Prima imagine științifică obținută de telescopul James Webb care arată galaxiile formate la scurt timp după Big Bang

12 iulie 2022, 08:45 Știință 230
Univers .  Sursa: Deutsche Welle

Casa Albă și Agenția spațială a Statelor Unite, NASA, au publicat în această seară prima imagine dintr-un set realizat de telescopul James Webb, lansat în cosmos în urmă cu jumătate de an, fotografii care surprind cele mai îndepărtate colțuri vreodată văzute de om din Univers, scrie Deutsche Welle.

În cadrul prezentat în avanpremieră în prezența președintelui american Joe Biden se văd câteva mii de galaxii aflate dintr-un colț infim al universului, la circa 13 miliarde de ani lumină distanță de Pământ. Se presupune că originea Universului - Big Bangul - s-ar fi petrecut în urmă cu 13,8 miliarde de ani, astfel că imaginile surprinse de James Webb sunt o privire asupra celui mai îndepărtat trecut văzut vreodată de om.

Telescopul, dezvoltat în cooperare de agențiile spațiale americană, canadiană și europeană, a costat aproximativ 10 miliarde de dolari iar șansele ca instrumentul să se strice și să devină o epavă plutind prin Univers înainte de a transmite spre Pământ informații științifice erau reale, au recunoscut chiar oficialii NASA. James Webb se află acum pe o orbită la 1,5 milioane de kilometri de Pământ.

Printre comentariile cercetătorilor citați imediat după difuzarea imaginii se vorbește despre „informații copleșitoare” și chiar despre „răspunsuri la întrebări la care nici nu ne gândeam că le-am putea pune”.

Fotografiile au fost realizate în infraroșu și dispozitivul foto trimis în spațiu atinge un spectru de culori imperceptibil ochiului uman. De aceea imaginile au fost prelucrate și colorate, pentru a face vizibile observațiile culese.

În cursul acestei după amieze, la ora 17:00, ora R. Moldova, NASA va prezenta și celelalte imagini obținute în primele cinci zile de „muncă” a telescopului spațial pe orbita pe care ar urma să funcționeze cel puțin 10 ani.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media