Suedia a semnat oficial cererea de aderare la NATO. Ann Linde: „Se simte important și fatidic”

17 mai 2022, 11:25 UE 141
Ministra de Externe a Suediei, Ann Linde, a semnat cererea de aderare la NATO.  Sursa: www.thelocal.se

Ministra de Externe a Suediei, Ann Linde, a semnat astăzi, 17 mai, cererea țării de aderare la alianța de securitate NATO, documentele urmând să fie depuse împreună cu cele ale Finlandei la sediul NATO de la Bruxelles în cursul acestei săptămâni, scrie publicația suedeză The Local.

„Se simte important, fatidic și am ajuns să facem ceea ce cred că este mai bine pentru Suedia”, a spus Linde în timp ce semna documentul în fața fotografilor din biroul Ministerului de Externe al Suediei.

Cererea urmează să fie depusă secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la sediul NATO din Bruxelles, împreună cu cel al Finlandei, deși nu este încă confirmat în ce zi se va întâmpla acest lucru.

La 16 mai, reprezentanți de rang înalt ai Suediei și Finlandei au mers în Turcia pentru discuții al căror scop este să înlăture obiecțiile Ankarei în legătură cu aderarea la NATO a celor două țări nordice. Diplomații urmau să se întâlnească cu omologii lor turci la Ankara, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Stockholm.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, însă, tot luni, că își menține poziția și nu va aproba aderarea Finlandei şi Suediei la NATO. El a transmis că nu este cazul ca delegaţii ale celor două ţări să vină în Turcia pentru a-l convinge să-și schimbe părerea.

Guvernul social-democrat al Suediei a luat luni decizia oficială de a solicita aderarea la NATO, călcând pe urmele vecinei sale Finlanda, într-o mișcare care va redesena harta geopolitică în nordul Europei.

Miniștrii de externe din țările membre NATO au avut, duminică, la Berlin, o reuniune informală, la care au fost invitați să participe și omologii lor din Finlanda și Suedia, cele două țări anunțându-și deja intenția de a renunța la neutralitate și de a cere să adere la Alianța Nord-Atlantică, o consecință directă a invaziei ruse din Ucraina.

Vladimir Putin a declarat luni că dacă această extindere a NATO va fi însoţită de „amplasarea de infrastructuri militare” pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să răspundă corespunzător. Liderul de la Kremlin consideră că extinderea NATO este folosită de SUA într-un mod „agresiv”, pentru a agrava o situaţie de securitate globală deja dificilă.

Pentru ca o țară să intre în NATO este nevoie însă de acordul tuturor celorlalți membri, iar Turcia a semnalat recent că s-ar împotrivi aderării celor două țări nordice la Alianța Nord-Atlantică.

Pe de altă parte, secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a declarat duminică „încrezător” că Alianţa Nord-Atlantică va putea ajunge la un acord pentru admiterea Finlandei şi Suediei, în ciuda obiecţiilor formulate de Turcia.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media