VIDEO/ Ședința CMC va continua joi. Aleșii municipali au rămas la examinarea proiectului de decizie cu privire la construcția de pe strada Coca 7

17 mai 2022, 10:03 Societate 89
ședința CMC.  Sursa: Replica Media

Consiliul Municipal a continuat astăzi ședința pe care a început-o la 12 mai. Atunci, timp de o zi, aleșii locali au discutat în contradictoriu mai multe subiecte de pe ordinea de zi, au făcut mai multe declarații politice, pauze, schimburi de replici și atât.

UPDATE 17:15. După mai multe dezbateri, consilierii, rămași la examinarea punctului 8 de pe ordinea de zi cu privire la construcția de pe strada Coca 7, vor continua ședința joi, începând cu ora 10:00.

UPDATE 17.05: Dezbaterile continuă la punctul de pe ordinea de zi în legătură cu construcția de pe Coca 7. Pretura de la Buiucani este acuzată de către consilierii PAS că nu intervin pentru a opri această construcție, autorizația căreia a fost anulată de Curtea Supremă de Justiție. În apărarea sa, Pretura Buiucani spune că pe rol este un alt procest, iar pe 24 mai Curtea de Apel urmează să se expună. Cei de la PAS spun că pasivitatea Primăriei face parte dintr-o înțelegere a municipalității cu compania de construcție. Cea din urmă a realizat reparația și amenajarea scuarului Bucuria din sectorul Buiucani.

UPDATE 16.33 Schimb de replici între Andrei Năstase (Platforma DA) și președinta ședinței, Zinaida Popa (PAS). Fostul lider al Platformei a acuzat-o de incompetență și că nu a acceptat pauza de consultări cerută de formațiune pentru a vota. După schimbul de replici, s-a trecut la următorul punct pe ordinea, 8, legat de construcția de pe strada Coca 7.

UPDATE 16:26 La revenirea în sală, liderul Platformei DA a acuzat modul de conducere a ședinței și spune că în timpul pauzei a fost fotografiat în timp ce discuta afară cu Eugenia Ceban, mama primarului Ion Ceban. Andrei Năstase a criticat dur acest gest menționând că discută cu toată lumea din consiliu și s-a arătat revoltat că este urmărit.

UPDATE 15:58: Dezbateri intense privind proiectul de crearea a unui parteneriat public-privat legat de trecerea de pietoni subterană de la intersecția străzilor Ismail și bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Fracțiunea PSRM și-a împărțit voturile. Un grup de 15 consilieri în frunte cu liderul fracțiunii, Alexandr Odințov a votat pentru retragerea proiectului de pe ordinea de zi, în timp ce restul, grupați în jurul Eugeniei Ceban, mama primarului capitalei s-a declarat împotrivă. Într-un final, pentru retragerea proiectului au votat 20 de consilieri, număr insuficient pentru ca decizia să fie aprobată. Împotrivă s-a declarat grupul Ceban, în timp ce Șor, PL, consilierii independenți și cei ai Platformei DA s-au abținut.

S-a trecut la votarea proiectului ca bază. Aici, ruptura din rândul PSRM s-a păstrat. 15 consilieri grupați în jurul lui Odințov s-au declarat împotrivă, în timp ce mama primarului general a condus votul altor 5 consilieri soialiști Pro. PAS a votat împorivă, în timp ce pentru au mai votat PUN, PCRM și Șor. Votul decisiv urma să fie oferit de Platforma DA care însă, prin vocea lui Andrei Năstase a cerut o pauză de 5 minute și a ieșit din sală. Președinta ședinței însă, a spus că e dreptul lor de a ieși, însă voturile nu s-au contabilizat, iar astfel propunerea nu a trecut, susține Zinaida Popa.

Potrivit unor surse, de acest parteneriat public privat care prevede o investiție de minim 1,5 milioane de Euro este interesată compania Rogob care deține Magazinul UNIC și își dorește astfel crearea unui sector comercial important în centrul capitalei.

UPDATE 15:18: Cu votul tuturor celor 41 de consilieri prezenți la ședință proiectul a fost aprobat ca bază. Este vorba despre alocarea unui spațiu pentru crearea Centrului Municipal de Tineret, sectorul Botanica și care va finanțat de sectorul 2 din București.

UPDATE 15:14: Consilierii municipali au revenit în ședință. Se examinează punctul 5 de pe ordinea de zi.

UPDATE 13:45: Pauză în CMC. Consilierii au votat în unanimitate proiectul cu numărul 4 de pe ordinea de zi legat de transmiterea a doua autocamioane în gestiune. Ședința se va relua la ora 15.00.

UPDATE 13.39: Proiectul de sponsorizare a curților din sectorul Rîșcani a fost aprobat cu votul a 34 de consilieri municipali. Pentru, au votat cei de la PSRM - 21, Platforma DA - 8, PUN - 1, PCRM - 1, Veaceslav Nedelea - 1, PL - 2. S-au abținut PAS - 5 consilieri, Partidul Șor - 2 consilieri și Victor Bunescu.

UPDATE 13.29: Dezbateri aprinse legate de proiectul de pe ordinea de zi care prevede un acord de sponsorizare pentru amenajarea unor curți de blocuri din sectorul Rîșcani. Partidul Șor s-a întrebat de ce astfel de proiecte sunt folosite de municipalitate în interes public, nu au fost consultate cu CMC și nu se fac transparent. De asemenea, a prezentat un material promoțional al fracțiunii socialiștilor care se laudă că reparația se face la inițiativa lor.


UPDATE 13:13: Încă un punct pe ordinea de zi a fost dezbătută de CMC. Este vorba despre rapoartele întreprinderilor Autosalubritate, Parcul Urban de Autobuze și Regia de Transport Electric. Dezbaterile au fost la limită, cu acuzații în adresa PAS și a guvernării care s-ar face vinovată de scumpirea prețurilor la carburanți care duc la scumpirea tarifelor. Raportorul Ion Ceban, primarul capitalei nu a venit la CMC, fiind reprezentat de consilierul său, Vladimir Mitru.

UPDATE 11:30: Consilierii municipali au trecut la următorul punct pe ordinea de zi. Raportul despre starea economică a întreprinderilor care solicită modificarea tarifelor nu este prezentat de primarul Ion Ceban, așa cum apare în ordinea de zi. Executivul a anunțat că dările de seamă vor fi efectuate de către conducătorii întreprinderilor pentru că sunt mai bine informați despre situația la întrerinderi.

UPDATE 11:24: După aproape o oră de discuții, planul local anticorupție a fost aprobat de 41 de consilieri, iar cei de la PL s-au abținut.

UPDATE 10:25: Ședința a început în regim obișnuit de lucru cu o întârziere de 25 de minute. Primul punct pe ordinea de zi - planul local anticorupție pentru anii 2022-25.

Până la urmă, consilierii au reușit să aprobe o nouă ordine de zi care urmează a fi dezbătută în ședința programată la ora 10.00. Ședința poate fi urmărită mai jos.


Ordinea nouă de zi, aprobată la 12 mai este următoarea:
Cristian
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media