Reacția CSP la spargerea contului de Telegram al lui Litvinenco, dar și la presupusele conversații ce se referă la activitatea instituției: „Caracterul autentic sau trucat al acestor corespondențe urmează a fi probat”

12 noiembrie 2022, 10:01 Justiție 324
Ședința CSP.  Sursa: Captură ecran/Privesc.eu

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), vizați în unul dintre pretinsele chat-uri din Telegramul spart al ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, au declarat că „este evident caracterul inadmisibil al oricărei ingerințe ilicite în dreptul la viața privată”, iar „autenticitatea sau trucarea corespondenței urmează a fi probată de către oamenii legii.”

„Caracterul autentic sau trucat al acestor corespondențe urmează a fi probat în modul corespunzător în cadrul unor proceduri derulate conform cerințelor stabilite de lege și avem ferma convingere că procurorii ce efectuează investigațiile procesual-penale aferente situației în speță vor depune întreaga diligență pentru a stabili adevărul și vor întreprinde măsurile ce se impun pentru identificarea eventualelor acțiuni ilicite”, se arată în reacția CSP.

Totodată, Consiliul Superior al Procurorilor face referire și la multiple pretinse conversații se referă nemijlocit la activitatea instituției din conținutul cărora ar putea fi dedusă o aparență de influențare sau orientare a discreției unor membri ai Consiliului Superior al Procurorilor la adoptarea Hotărârilor.

„Informațiile mediatizate conțin unele date care exprimă realități din proceduri/acțiuni/măsuri aflate, la diferite perioade de timp, pe rolul Consiliului Superior al Procurorilor, precum și, concomitent, declanșează suspiciuni puternice, deoarece anumite situații sunt disponibile și pot fi cunoscute doar persoanelor care au avut tangență directă cu soluțiile adoptate. În considerarea acestor raționamente, menționăm că asemenea situații sunt total inacceptabile și noi dezaprobăm orice imixtiune în activitatea Consiliului Superior al Procurorilor, care este autoritate de rang constituțional, activitatea căreia urmează să se conformeze celor mai înalte cerințe de obiectivitate și corectitudine”, se mai arată în reacția CSP.

Într-un final CSP consideră inadmisibilă orice aparență de ilegalitate și/sau de existență a procedeelor lipsite de onestitate, care poate vicia conținutul și natura juridică a activității Consiliului Superior al Procurorilor, precum și poate diminua autoritatea Hotărârilor adoptate, circumstanțe care pot genera efecte inclusiv și asupra reputației profesionale a membrilor procurori.

„Având în vedere impactul mediatic și rezonanța socială sporită, examinarea și calificarea juridică a acestei situații necesită o abordare diligentă și sub toate aspectele, dat fiind faptul că orice omisiune de a da un răspuns ferm și fără dubii la evenimentele în speță, riscă să afecteze sever imaginea și credibilitatea Consiliului Superior al Procurorilor”, conchide CSP.

Amintim că, pe 9 noiembrie, canalele oficiale de Telegram ale președintei Republicii Moldova Maia Sandu și a vicepremierului Andrei Spinu au fost sparte de persoane necunoscute.

Pe cele două conturi au fost distribuite mesaje identice despre „corupția în instituțiile statului” și cu un link către un site care conține o pretinsă corespondență de pe telefonul ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media