Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Boboteaza: În biserici se oficiază slujbe şi se face agheasmă. Recomandările IGSU privind scăldatul în bazinele acvatice

19 ianuarie 2023, 09:22 Cultură 235
Boboteaza 6.jpg.  Sursa: Replica Media

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi Botezul Domnului, numit în popor Boteaza sau Boboteaza, care constituie una dintre cele 12 mari sărbători religioase ale anului. Astăzi, în biserici se oficiază slujbe şi se face agheasmă.

Preoţii susţin că aghiasma, făcută de Bobotează, are efecte miraculoase, nu se strică niciodată, vindecă multe boli şi poate feri de multe necazuri. În această zi nu se spală rufe. În unele localităţi din R. Moldova s-a păstrat un obicei, numit „Iordanul bărbaţilor”. Preotul aruncă crucea într-o apă (într-un iaz), iar bărbaţii se aruncă s-o prindă. Primul care atinge crucea, se zice că va avea noroc tot anul.

Totodată, se spune că în noaptea de Bobotează fetele nemăritate îşi visează ursitul, iar dacă în ziua de Bobotează vor cădea pe gheaţă, se crede că se vor mărita în acel an. În popor Botezul Domnului se mai numeşte Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului, Descoperirea Cuvântului Întrupat.

De Bobotează, în țară este respectată şi tradiţia scăldatului, în apa rece a bazinelor acvatice. Potrivit acesteia, curajoșilor care se scufundă în apele reci norocul le surâde tot anul.

În context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu acțiuni de prevenire a situațiilor de risc în timpul scăldatului. Atenționările salvatorilor au drept scop prevenirea accidentărilor în bazinele acvatice, dar și evitarea unor situații de criză legate de scufundatul oamenilor în apa rece a lacurilor din țară.

În acest sens, specialiștii au decis să vină cu un șir de recomandări față de oameni pentru ai îndemna să respecte bazele securității vieții. Salvatorii, îndemnă iubitorii de scufundare să țină cont de câteva recomandări obligatorii pentru a evita problemele de sănătate și anume: Scăldatul se recomandă doar în locuri special amenajate, dotate cu scări, iar înainte de a intra în apă corpul trebuie să fie încălzit.

Mai mult, aflarea în apa rece nu trebuie să dureze mai mult de 10 secunde, iar după ieșirea din ea, persoanele trebuie să-și șteargă corpul cu un prosop și să îmbrace haine groase pentru a evita hipotermia. Totodată specialiștii atenționează că este interzisă aglomerarea persoanelor, scăldatul copiilor fără supraveghere, dar și scăldatul în stare de ebrietate.

Mâine ortodocşii de stil vechi vor sărbători Sfântul Ioan Botezătorul, care l-a botezat pe Domnul Iisus Hristos. Potrivit statisticilor, peste 90 la sută din populaţia Republicii Moldova se declară a fi creştini ortodocşi, iar numele Ion și derivatele sale sunt cele mai populare.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media