DOC/ ULTIMA ORĂ/ CSE a decis suspendarea licenței a șase posturi TV, inclusiv unele afiliate politicianului fugar Ilan Șor

16 decembrie 2022, 20:14 Societate 254
Televiziune, culise.  Sursa: Getty Images

Șase posturi de televiziune asociate politicianului fugar Ilan Șor și Partidului Socialist, vor rămâne fără licență pe perioada stării de urgență. O decizie în acest sens a fost adoptată de Comisia pentru Situații de Urgență în ședința de vineri, 16 decembrie, care obligă Î.S. „Radiocomunicaţii” să sisteze difuzarea acestora. Este vorba despre Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, Orhei TV, TV6.

Potrivit deciziei CSE, măsura va avea efect pe perioada stării de urgență.

„Prin derogare de la art. 84 alin. (10) din Codul Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova nr. 174/2018 și Capitolul XXII3 din Codul de procedură civilă nr. 225/2003, în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale, prevăzută în Anexa nr. 1 la Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 45/2022, și informațiile disponibile privind controlul exercitat de acestea asupra unor furnizori de servicii media, precum și multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului privind încălcările Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina, pe perioada stării de urgență se suspendă licența de emisie pentru următoarele servicii media audiovizuale de televiziune:

î.S. „Radiocomunicaţii” și distribuitorii de servicii media audiovizuale vor sista difuzarea și, respectiv, distribuirea serviciilor media audiovizuale incluse în prezenta dispoziție”, se arată în document.

Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Patru din cele șase posturi de televiziune vizate de decizia CSE au fost sancționate astăzi de Consiliul Audiovizualului pentru lipsă de programe locale, în limba română, difuzate în ore de maximă audiență.


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media