VIDEO/ Prim-ministra Danemarcei, după întâlnirea cu Maia Sandu: „Consecințele războiului din Ucraina sunt foarte clare; În UE lucrăm mult pentru a ușura această povară”

31 ianuarie 2023, 09:18 Politică 159
Maia Sandu și Mette Frederiksen, 31 ianuarie 2023.  Sursa: capturi video/Privesc.eu

Danemarca își reiterează sprijinul pentru Republica Moldova, a declarat prim-ministra Regatului Danemarcei, Mette Frederiksen, într-un briefing de presă susținut marți, 31 ianuarie, după întâlnirea cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la Chișinău. Șefa Executivului de la Copenhaga, aflată în prima sa vizită în Republica Moldova, după o vizită în Ucraina, a exprimat dorința de a consolida „o prietenie și un parteneriat și mai puternic” între Republica Moldova și Danemarca atât la nivel bilateral, cât și în cadrul Uniunii Europene.

Președinta Maia Sandu șia început discursul urându-i bun venit prim-ministrei daneze cu prilejul primei sale vizite, prima vizită a unui șef al Guvernului danez în în Republica Moldova: „Sunt sigură că vizita va da un impuls nou colaborării dintre țările noastre”.

„Moldovenii au arătat lumii că sunt europeni adevărați. Pacea în țara noastră depinde de rezistența ucrainenilor. Suntem recunoscători vecinilor și prietenilor noștri ucraineni pentru curajul și sacrificiul cu care își apără patria, pe noi dar și întreaga Europă”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a mulțumit Danemarcei pentru ajutorul oferit Republicii Moldova, pentru gestionarea crizei refugiaților, dar și pentru ajutorul anunțat în cadrul Platformei de sprijin pentru Moldova, menit să finanțeze proiecte de tranziție energetică și sprijin pentru presa locală.

De asemenea, și-a exprimat speranța că Republica Moldova va relua cooperarea cu Agenția Daneză de dezvoltare internațională, iar R. Moldova și Danemarca vor intensifica colaborarea în diverse domenii.

„Am vrea să cooperăm în domeniul energiei regenerabile. Apreciem vizitele de prospecție a unor companii daneze în R. Moldova în acest sector. Danemarca este un lider european în domeniul gestionării deșeurilor și oferă exemple din care vrem să învățăm. Anul acesta țara noastră va începe un program național de gestionare a deșeurilor solide și și-a asumat un program ambițios de decarbonizare pentru următoarele decenii. Dorim să cooperăm cu Danemarca în aceste sectoare. Suntem de asemenea interesată de intensificarea schimburilor economice și a investițiilor daneze în Republica Moldova. În Moldova activează în prezent 36 de companii cu capital danez. Cu siguranță acest număr poate să crească”, a declarat Maia Sandu.

Prim-ministra Regatului Danemarcei a declarat că înainte să ajungă în Republica Moldova, a vizitat Ucraina unde a văzut cu ochii proprii „distrugerile teribile care au fost cauzate de războiul ilegal și atacurile brutale ale Rusiei asupra infrastructurii civile, ceea ce afectează, evident, și țara dumneavoastră”.

În acest context, șefa Executivului de la Copenhaga a amintit că în cadrul UE s-a decis sporirea asistenței macrofinanciare la 295 de milioane de euro pentru Republica Moldova, pentru a face față crizelor provocate de invazia rusă în Ucraina.

„Consecințele asupra prețurilor la resursele energetice sunt foarte clare o mare provocare pentru dumneavoastră, dar și pentru noi toți. În UE lucrăm mult pentru a ușura această povară și am decis să sporim această asistență macrofinanciară la suma de 295 de milioane de euro”, a spus ea.

Mette Frederiksen a apreciat eforturile Republicii Moldova în gestionarea fluxului de refugiați ucraineni și a reiterat angajamentul țării sale pe termen lung pentru Republica Moldova în acest context.

„A fost impresionant cum Moldova a deschis brațele spre refugiații ucraineni. Vreau să exprim tot respectul pentru țara dumneavoastră și pentru cetățeni. Astăzi am reiterat angajamentul nostru pe termen lung pentru Republica Moldova în această situație dificilă.”.

De asemenea, prim-ministra daneză a spus că a discutat cu Maia Sandu despre tranziția verde și a menționat că există multe sectoare pentru a conlucra strâns.

„Ne dorim să consolidăm o prietenie și un parteneriat și mai puternic între țările noastre. De-abia așteptăm să lucrăm împreună și mai strâns împreună atât în cadrul parteneriatului nostru, dar și în cadrul Uniunii Europene.”, a punctat Mette Frederiksen.

Urmăriți mai jos declarațiile:


Prim-ministra Regatului Danemarcei, Mette Frederiksen, se află într-o scurtă vizită la Chișinău, unde a făcut o scurtă oprire în cadrul vizitei sale de ieri în Ucraina.

Amintim că la 23 ianuarie 2023, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus suplimentarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova cu 145 de milioane de euro, pentru a sprijini economia și securitatea energetică a țării.

În vara anului 2022, Parlamentul a aprobat proiectul de ratificare a Memorandumului de înțelegere dintre Moldova şi UE, semnat la Bruxelles la 22 iunie 2022, privind asistență macrofinanciară în valoare de 150 de milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

Domeniile cheie ale reformelor finanțate sunt sectorul energetic, lupta împotriva corupției, statul de drept, guvernarea sectorului financiar și public, climatul de afaceri. Asistența financiară va fi disponibilă timp de doi ani și jumătate și va fi debursată în trei tranșe, în perioada 2022-2024.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media