VIDEO/ Maia Sandu a căzut pradă unei farse a prankerilor ruși Lexus și Vovan. „Președinția dezminte autenticitatea declarațiilor atribuite șefei statului”

3 octombrie 2022, 16:15 Politică 994
Maia Sandu.  Sursa: Replica Media
Șefa statului, Maia Sandu, a căzut victimă a unui apel video fals cu prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmîhal, farsă pusă la cale de comedianții ruși Vovan şi Lexus. Într-o reacție, Administrația Prezidențială anunță că „această falsificare nu corespunde realității, fiind un trucaj prin montare de imagini și sunet.”

În timpul conversaţiei, Maia Sandu a fost întrebată dacă R. Moldova este gata să anunțe mobilizare, dacă războiul din Ucraina se va extinde.

„Noi lucrăm la întărirea sectorului de apărare. Colaborăm intens cu România în contextul antrenării specialiștilor noștri și îi rugăm pe partenerii noștri să ne ofere o anumită susținere. (...) Trebuie să fim gata, dacă rușii se vor apropia de Odesa, să primim cetățenii de acolo, care se află la doar 70 de km de frontiera cu R. Moldova. Să primim acești oameni va fi prima provocare a noastră, va fi un număr mare de oameni și atunci va trebui să ne apărăm atât de eficient pe cât ne permit resursele. (...) Da, din păcate, pentru noi există un astfel de risc. Chiar dacă avem o armată mică va trebui să apărăm teritoriul nostru. (...) Da, dacă asta se va întâmpla, desigur că vom anunța mobilizare”, se arată în video.


Într-o reacție, Președinția a dezmințit informația și a anunțat că „video-ul este o tentativă de implicare a președintei Maia Sandu într-o manipulare de tip deep fake.”

„Administrația Prezidențială dezminte autenticitatea declarațiilor atribuite președintei Maia Sandu într-o pretinsă discuție purtată de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu Prim-ministrul Ucrainei, Denîs Șmîhal. Înregistrarea video este o tentativă de implicare a Președintei Maia Sandu într-o manipulare de tip deep fake. Declarațiile prezentate în această falsificare nu corespund realității, fiind un trucaj prin montare de imagini și sunet, se arată pe pagina oficială a instituției.

Anterior, Ministerul Apărării a venit cu o reacție în care a dezmințit informația apărută în presa rusă precum că președinta Maia Sandu ar pregăti mobilizarea generală în Republica Moldova. Instituția a venit cu o precizare în care a anunțat că este un fals.

În acest context, președinta R. Moldova se alătură se alătură unui grup de celebrităţi care au căzut victime unui apel video fals cu oficiali din Ucraina, parte dintr-o serie de farse puse la cale de duoul de comedie rus Vovan şi Lexus.

Printre victimele farsei s-au mai numărat celebrul autor american de romane horror Stephen King, creatoarea seriei „Harry Potter”, J.K. Rowling, prinţul Harry al Marii Britanii şi prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, scrie Agerpres.

De asemenea, comedianții ruși au păcălit mai mulţi politicieni europeni, printre care primarii din Berlin, Viena şi Madrid, precum şi alte celebrităţi.

Aceştia utilizează de obicei „deep fakes”, înregistrări video complexe din punct de vedere tehnic care par să înfăţişeze în mod veridic vorbirea şi acţiunile unei persoane reale.
Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media