VIDEO/ 2 ani de când a ars sediul Filarmonicii Națională. A fost lansat un concurs internațional de soluții de arhitectură „Rising Philarmony”

24 septembrie 2022, 14:42 Cultură 132
Ruina Filarmonicii Naționale.  Sursa: IGSU

Astăzi se împlinesc 2 ani de la incendiul care a devastat aproape în întregime sediul Filarmonicii Naționale. Clădirea din centrul capitalei a ajuns o ruină și deocamdată nu se cunoaște ce se va întâmpla cu ea, va fi reconstruită sau demolată în întregime și construită de la 0. La acestă tristă aniversare, Ministerul Culturii a lansat o campanie privitor la soarta de mai departe a clădirii la care participanții sunt rugați să transmită ideile sale.

„Rising Philarmonic” se cheamă concursul internațional prin care Ministerul Culturii caută soluții arhitecturale privind reabilitarea clădirii. Concursul va fi monitorizat de un consiliul format din violonistele Alexandra Conunova și Rusanda Pamfili, violoniștii Gabriel Croitoru și Ilian Gârneț, pianiștii Vitalie Gavrouc și Marcel Lazăr, baritonu Andrei Jilihovschi, solista Valentina Nafornița, maestrul Eugen Doga, acordionistul Radu Rățoi, contrabasistul Ion Storojenco și omul de afaceri Ion Sturza.

Câștigătorul va fi ales peste 142 de zile de un juriu specializat care va fi format mai târziu.

„O Filarmonică Națională în R. Moldova este un proiect de suflet, de vis. Filarmonica care a ars, cu tot regretul că a ars, nu a fost o sală de regretat. Artiștii Filarmonicii Naționale activează acum în condiții foarte bune la Palatul Republicii. Abia după doi ani de la arderea Filarmonicii, lansăm un concurs de idei și poate că e grăbit și asta, pentru că până în prezent societatea noastră nu are o viziune unică: ce facem reconstruim cum a fost sau dărâmăm totul, păstrăm ceea ce a rămas sau nu ținem cont de asta? Sunt viziuni contradictorii, iar Ministerul Culturii nu poate veni cu decizie voluntaristă: așa și nicicum altfel. Am studiat problema, am văzut ce au făcut alte țări. Repet Sala Filarmonicii trebuie să fie instrument muzical în sine, trebuie să aibă o acustică perfectă, altfel nu are rost. Nu avem nevoie de încă o sală dintr-o casă de cultură în centrul Chișinăului, ea trebuie să fie excepțională”, a declarat recent ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

La aniversarea celor 2 ani de la incendiu, violonista Valentina Rusu a urcat din nou pe scena Filarmonicii. Printre ruine, interpreta a cântat o partitură la vioară. „2 ani fără Filarmonica noastră dragă…”, a scris tânăra pe pagina sa de facebook. Pentru a vedea partitura apăsați pe imaginea de mai jos sau accesați acest link.


Amintim că pompierii au fost alertați cu privire la izbucnirea unui incendiu într-o anexă a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, la 24 septembrie 2020, ora 12:00. Flăcările s-au răspândit atât de rapid prin construcția veche, ce datează din 1912, încât peste doar două ore tavanul sălii principale s-a prăbușit sub privirea îngrozită a angajaților Filarmonicii Naționale și a zecilor de trecători care s-au adunat în preajmă. Abia în dimineața zilei de 25 septembrie, la 10:05, incendiul a fost stins de pompieri.

Din fericire, atunci nicio persoană nu și-a pierdut viața, dar clădirea a fost distrusă aproape în totalitate, fiind „înghițită” pe rând de foc, începând cu anexele, acoperișul, sălile de concert, biblioteca „Orchestrei Simfonice” și instrumentele muzicale.

De atunci, cauza incendiului rămâne una vagă. Inițial au fost enunțate trei ipoteze, iar ulterior, concluzia de bază este că incendiul s-a produs din cauza încălcării normelor de securitate a muncii și anti-incendiare în timpul secționării unor țevi de oțel dintr-un grup sanitar al Filarmonicii. Subiectul reabilitării, demolării și reconstrucției clădirii a rămas „în aer”, fiind cuprinsă de incertitudine și marcată de pandemia COVID-19.

Acum un an, Replica Media a publicat un articol despre clădirea arsă a Filarmonicii. De atunci nu s-a schimbat mare lucru, iar clădirea rămâne în ruine în centrul capitalei.https://rising.philharmonic.md/

Cristian
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media