Întrevederea ministrului Nicu Popescu cu omologul său ucrainean Dmitri Kuleba, în Germania: Disponibilitatea țării noastre de a detașa în Ucraina un contingent de geniști, printre subiectele discutate

13 mai 2022, 22:05 Politică 71
Popescu și Kuleba.  Sursa: mfa.gov.md

În marja reuniunii miniștrilor de externe ai țărilor G7, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a desfășurat o întrevedere cu Dmitri Kuleba, ministrul afacerilor externe al Ucrainei. Întrevederea a prilejuit discuții evoluțiile care vizează securitatea regională - în contextul agresiunii militare continue a Federației Ruse împotriva vecinilor noștri ucraineni – vicepremierul Nicu Popescu reafirmând cu această ocazie suportul Republicii Moldova pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

De asemenea, ministrul Nicu Popescu l-a informat pe omologul ucrainean despre acțiunile întreprinse de către autoritățile de la Chișinău în sprijinirea Ucrainei, inclusiv în cadrul organizațiilor internaționale.

Oficialul moldovean a reiterat disponibilitatea țării noastre de a detașa în Ucraina un contingent de geniști pentru a contribui la deminarea teritoriului, în vederea asigurării securității populației civile.

„L-am asigurat pe Dmitri Kuleba de toată deschiderea de a oferi în continuare asistență cetățenilor ucraineni aflați temporar pe teritoriul țării noastre, precum și acordarea asistenței umanitare părții ucrainene, ambii exprimându-ne speranța pentru oprirea cât mai rapidă a războiului din Ucraina”, a punctat ministrul Nicu Popescu.

Un subiect prioritar al discuțiilor l-a constituit domeniul electroenergetic.

Totodată, interlocutorii s-au referit la aspirațiile europene ale celor două țări, Republica Moldova și Ucraina au transmis chestionarul completat Comisiei Europene pentru obținerea statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, fapt ce constituie un pas important pe calea integrării în familia europeană, deziderat împărtășit de ambele popoarele.

În premieră, Republica Moldova participă la reuniunea G7 a miniștrilor afacerilor externe. În acest sens, șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, conduce delegația Republicii Moldova la reuniunea G7 care are în perioada 12 - 14 mai în localitatea Weissenhaus, Germania.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media