UE aprobă al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei: Embargo petrolier cu anumite scutiri și scoaterea Sberbank din SWIFT, printre măsuri

3 iunie 2022, 12:41 UE 73
Steaguri Uniunea Europeană Bruxelles.  Sursa: Replica Media

Având în vedere războiul continuu de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și sprijinul Belarusului față de aceasta, precum și atrocitățile raportate comise de forțele armate ruse în Ucraina, Consiliul European a decis astăzi, 3 iunie, să impună un al șaselea pachet de sancțiuni economice și individuale care vizează atât Rusia, cât și Belarus. Printre măsurile adoptate este un embargo petrolier cu anumite scutiri, scoaterea Sberbank, instituție financiară importantă din Rusia, din platforma internațională SWIFT, precum şi interdicţie la difuzare în UE a trei canale de televiziune ruseşti, între care Russia 24 şi Russia RTR

„Cu pachetul de astăzi, creștem limitările capacității Kremlinului de a finanța războiul prin impunerea de noi sancțiuni economice. Interzicem importul de petrol rusesc în UE și prin aceasta reducem o sursă masivă de venituri pentru Rusia. Separăm mai multe bănci rusești cheie din sistemul internațional de plăți SWIFT. De asemenea, sancționăm pe cei responsabili pentru atrocitățile care au avut loc la Bucha și Mariupol și interzicem mai mulți actori de dezinformare care contribuie activ la propaganda de război a președintelui Putin”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

Pachetul convenit include o serie de măsuri menite să împiedice efectiv abilitățile Rusiei de a continua agresiunea.

Cumpărarea, importul sau transferul de țiței și anumite produse petroliere din Rusia în UE, interzis

UE a decis să interzică cumpărarea, importul sau transferul de țiței și anumite produse petroliere din Rusia în UE. Eliminarea treptată a petrolului rusesc va dura de la 6 luni pentru țiței la 8 luni pentru alte produse petroliere rafinate. Este prevăzută o excepție temporară pentru importurile de țiței prin conducte în acele state membre UE care, din cauza situației lor geografice, suferă de o dependență specifică de aprovizionarea Rusiei și nu au opțiuni alternative viabile.

În plus, Bulgaria și Croația vor beneficia, de asemenea, de derogări temporare cu privire la importul de țiței rusesc transportat pe mare și, respectiv, de motorină în vid.

Deconectarea a încă trei bănci ruseși de la SWIFT

UE extinde interdicția existentă privind furnizarea de servicii specializate de mesagerie financiară (SWIFT) la alte trei instituții de credit rusești - cea mai mare bancă din Rusia Sberbank, Credit Bank of Moscow și Russian Agricultural Bank - și Banca Belarusă pentru Dezvoltare și Reconstrucție.

UE suspendă activitățile de difuzare în UE a altor trei posturi de stat ruse

UE suspendă activitățile de difuzare în UE a altor trei posturi de stat ruse: Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24 / Russia 24 și TV Center International. Aceste structuri au fost folosite de guvernul rus ca instrumente de manipulare a informațiilor și de promovare a dezinformarii cu privire la invazia Ucrainei, inclusiv propagandă, cu scopul de a destabiliza țările vecine cu Rusia și UE și statele sale membre.

În conformitate cu Carta Drepturilor Fundamentale, aceste măsuri nu vor împiedica acele instituții media și personalul acestora să desfășoare activități în UE, altele decât cele de radiodifuziune, de ex. cercetări și interviuri.

Restricții la export

UE extinde lista persoanelor și entităților vizate de restricțiile la export privind bunurile și tehnologiile cu dublă utilizare. Astfel de completări la listă includ atât entități rusești, cât și beloruse. În plus, UE va extinde lista de bunuri și tehnologii care pot contribui la îmbunătățirea tehnologică a sectorului de apărare și securitate al Rusiei. Aceasta va include 80 de substanțe chimice care pot fi folosite pentru a produce arme chimice.

Servicii de consultanță

UE va interzice furnizarea de servicii de contabilitate, relații publice și consultanță, precum și servicii cloud către Rusia.

Listări individuale

În plus, Consiliul a decis sancționarea altor persoane și entități: responsabili pentru atrocitățile comise de trupele ruse la Bucha și Mariupol, personalități care susțin războiul, oameni de afaceri de frunte și membri ai familiei oligarhilor listați și oficialităților Kremlinului, precum și companii din apărare organizații financiare.

„UE condamnă cu hotărâre războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Acesta îndeamnă Rusia să oprească imediat atacurile sale fără discriminare împotriva civililor și a infrastructurii civile și să își retragă imediat și necondiționat toate trupele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei, în limitele granițelor sale recunoscute internațional. Atrocitățile comise de forțele ruse și suferința și distrugerea cauzate sunt de nespus. UE solicită Rusiei să permită accesul umanitar imediat și trecerea în siguranță a tuturor civililor în cauză. De asemenea, solicită Rusiei să permită imediat întoarcerea în siguranță a persoanelor ucrainene îndepărtate cu forța în Rusia.

Uniunea Europeană este neclintit în angajamentul său de a ajuta Ucraina să-și exercite dreptul inerent de autoapărare împotriva agresiunii ruse și să construiască un viitor pașnic, democratic și prosper”, se arată în comunicatil Consiliului.

Actele juridice relevante vor fi publicate în curând în Jurnalul Oficial.

Amintim că, încă la începutul lunii mai, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat cel de-al șaselea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei ca răspuns la invazia pe teritoriul Ucrainei. Noile sancțiuni includ interzicerea treptată a tuturor importurilor de petrol rusesc în următoarele șase luni, excluderea altor bănci ruseşti din sistemul interbancar Swift şi includerea propagandiştilor regimului rus şi a autorilor de dezinformare pe lista neagră a persoanelor interzise în UE.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media