Ex-ministra de Externe, Natalia Gherman, numită în funcția de director executiv a Direcției Executive a Comitetului ONU de luptă împotriva terorismului

3 decembrie 2022, 10:41 Politică 162
Natalia Gherman și Antonio Guterres.  Sursa: ONU

Fosta ministră a Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Natalia Gherman, a fost numită în funcția de director executiv al Direcției Executive a Comitetului ONU de luptă împotriva terorismului (CTED) , în urma acordului Consiliului de Securitate, a anunțat printr-un comunicat secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres.

Natalia Gherman o va succede pe Michèle Coninsx din Belgia. În comunicatul emis se precizează că până la preluarea funcției de către Natalia Gherman, interimatul CTED va fi asigurat de Weixiong Chen.

În prezent, Reprezentant Special al Secretarului General și Șef al Centrului Regional al Națiunilor Unite pentru Diplomație Preventivă pentru Asia Centrală (UNRCCA) (din 2017), doamna Gherman aduce 30 de ani de experiență în conducerea superioară și construirea consensului, consolidarea încrederii și înțelegere reciprocă între statele regionale și naționale, inclusiv prin convocarea unor platforme de dialog între guverne, parlamente, societatea civilă, sectorul privat și parteneri internaționali într-un mediu multicultural. Este expertă în afaceri de securitate regională și globală, promovând pacea prin justiție, dezvoltarea durabilă și statul de drept, implementând în același timp activități programatice pentru prevenirea și contracararea amenințărilor terorismului și extremismului internațional, crimei organizate și degradării mediului", se arată în comunicatul ONU.

Diplomat de carieră, Natalia Gherman a ocupat diverse funcții guvernamentale la nivel înalt, inclusiv ca ministră a Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (2013-2016), în timp ce a ocupat simultan funcții de viceprim-ministră și prim-ministră interimară în 2015.

A fost viceministră a Afacerilor Externe și Integrării Europene (2009-2013), în timp ce a fost și negociatoare șefă în numele Republicii Moldova pentru Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Ea a servit ca ambasadoare în Austria și Reprezentant permanent la agențiile Națiunilor Unite la Viena și la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și a stabilit prezența diplomatică a țării sale în regiunea nordică, fiind primul ambasador rezident al Republicii Moldova la Suedia, Norvegia și Finlanda.

Natalia Gherman este licențiată în filologie engleză și germană la Universitatea de Stat a Republicii Moldova și deține un master în Studii de Război la King's College London. Vorbește româna, engleză, rusă, franceză și germană.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media