LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 109. Atac asupra regiunii Ternopil - 22 de persoane au fost rănite. Serviciile britanice: Rusia avansează treptat în Severodonețk

12 iunie 2022, 09:26 Ucraina 360
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina și poporul său înfruntă a 109-a zi de război declanșat de Federația Rusă la comanda lui Vladimir Putin. Principalele bătălii continuă în est. Trupele ruse continuă să desfășoare ofensive terestre în zona Severodonețk, dar începând cu 11 iunie, trupele ucrainene păstrează controlul asupra zonei industriale.

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său zilnic concluzionează că Kremlinul a recunoscut că nu va fi posibil să-și atingă rapid obiectivele în Ucraina. Rusia continuă să își ajusteze obiectivele militare, încercând să corecteze greșelile făcute la începutul invaziei.

La Severodonețk, luptele grele de stradă continuă, potrivit șefului administrației regionale Lugansk, Serghei Gaidai, câteva zeci de tone de ulei de radiatoare au luat foc pe teritoriul uzinei chimice Azot din cauza bombardamentelor puternice ce au avut loc sâmbătă. Gaidai a spus că armata ucraineană este mai puternică în luptele de stradă, dar armata rusă, cu ajutorul artileriei, distruge casele în care se ascund Forțele Armate ale Ucrainei.

UPDATE 21:34. Cetăţeanul britanic Jordan Gatley, care s-a retras din armata britanică în martie a acestui an, a murit în Ucraina, a spus familia sa.

„Ieri am primit vestea cumplită că fiul nostru a murit în orașul ucrainean Severodonețk”, a scris tatăl lui Gatley pe Facebook.

Potrivit lui Dean Gatley, fiul său Jordan a luptat de partea ucrainenilor și a antrenat, de asemenea, armata ucraineană.

„Îi plăcea meseria și suntem foarte mândri de el. A fost cu adevărat un erou și va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre”, a scris tatăl britanicului decedat.

Gatley a devenit al doilea britanic care a murit în Ucraina de la începutul invaziei ruse - în aprilie s-a aflat despre moartea lui Scott Sibley, în vârstă de 36 de ani.

Severodonețk rămâne principalul obiectiv al ofensivei Rusiei în Ucraina timp de câteva săptămâni.


UPDATE 18:26. Liderul regiunii separatiste Donețk, susținută de ruși, a spus că nu există niciun motiv de a fi grațiați cei doi cetățeni britanici care au fost condamnați la moarte săptămâna trecută după ce au fost capturați în timp ce luptau pentru Ucraina, transmite The Guardian.

O instanță din autoproclamata Republică Populară Donețk i-a găsit joi pe Aiden Aslin și Shaun Pinner - și pe marocanul Brahim Saadoun - vinovați de „activități mercenare”.

Marea Britanie spune că Aslin și Pinner erau soldați obișnuiți și ar trebui să fie scutiți, conform Convențiilor de la Geneva, de urmărire penală pentru participarea la ostilități.

Separațiștii pro-ruși care controlează Donețk spun că au comis crime grave și au la dispoziție o lună pentru a face apel, a raportat Reuters

„Nu văd niciun motiv, condiție prealabilă pentru ca eu să iau o astfel de decizie cu privire la grațiere”, a declarat Denis Pușilin, liderul republicii separatiste, citat de agențiile de presă ruse.


UPDATE 18:00. La ceremonia de decernare a premiilor de stat și a premiilor Eroului Muncii de la Kremlin, Vladimir Putin a spus că în acest moment, unitatea poporului este mai importantă ca niciodată, relatează BBC.

„O astfel de unitate, devotament față de Patria Mamă, responsabilitate pentru ea ne-au fost lăsate moștenire de strămoșii noștri”, a spus președintele rus.

Mai departe, din discursul lui Putin a reieșit că testamentul strămoșilor este înțeles ca „victorii militare”, „protecția Patriei în lupte” și „afirmarea unui rol demn pentru ea în lume”.

În același timp, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a amintit astăzi că, în ciuda planurilor Rusiei de a ocupa Donbasul până la începutul lunii mai, regiunea încă „rezistă”. În același timp, pierderile armatei ruse sunt deja de 32 de mii de oameni.

Ministerul rus al Apărării a raportat ultima dată despre pierderi la sfârșitul lunii martie - erau 1.351 de oameni. Potrivit informațiilor britanice, până la sfârșitul lunii mai, Rusia pierduse aproximativ 15.000 de oameni în Ucraina.

BBC menține o listă cu victimele militarilor ruși în Ucraina. Până la jumătatea lunii iunie, au putut confirma informații despre 3.502 de soldați și ofițeri morți.


UPDATE 17:07. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a spus că nimeni nu știe cât va dura războiul din țara sa. Cu toate acestea, el a spus că forțele sale sfidează așteptările, împiedicând trupele ruse să invadeze estul Ucrainei, unde luptele au fost cele mai aprige de săptămâni, a raportat Associated Press.

În discursul său zilnic, Zelenskiy a spus că este mândru că apărătorii ucraineni au reușit să rețină înaintarea Rusiei în regiunea Donbas, care se învecinează cu Rusia și unde separatiștii susținuți de Moscova au controlat o mare parte din teritoriu timp de opt ani.

„Vă amintiți cum în Rusia, la începutul lunii mai, sperau să pună mâna pe tot Donbas-ul?”, a întrebat președintele.

„... este deja iunie. Donbas rezistă”, a mai adăugat liderul de la Kiev.


UPDATE 16:39. Rusia își folosește superioritatea în raportul de forțe și artilerie pentru a captura treptat teritoriul Severodonețk și în jurul acestuia, declară serviciile britanice.

Rusia continuă să caute să formeze unități de luptă suplimentare pentru desfășurare în Ucraina. În ultimele săptămâni, probabil că au început pregătirile pentru desfășurarea unui al treilea batalion. De obicei, nu mai mult de două dintre cele trei batalioane sunt implicate în operațiuni în același timp.

„Cel de-al treilea batalion din brigăzi este adesea slab - Rusia va trebui probabil să se bazeze pe recruți sau pe rezerviști mobilizați pentru a muta aceste unități în Ucraina. Desfășurarea simultană a tuturor celor trei batalioane este probabil să reducă capacitatea pe termen lung a acestor formațiuni de a se recupera din luptă”, se arată în ultimele informații publicate de autoritățile britanice.


UPDATE 15:23. Cadavrele a zeci de luptători ucraineni uciși în timpul asediului oțelăriilor Azovstal din orașul Mariupol, din sudul orașului, încă așteaptă să fie recuperate, a declarat duminică fostul comandant al regimentului Gărzii Naționale Azov din Ucraina, scrie The Guardian.

Maxm Zhorin a spus că, în condițiile unui schimb recent, aproximativ 220 de cadavre ale celor uciși în Azovstal au fost deja trimise la Kiev, dar „la fel de multe cadavre rămân încă în Mariupol”, a informat Reuters.

„Continuă discuțiile pentru schimburi ulterioare, pentru întoarcerea tuturor cadavrelor acasă. Absolut toate cadavrele trebuie returnate și la asta vom lucra”, a adăugat Zhorin într-un videoclip postat pe canalul său Telegram.

El a spus că o treime dintre morți fac parte din batalionul Azov, în timp ce ceilalți aparțin ofițerilor de frontieră și de navă, precum și poliției.

Sute de luptători ascunși în oțelărie au fost luați în custodia Rusiei la mijlocul lunii mai, dar mulți au fost uciși în timpul atacurilor rusești asupra uzinei și a orașului Mariupol. Deoarece majoritatea cadavrelor erau într-o stare groaznică, „va dura foarte mult timp pentru a identifica fiecare persoană personal”, a spus Zhorin.


UPDATE 14:31. Ministerul rus al Apărării:

- Rachetele Kalibr de înaltă precizie din apropierea satului Chortkiv, regiunea Ternopil din vestul Ucrainei, au distrus un depozit mare de sisteme de rachete antitanc, MANPADS și obuze de artilerie pentru sistemele de arme furnizate din Statele Unite și țări europene. Anterior, șeful administrației regionale Ternopil, Vladimir Trush, a declarat că 22 de civili au fost răniți în urma atacului, mai multe case și o conductă de gaze au fost, de asemenea, avariate.

- Forțele aerospațiale ruse au lovit două posturi de comandă ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

- Avioanele Federației Ruse au doborât două avioane Su-25 ale Forțelor Armate ale Ucrainei în autoproclamata DNR. Totodată, sistemele rusești de apărare aeriană au doborât o aeronavă Su-25 în regiunea Harkiv.

- 320 de soldați ucraineni au fost uciși.

- În regiunea Herson, forțele de apărare aeriană au interceptat două rachete balistice ucrainene Tochka-U și trei proiectile Uragan.


UPDATE 13:50. Duminică s-au deschis fostele restaurante McDonald's la Moscova și regiunea Moscovei. Acum se numesc „Gustos - și punctul”.

În luna mai, cel mai mare lanț de restaurante fast-food din lume și-a anunțat ieșirea de pe piața rusă după 32 de ani de funcționare și vânzarea afacerii. Compania și-a explicat decizia prin criza umanitară provocată de războiul Rusiei din Ucraina, precum și prin faptul că menținerea afacerilor în țară „nu mai este adecvată și nu corespunde valorilor McDonald's”.

Cumpărătorul rețelei s-a dovedit a fi Alexander Govor, un om de afaceri din Novokuznetsk, care a condus anterior câteva zeci de McDonald's neprofitabile în Siberia, a scris BBC Russian Service.

Potrivit lui Oleg Paroev, directorul general al „Gustos - și punctul”, meniul lanțului nu va include unele produse din meniul obișnuit McDonald's, precum burgerii Big Mac și înghețata McFlurry.

În plus, sortimentul de unități se poate modifica din cauza restricțiilor privind activitatea furnizorilor străini pe piața rusă. Astfel, potrivit lui Paroev, atâta timp cât rețeaua are stocuri de Coca-Cola, compania intenționează să selecteze un înlocuitor la licitație.

Potrivit presei ruse și utilizatorilor de rețele sociale, ambalajele alimentare și-au pierdut sigla obișnuită și culoarea roșie - de exemplu, cartofii prăjiți sunt acum doar într-o ceașcă albă.

sursa foto: REUTERS


UPDATE 13:43. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat că statele membre ale Uniunii Europene se vor afla la summitul din 23-24 iunie în faţa unei „decizii istorice” cu privire la eventuala candidatură a Ucrainei în vederea aderării ţării la UE, informează Digi24.ro.

„Sper că peste 20 de ani, când vom privi în urmă, vom putea spune că am făcut lucrul corect”, le-a declarat Von der Leyen jurnaliştilor în timpul călătoriei de întoarcere după o vizită efectuată la Kiev.

Potrivit şefei executivului comunitar, provocarea va fi aceea de a ieşi din summitul UE din 23 şi 24 iunie cu o poziţie unificată „ce reflectă amploarea acestei decizii istorice”.

Comisia intenţionează să publice până la finalul săptămânii viitoare o recomandare în această privinţă.

„Ucraina a realizat multe în ultimii ani, dar rămân multe lucruri de făcut. Recomandarea noastră va reflecta cu grijă acest aspect”, a adăugat preşedinta Comisiei Europene.


UPDATE 12:40. Atac asupra regiunii Ternopil - 22 de persoane au fost rănite.

Trupele ruse au lansat noaptea trecută un atac cu rachete asupra orașului Chortkiv din regiunea Ternopil, în vestul Ucrainei, transmite BBC.

Potrivit șefului administrației din Ternopil, Vladimir Trush, 22 de persoane au fost rănite în urma bombardamentelor.

Potrivit acestuia, o instalație militară și patru case au fost parțial distruse, una dintre loviturile cu rachete a lovit o conductă de gaz.


UPDATE 11:42 Luptele continuă în orașul Severodonețk din estul Ucrainei, unde bombardamentele rusești au provocat ieri un mare incendiu la o fabrică chimică.

Într-o adresă video de duminică, șeful regional al zonei a spus că luptele sunt în desfășurare. Serghei Gaidai a spus că incendiul de sâmbătă a început după ce zeci de tone de ulei s-au scurs din radiatoarele deteriorate de la uzina Azot. Sute de civili se adăposteau la uzină. Gaidai nu a spus dacă incendiul a fost ținut sub control.

Guvernatorul regiunii a mai spus că situația rămâne foarte dificilă în satul Toshkivka, la periferia de nord-vest a orașului Severodonețk, adăugând că forțele ucrainene au blocat cu succes înaintarea Rusiei lângă Popasna, potrivit Kyiv Independent.

Sâmbătă, Gaidai a recunoscut că cea mai mare parte din Severodonețk este acum sub controlul Rusiei. Armata rusă a spus că toate zonele rezidențiale sunt sub controlul său. Oficialii ucraineni estimează că aproximativ 800 de civili se ascund în adăposturile subterane anti-bombe de la uzina Azot.

După eșecul de a captura Kievul, capitala Ucrainei, ofensivele ruse s-au concentrat în schimb pe luarea regiunilor Luhansk și Donețk - o zonă industrială mare cunoscută sub numele de Donbas. Luarea Severodoneșk și a orașului său geamăn Lîsîceansk le-ar oferi controlul asupra Luhansk-ului.


UPDATE 11:00. De la începutul războiului din Ucraina, 287 de copii au murit, peste 508 au fost răniți, relatează Procuratura Generală ucraineană. Majoritatea copiilor au suferit în regiunile Donețk, Harkiv, Kiev, Cernihiv, Luhansk, Herson, Nikolaiv și Zaporojie.

Aceste date nu sunt definitive, subliniază autoritățile ucrainene: în multe regiuni în care ostilitățile continuă și în teritoriile ocupate, numărarea este acum imposibilă.

Peste 1970 de instituții de învățământ au fost avariate din cauza atacurilor și bombardamentelor, 194 dintre ele au fost complet distruse.

La sfârșitul lunii mai, ONU a raportat 3.974 de morți civili ca urmare a agresiunii ruse, inclusiv 259 de copii.


UPDATE 10:25. Forțele armate ale Ucrainei și-au publicat declarația zilnică cu privire la pierderile militare ruse.

De la începutul invaziei, aproximativ 32.150 de soldați ruși au fost uciși. Dintre bunurile militare, Ucraina susține că a distrus aproximativ 1.430 de tancuri, 2.455 de camioane cisterne și alte echipamente auto, 3484 de vehicule blindate, aproximativ 1.000 de sisteme de artilerie, sisteme de lansare de rachete multiple și alte mijloace de apărare aeriană, 212 avioane, 178 de elicoptere și aproape 600 drone, 13 nave maritime și 125 de rachete de croazieră.

Dintre aceste statistici, în ultima zi au fost înregistrate aproximativ 100 de morți de soldați și distrugerea a 11 tancuri, 18 APV și alte o jumătate de duzină de bunuri.

Potrivit forțelor ucrainene, Rusia a suferit cele mai mari pierderi în regiunile Severodonețk și Bakhmut.


UPDATE 10:00. Cancelarul german Olaf Scholz va merge la Kiev împreună cu președintele Franței, Emmanuel Macron și premierul Italiei, Mario Draghi, înainte de summitul Grupului celor Șapte de la sfârșitul lunii iunie, a informat sâmbătă ziarul Bild, potrivit The Guardian.

Potrivit publicației, cei doi lideri europeni doresc să se întâlnească cu președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy în luna aceasta, înainte de Summitul G7.


UPDATE 09:22. Consilierul prezidențial Alexei Arestovici a anunțat că încă doi generali ruși au fost uciși în Herson.

În 6 iunie, armata ucraineană a anunțat că Moscova a mai pierdut un general în Ucraina - al 11-lea în acest război, fiind vorba despre generalul-maior Roman Kutuzov, comandantul Armatei a 5-a. Ucrainenii au publicat ca dovadă fotografia cu trupul acestuia, transmite Digi24.ro.

Rusia a pierdut un număr mare de ofițeri de rang înalt în invazia declanșată de Vladimir Putin. Pe lângă generali, cel puțin 49 de colonei au fost uciși în războiul cu Ucraina. Soldații morți ar fi peste 30.000, potrivit forțelor ucrainene.

Dinspre Moscova, care ținea decesele militarilor secret chiar și pe timp de pace, nu a mai venit un bilanț oficial al trupelor pierdute din 25 martie.


UPDATE 09:03. Un incendiu puternic a izbucnit sâmbătă la uzina chimică Azot din Severodonețk, după ce un atac al rușilor a provocat scurgerea a tone de petrol, a declarat guvernatorul Serhii Gaidai, potrivit Reuters. Vorbind la televiziunea națională, Gaidai nu a spus dacă incendiul de la uzina, unde se adăpostesc sute de civili, a fost stins.

El a spus că au existat lupte non-stop în Severodonețk, un mic oraș din regiunea Lugansk, care a devenit punctul central al avansului Rusiei în estul Ucrainei.

„Din păcate, artileria inamicului pur și simplu distruge, etaj cu etaj, clădirile care sunt folosite ca adăposturi”, a spus Gaidai.

Rusia neagă că a vizat civili. Anterior, Gaidai a spus că forțele ucrainene „dețin o zonă industrială din Severodonețk și distrug armata rusă din oraș”.

Aproximativ 800 de persoane, inclusiv copii, se ascund în subteranele unei fabrici de produse chimice din orașul cheie din estul Ucrainei, acum deținut în proporție de 80% de trupele ruse.


UPDATE 08:00. Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său zilnic concluzionează că Kremlinul a recunoscut că nu va fi posibil să-și atingă rapid obiectivele în Ucraina. Rusia continuă să își ajusteze obiectivele militare, încercând să corecteze greșelile făcute la începutul invaziei.

Experții acordă atenție și cuvintelor adjunctului șefului de informații militare al Ucrainei, Vadim Skibitsky: acesta a spus că Rusia intenționează să ducă război pentru cel puțin încă patru luni. Oficialii ucraineni continuă să ceară Occidentului echipamente ofensive și defensive, se arată în raport. Partea ucraineană trebuie să lupte cu superioritatea artileriei ruse. Deci, comandantul grupului „Nord” Dmitri Krasilnikov a spus că forțele ucrainene nu au sisteme de artilerie cu rază lungă, iar artileria rusă continuă să suprime infanteriei ucrainene.

Alte puncte importante din rezumat:

- Principalele bătălii continuă în est. Trupele ruse continuă să desfășoare ofensive terestre în zona Severodonețk, dar începând cu 11 iunie, trupele ucrainene păstrează controlul asupra zonei industriale.

- Forțele ruse par să-și fi reînnoit eforturile de a tăia autostrada Gorskoe-Lîsîceansk. Forțele ucrainene au reluat probabil o contraofensivă la nord-vest de Herson, la sud de operațiunile lor anterioare. Există rapoarte că au împins armata rusă înapoi din mai multe așezări.

- Autoritățile de ocupație ruse au distribuit primul lot de pașapoarte rusești în Herson și Melitopol. Probabil că Kremlinul încearcă să instituționalizeze rubla în teritoriile ocupate: există rapoarte că pensiile vor fi distribuite în curând în ruble.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie și 11 iunie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media