VIDEO/ Șeful diplomației ucrainene Dmitri Kuleba, pentru presa din România: „Mariupol este rana deschisă pe trupul Ucrainei. Vom lupta și ne vom elibera teritoriile”

22 aprilie 2022, 16:42 Ucraina 221
Dmitri Kuleba.  Sursa: Fabrizio Bensch/Pool via AP

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a declarat vineri că Ucraina nu a luat nicio clipă în calcul varianta să se predea în fața Rusiei. Diplomatul a arătat că nu are încredere în declarațiile Rusiei și a spus că ucrainenii vor lupta până când își vor elibera teritoriile. Dmitri Kuleba i-a îndemnat pe români să se roage „pentru apărătorii Ucrainei” să supraviețuiască acestui război, într-un interviu pentru Digi24.

„Diplomația de război este diferită de diplomația de pace. Deși suntem angajați să continuăm discuțiile, adevăratele negocieri se poartă pe câmpul de luptă. Iar succesul uneia dintre părți va determina succesul înțelegerii politice. De aceea, ca ministru de externe trebuie să fac tot ce pot ca să ajut armata ucraieană să câștige pe câmpul de luptă”, a declarat Dmitri Kuleba vineri la Digi24.

Șeful diplomației de la Kiev nu are încredere în intențiile declarate ale Moscovei și spune că adevăratul scop al Rusiei este războiul, nu pacea.

„Avem discuții cu Rusia. Dar comportamentul armatei ruse în Ucraina vorbește mai mult despre adevăratele intenții ale Rusiei. Ei pot spune că sunt gata să ajungă la o înțelegere, dar când vedem ofensiva rusă din Donbas, când vedem atrocitățile și crimele comise de armata rusă în Ucraina, când vedem suferință în Mariupol, putem trage o singură concluzie: Rusia preferă războiul, nu pacea”, a spus Dmitri Kuleba.

El a arătat că au avut loc câteva schimburi de prizonieri între cele două părți, dar situația coridoarelor umanitare este rea, mai ales la Mariupol.

„Mariupol este rana deschisă pe trupul Ucrainei. Fiind Paștele, îi rog pe români să se roage pentru apărătorii Ucrainei, să supraviețuiască bombelor și presiunii la care sunt supuși.”

Kuleba nu vede un final apropiat al negocierilor politice între cele două părți și arată cum Rusia și-a schimbat planurile după ce intenția de a cuceri întreaga Ucraină a eșuat.

„Planul inițial al Rusiei a fost să atace Ucraina din patru direcții: nord, nord-est, sud și est și să ne cucerească toată țara. Acest plan inițial a eșuat. Acum, Rusia a anunțat următorul plan: să cucerească Donbasul și sudul țării. Nu avem încredere în Rusia, după tot ce a făcut. Dacă ar fi să se îndeplinească acest scop, chiar și teoretic, cu siguranță vor încerca să meargă și mai departe. Rusia are propriul plan, iar noi avem propriul plan. Planul nostru nu are în vedere faptul că Rușia și-ar putea îndeplini obiectivele. Vom lupta și ne vom elibera teritoriile.

Chiar și în cele mai grele ore și zile ale războiului, când rușii ajunseseră la Kiev și erau lupte de stradă, nu ne-am gândit să ne predăm”, a mai spus Dmitri Kuleba.


Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media