți și răniți au depășit deja 100.000”, spune articolul New York Times.


UPDATE 07:00. Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) într-o analiză sumară obișnuită scrie, în special, că de la 1 octombrie până la 20 decembrie, rușii, în lupte neîncetate, au putut ocupa un teritoriu de 192 km pătrați în vecinătatea orașului Bakhmut.

În octombrie, rușii, conform ISW, au ocupat 100 km pătrați, iar de la începutul lunii noiembrie până în 20 decembrie - 92 km pătrați.

„Rata de avansare a Rusiei în regiunea Bakhmut în ultimele 50 de zile este aproximativ egală cu cea a avansului lor din octombrie. Sursele ruse sunt probabil să continue să susțină în mod fals că forțele ruse ocupă un teritoriu semnificativ în regiunea Bakhmut”, scrie ISW.

La începutul raportului, Institutul pentru Studierea Războiului scrie, printre altele, despre declarația de ieri a comandantului Forțelor Comunale ale Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Serghei Naev, că amenințarea unei noi invazii din Belarus crește treptat. ISW încă consideră o astfel de invazie improbabilă în acest moment: Statul Major ucrainean, explică analiștii, nu vede încă semne ale formării grupurilor de lovitură de către inamic.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie și 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie,12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie și 20 decembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media