Peste 10 mii de familii din țară care găzduiesc refugiați ucraineni vor beneficia de suport financiar din fondurile de donații oferite de comunitățile internaționale

11 mai 2022, 12:42 Societate 97
Bani, salariu.  Sursa: TVR Moldova

Peste 10 mii de familii din Republica Moldova care găzduiesc refugiați ucraineni au depus deja dosarele la Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) pentru a beneficia de sprijinul financiar unic de 3 500 de lei, oferit din fondurile de donații de la comunitățile internaționale, a declarat ministrul MPS, Marcel Spatari. Potrivit ministrului, pe teritoriul Republicii Moldova în pezent se află circa 86 de mii de refugiați ucraineni, majoritatea dintre care au fost găzduiți de familii și doar 5 000 de refugiați sunt adăpostiți în centrele de plasament din țară.

Spatari a precizat că sprijinul financiar de 3 500 de lei oferit familiilor-gazdă nu este alocat din bugetul de stat, ci din donațiile comunității internaționale și nu afectează în vreun fel bugetul de stat.

„Aproximativ 10 mii de familii au apelat pentru acest ajutor. Procesul încă nu s-a terminat. Procesul de solicitare s-a încheiat, dar procesul de distribuție a acestor indemnizații este în desfășurare. Indemnizațiile de care beneficiază și refugiații și familiile gazdă sunt din fonduri externe, nu sunt bani din bugetul de stat, nu sunt din taxele cetățenilor noștri, este sprijin internațional”, a spus Marcel Spatari la postul public de televiziune Moldova1.

Potrivit ministrului, o parte dintre refugiații care au ales la începutul războiului Republica Moldova, fie s-au îndreptat spre alte state europene, fie s-au întors în Ucraina. Marcel Spatari spune că afluxul de refugiați din prima etapă a războiului s-a temperat, totuși pe teritoriul Republicii Moldova rămân mii de copii ucraineni care necesită să fie înscriși la școală sau grădiniță.

Marcel Spatari a mai menţionat că din cele 90 de centre pentru refugiaţi active, 20 ar urma să fie închise, deoarece fluxul migraţional este în uşoară scădere, iar marea majoritate a refugiaţilor sunt cazaţi în familii.

„În total, sunt plasați cinci mii de refugiați. Cei mai mulți dintre refugiați sunt în comunitate, nu sunt în centre de plasament. Acum sunt 86 de mii de refugiați pe teritoriul Republicii Moldova. Cu cât trece mai mult timp, cu atât sunt mai mari șansele ca acești refugiați să rămână la noi și să se integreze în societate. Aproape jumătate din refugiați sunt copii, sunt multe mame cu copii. Acești copii au nevoie de acces la educație, de grădiniță, școală. Cei mai mari învață online. La Moldexpo a fost amenajat spațiu pentru ca să poată avea loc lecțiile online în limba ucraineană. Alți peste 2000 de copii au fost înscriși în instituțiile noastre de învățământ”, a mai spus ministrul muncii și protecției sociale.

Ministrul a mai precizat că în jur de 400 de refugiaţi ucraineni au fost încadraţi deja în câmpul muncii. Potrivit lui Marcel Spatari, o barieră în angajare este şi faptul că femeile cu copii mici reprezintă majoritatea dintre refugiaţi, şi nu au în grija cui să-i lase.

Potrivit lui Marcel Spatari, de la începutul crizei refugiaților, au fost recepționate 499 loturi de ajutoare umanitare, dintre care cele mai multe în adresa organizațiilor neguvernamentale – 244 loturi, comunităților religioase – 103 loturi, autorităților publice locale – 46 loturi.

Potrivit MAI, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în perioada 24 februarie - 10 mai, Biroul migrație și azil a înregistrat 7.324 cereri de azil. Tot de atunci pe segmentul MD-UA în ţara noastră au intrat peste 418 mii 400 de cetăţeni ucraineni. În prezent 89.860 cetățeni străini au rămas pe teritoriul țării, dintre care 46.696 sunt minori (cetățeni ucraineni și de alte naționalități ce au intrat pe segmentul MD-UA).

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media