LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 74. Atacuri aeriene asupra Lîsîciansk și Severodonețk. Armata ucraineană anunță că 25.500 de soldați ruși și-au pierdut viața, de la începutul invaziei Rusiei

8 mai 2022, 09:09 Ucraina 431
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

În a 74-a zi de invazie rusă pe teritoriul Ucrainei, toate femeile, copiii și persoanele în vârstă au fost evacuate din oțelăria Azovstal asediată din Mariupol. Trupele ruse continuă ofensiva în Doneţk şi Luhansk.

Institutul pentru Studiul Războiului susține că forțele ruse vor anunța crearea Republicii Populare Herson sau eventual anexarea forțată a regiunii Herson în viitorul apropiat și intensifică măsurile de ocupație în Mariupol.

La 7 mai, rușii au atacat Odesa cu 10 rachete de croazieră (de 4 ori regiunea și de 6 ori orașul), în urma cărora au fost distruse o firmă de mobilă și o zonă rezidențială.

În urma unui atac aerian din 7 mai asupra unei școli din Belogorivka, regiunea Luhansk, 60 de persoane au fost ucise, a anunțat pe pagina sa de Telegram Serghei Gaidai, șeful Administrației Militare Regionale Luhansk.

Astăzi, 8 mai, de ziua capitulării Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial, în Ucraina este declarată Ziua Comemorării cetățenilor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial.

UPDATE 18:00. Preşedintele german Frank Walter Steinmeier l-a acuzat duminică pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, că a spulberat „visul unei epoci a păcii în Europa” pentru a sădi „coşmarul unui război brutal şi ilegitim” de pe o poziţie de „putere atomică”, relatează EFE.

UPDATE 17:30. Prima doamnă a SUA, Jill Biden, a mers astăzi, 8 mai, în Ucraina, unde a vizitat orașul Ujhorod. Acolo s-a întâlnit cu Prima doamnă a Ucrainei Olena Zelenska, potrivit Consiliului Regional Transcarpatic, scrie UNIAN.

„Prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, se află în vizită la Ujhorod astăzi, 8 mai. În special, doamna Biden s-a întâlnit cu prima doamnă a Ucrainei Olena Zelenska ”, se spune în mesaj.

Din motive de securitate, vizita lui Jill Biden în Ucraina nu a fost anunțată.

UPDATE 17:00. Din cauza atacurilor nocturne cu rachete în regiunea Odesa, 3 persoane au fost rănite. Rușii au lovit cu rachete în regiunile Bolgograd și Odesa. O parte din localități au rămas fără electricitate și apă.

UPDATE 16:40. Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări că, „la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră”, sporind comparaţiile între cel de-al doilea Război Mondial şi conflictul din Ucraina, într-un mesaj de felicitare transmis de 8 mai - cu prilejul celei de-a 77-a aniversări a victoriei asupra Germaniei naziste - liderilor şi cetăţenilor din mai multe ţări ex-sovietice, dar şi regiunilor separatiste din estul Ucrainei, transmit AFP şi EFE.

„Astăzi, militarii noştri, la fel ca strămoşii lor, se bat cot la cot pentru eliberarea ţării lor natale de mizeria nazistă, cu încrederea că, la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră”, a susţinut Putin.

UPDATE 16:01. Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski susține că în stânga Nistrului nu are loc mobilizarea militarilor așa cum a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei și asigură că regiunea transnistreană „nu reprezintă o amenințare pentru statele vecine”.

UPDATE 15:17. Statul Major al Forțelor Armate al Ucrainei a avertizat astăzi, 8 mai, în legătură cu faptul că armata din regiunea transnistreană este „pregătită de luptă”.

UPDATE 13:31. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică „nu a observat nicio schimbare” în strategia nucleară a Moscovei, însă a avertizat că trebuie să ne pregătim pentru „şi mai multe distrugeri masive” comise de Rusia în războiul din Ucraina şi a pledat pentru „intensificarea” livrărilor de arme către Kiev, transmite EFE.

UPDATE 13:07. În această dimineață armata rusă a deschis focul asupra localităților Lîsîciansk și Severodonețk. S-a folosit artileria, au fost efectuate lovituri aeriene. Date despre distrugerile fondului locativ vor fi prezentate mai târziu.

„De îndată ce situația privind securitatea se rezolvă, echipele de urgență vor merge la fața locului pentru examinare”, a declarat șeful Administrației Luhansk, Serghei Gaidai.

UPDATE 13:00. Ministerul Apărării Ucrainean anunță despre pierderile ruse din prima zi a războiului și până în prezent:

📍personal - aproximativ / 25.500 de persoane au fost lichidate (+400);

📍 tancuri - 1130 unități (+8);

📍 vehicule blindate de luptă - 2.741 unități (+28);

📍 sisteme de artilerie - 509 unități;

📍 MLRS - 179 de unități (+7);

📍 mijloace de apărare aeriană - 86 de unități (+2);

📍 avioane de luptă - 199 de unități;

📍 elicoptere - 156 de unități (+1);

📍 tehnică auto - 1.931 de unități (+27);

📍 nave / bărci - 12 unități (+1);

📍 Drone - 360 (+19);

📍Tehnică specială - 39 (+1);

📍Rachete de croazieră - 92 (+2).

Datele se actualizează.

UPDATE 11:36. Liderii grupului naţiunilor celor mai industrializate, G7, se reunesc duminică în videoconferinţă, în timpul căreia este de aşteptat ca îngrijorările privind invazia Rusiei în Ucraina să reprezinte punctul central al întâlnirii, transmite dpa.

UPDATE 10:20. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat că aproape 200 de situri de patrimoniu cultural au fost lovite în ţara sa de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu două luni şi jumătate.

„Până la 7 mai, armata rusă a distrus sau avariat deja aproape 200 de situri de patrimoniu cultural”, a declarat Zelenskiy într-un mesaj video difuzat sâmbătă seara la Kiev, scrie Agerpres.

UPDATE 09:05. Astăzi, 8 mai, de ziua capitulării Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial, în Ucraina este declarată Ziua Comemorării cetățenilor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial.

La 8 mai 1945, coaliția anti-Hitler a adoptat oficial un „Act de capitulare necondiționată” a forțelor armate ale Germaniei naziste. În numele Germaniei, documentul a fost semnat de generalul colonel Alfred Jodl, șeful Statului Major Operațional al OKW, în numele președintelui german Karl Doenitz. Reprezentantul comandamentului german a semnat actul pe 7 mai la Reims (Franța), dar l-a ratificat a doua zi - 8 mai la Berlin.

UPDATE 08:54. În urma unui atac aerian asupra unei școli din Belogorivka, regiunea Luhansk, 60 de persoane au fost ucise, a anunțat pe pagina sa de Telegram Serghei Gaidai, șeful Administrației Militare Regionale Luhansk.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai și 7 mai.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media