VIDEO/ DOC/ Lipsă de cvorum în CMC. Platforma DA, PAS, PL, dar și consilierii independenți au părăsit sala de ședințe în timp ce a fost pus la vot proiectul de decizie privind inițierea referendumului cu privire la Stadionul Republican

19 mai 2022, 10:04 Politică 182
ședința CMC, ședința Consiliului Municipal Chișinău.  Sursa: Replica Media

Consiliul Municipal Chișinău se întrunește astăzi, 19 mai, în ședință pentru a continua examinarea subiectelor de pe ordinea de zi aprobată la 17 mai. Subiectul ce urmează a fi examinat se referă la audierea informației despre acțiunile întreprinse în raport cu construcția amplasată pe strada Coca, 7.

UPDATE 16:11. Consilierul PSRM, Dinari Cojocaru, a îndemnat cetățenii care vor să decidă ce se va construi pe fostul teren al Stadionului Republican, să vină marți, la ora 10:00, la CMC, pentru a-și expune poziția.

UPDATE 16:08. Impas la Consiliul Municipal Chișinău. Ședința a fost amânată din cauza lipsei de cvorum, după ce consilierii Platformei DA, Partidului PAS, Partidului Liberal, dar și consilierii neafiliați au părăsit sala de ședințe în timpul punerii la vot a proiectului de decizie cu privire la inițierea unui referendum local cu privire la Stadionul Republican.

UPDATE 16:05. În sală sunt prezenți 24 de consilieri, din lipsă de cvorum socialiștii nu pot vota pentru proiectul de decizie de a iniția un referendum pe subiectul fostului teren al Stadionului Republican.

UPDATE 15:34. Consilierii Platformei DA, Partidului „PAS”, consilierii independenți, au părăsit sala de ședințe, iar deoacamdată nu există cvorum pentru a vota proiectul de decizie propus de socialiști cu referire la referendum.

UPDATE 15:00. Consilierii Partidul Socialist din R. Moldova (PSRM) au ieșit la tribuna Consiliului Municipal Chișinău (CMC) cu pancarte pro-referendum și cu insinuări la comunitatea LGBT, dar și cu greșeli gramaticale în formulări pentru a susține poziția de a iniția un referendum pe subiectul fostului teren al Stadionului Republican, care a intrat în posesia Statelor Unite ale Americii (SUA).

UPDATE 14:33. Reprezentanții PSRM și Partidul „Șor” susțin că nu vor în centrul Chișinăului să fie sârmă ghimpată sau flagul LGBT, după ce va fi construită pe acest teritoriu noua Ambasadă a SUA.

În replică, consilierul neafiliat politic, Veaceslav Nedelea, spune că evenimentul s-a consumat din punct de vedere juridic.

„E nonsens”, a mai spus Nedelea.

UPDATE 14:16. „Este o simplă acțiune de PR. (...) Proiectul nu are sorți de izbândă, este ilegal. Este un joc politic. Puteți vota sau nu vota, noi nu participăm”, a declarat consilierul PAS, Roman Cojuhari.

UPDATE 14:12. Consilierii au revenit în sală. Se examinează subiectul cu privire la cererea de înregistrare a Grupului de inițiativă privind inițierea referendumului local în municipiul Chișinău pe subiectul Stadionului Republican.

UPDATE 13:00. Consilierii municipali au luat o pauză până la ora 14:00.

UPDATE 12:50. Proiectul cu privire la aplicarea scutirii parțiale la płata de locațiune pentru incăperile închiriate de către „MODA” S.A. din bd. Ștefan cel Mare Sfînt, 83 lit. D (parter, antresol), votat de CMC.

UPDATE 11:56. Proiectul de decizie cu privire la aprobarea unor scheme de amplasament prestabilite, aprobat ca bază.

UPDATE 11:31. „Poziția dvs. pentru mine e clară, poziția mea eu am expus-o și dacă aveți o altă poziție mi-o dați prin vot nominal. Indicația dvs. este doar a dvs, poziția mea rămâne neschimbată”, a conchis Pavel Movilă.

UPDATE 11:30. „Aveți toate actele pentru a putea acționa. Azi, avem lucrări de construcție acolo în care terenul public municipal este ocupat de compania de construcție. De aceea, nu așteptăm alte decizie. Toți știu că construcția este ilegală, iar dvs. spuneți că trebuie să așteptăm”, a subliniat Popa.

UPDATE 11:22. Secretarul general interimar al CMC, Adrian Talmaci, a prezentat nota informativă a Direcției Juridice cu privire la construcția amplasată pe strada Coca, 7.

„În 2019, dezvoltatorul s-a adresat în instanța de judecată cu cererea de a constata că lucrările de construcție se efectuează în baza aprobării tacite a autorizației de construire. Prin Hotărârea din 2020, decizia lor a fost respinsă, iar prin decizia CA Chișinău din 2021 a fost anulată Hotărârea Judecătoriei Rîșcani și emisă o altă decizie prin care s-a demonstrat că construcția a avut loc în baza autorizației de construire. Prin decizia CSJ din 2022, a fost anulată decizia CA Chișinău din 2021 și menținută Hotărârea Judecătoriei Rîșcani din 2020, iar acțiunea dezvoltatorului a fost respinsă integral ca fiind neîntemeiată. Aici avem decizia instanței irevocabilă. Al doilea litigiu ține de faptul că dezvoltatorul s-a adresat în instanța de judecată privind anularea Dispoziției primarului general cu privire la anularea certificatul de urbanism pentru proiectare. Prin Hotărârea Judecătoriei Râșcani, a fost respinsă ca neîntemeiată. Putem concluziona că avem o construcție neautorizată care poate fi demolată”, a declarat Talmaci.

UPDATE 10:55. Consilierul Platformei DA, Andrei Năstase, a propus ca subiectul cu privire la construcția amplasată pe strada Coca, 7, să fie încheiat, pentru a fi creat un grup de lucru și examinat separat, iar Direcția Juridică să ofere informații în acest sens,și anume „de ce s-a obținut certificatul de urbanism, autorizația de construcție”, etc.

UPDATE 10:40. „Pierdem timpul. (...) Acest subiect va fi tranșat în instanță, între timp, probabil, legiuitorul va elabora procedura de demolare și atunci e clar. Nu ne dăm cu părerea dacă e legal sau ilegal. Trebuie să vedem Hotărârea definitivă”, a precizat consilierul neafiliat Veaceslav Nedelea.

UPDATE 10:15. Ședința CMC a început cu 16 minute întârziere. În sală sunt prezenți 26 de consilieri municipali. Vicepretorul Preturii Buiucani raportează pe subiectul construcției blocului cu 11 etaje ridicat pe strada Eugen Coca 7 din capitală.

„Decizia CSJ stipulează refuzul dezvoltatorului imobiliar la pretinsa autorizare tacită, însă speța care este CA Chișinău stipulează expres obligarea Primăriei Chișinău pentru a da autorizație. Dacă ne uităm ca subiect, e același. Considerăm că atâta timp cât există două spețe în judecată pe același subiect, imixtiunea APL nu este oportună”, a declarat vicepretorul Preturii Buiucani, Pavel Movilă.În cadrul ședinței CMC din 17 mai, consilierii municipali au apropbat primele șapte proiecte de pe ordinea de zi, printre care proiectul de decizie cu privire la aprobarea Planului Local Anticorupție pentru anii 2022-2025, au fost audiate rapoartele întreprinderilor Autosalubritate, Parcul Urban de Autobuze și Regia de Transport Electric. De asemenea, au fost aprobate proiectele de pe ordinea de zi care prevăd un acord de sponsorizare pentru amenajarea unor curți de blocuri din sectorul Rîșcani și transmiterea a două autocamioane specializate marca GAZ-5319, în gestiune economică.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media