VIDEO/ Maia Sandu despre reforma învățământului universitar: „Sunt de acord că această reformă a fost anunțată târziu, dar conceptul reformei a fost elaborat din 2014-15

17 iulie 2022, 17:00 Educație 595
Maia Sandu, în studioul Moldova1.  Sursa: captură video

Președinta Maia Sandu recunoaște că reforma învățământului universitar a fost anunțată prea târziu, dar spune că proiectul respectiv era cunoscut de prin 2014-15 și nu mai era timp de așteptat. Șefa statului spune că anunțul despre comasările și absorbțiile din sistem trebuiau discutate prin martie-aprilie, iar acum nu mai este timp pentru a le amâna. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei ediții speciale de la postul public de televiziune.

„Sunt de acord că această reformă a fost anunțată târziu, a fost foarte puțin timp pentru discuții publice și char dacă conceptul acestei reforme a fost elaborat încă prin 2015, 2014 și cei mai mulți actori implicați sau vizați de această reformă știu despre ea, dar ea a stat undeva prin sertar și acum ministerul nu și-a luat suficient timp. Această reformă trebuia anunțată cel târziu în martie-aprilie ca să fie câteva luni de discuții, să se intre în detalii. Oricum sunt sigur că ar fi fost oameni care să fie împotriva acestei reforme, dar avem iată un exemplu când lucrurile nu s-au făcut la timp și acest lucru a trezit mai multă critică și rezistență decât dacă se făcea la timp”, a declarat Maia Sandu.


Președinta Republicii Moldova spune că își dorește un învățământ superior atractiv în care profesorii universitari să aibă salarii mari, iar elevii să-și dorească să învețe acasă.

„Nu putem să avem calitate acolo unde avem 15 studenți la program pentru că atunci când profesorii universitari din cauza salariilor mici sunt obligați să lucreze la 4 universități în loc să lucreze la o universitate, să aibă mai multe ore, să aibă posibilitatea să facă și cercetare, respectiv să crească și calitatea actului de predare și salariul profesorului, dar repet, aveți dreptate, această reformă trebuia anunțată câteva luni în urmă, să existe un proces consultativ, suficient și după aia să se aprobe.

Lumea a sperat, probabil că vor mai trece ani. Există acest învățământ ca să putem ajuta tinerii noștri să devină specialiști de bună calitate și eu am discutat cu rectorii încă de atunci, când eram la MInisterul Educației. Le spuneam că dacă nu fac investiții serioase, în profesori și nu în garduri, și dacă nu o să investiți în echipamente și nu o să transformați universitățile, atunci vom avea tot mai puțini tineri care vor alege universitățile din Republica Moldova, vor pleca peste hotare. Faptul că pleacă, nu este dramatic. Mai grav este că nu revin, este mai greu să-i convingem că dacă au plecat trebuie să revină acasă”, a mai spus șefa statului.

Maia Sandu salută unele reforme și succese realizate de unele universități și crede că noua reformă își propune ca toți studenții, indiferent de facultățile pe care le fac, să aibă parte de cele mai bune condiții de studii. În același timp, șefa statului respinge acuzațiile că prin această reformă s-ar urmări valorificarea patrimoniului unor universități.

„Ministerul și Guvernul trebuie să monitorizeze foarte atent ce a promis: că oamenii, profesorii care lucrează în instituțiile care vor fuziona sau vor fi absorbite își vor păstra locurile de muncă. Aceasta este o mare preocupare și ministerul a promis asta și să urmărească. Când vorbesc de patrimoniu, s-au întâmplat lucruri foarte grave în trecut. Putem lua fiecare universitate în parte și să vedem câte terenuri au pierdut în trecut, cum s-au pierdut clădiri în trecut. S-au pierdut în sensul în care s-au luat decizii ilegale, semi-ilegale sau prin decizii judecătorești nerușinate. Cred că cel mai urât lucru deja s-a întâmplat și se fac responsabili deja oameni care au dus anumite universități în pragul falimentului așa cum vedem situația în unele instituții astăzi. Clar că toată lumea trebuie să fie conștientă, noi reformăm justiția, asta ar trebui să-i facă mai conștienți că dacă vor comite abuzuri, vor răspunde pentru asta”, a încheiat Maia Sandu.

Ministerul Educației și Cercetării, a anunțat, la 27 iunie, despre procesul de reorganizare a instituțiilor de învățământ superior, care va avea loc între perioada de absolvire a studiilor și începutul noului an de studii.

    Potrivit ministerului de resort, „admiterea la studii superioare se va desfășura doar în instituțiile reorganizate, iar transferul studenților se va finaliza până la începutul noului an de studii.”


    Cristian
    publicat de:
    Cristian Jardan
    „Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
     

    Discuțiile Replica Media