DOC/ Sesizare repetată depusă de Guvern către Înalta Curte cu privire la controlul constituţionalităţii Partidului ȘOR

12 noiembrie 2022, 12:35 Justiție 218
Sediu Curtea Constituțională.  Sursa: Replica Media

Guvernul a depus din nou la Curtea Constituţională (CC) sesizarea cu privire la controlul constituţionalităţii Partidului ȘOR.

Actul înaintat Înaltei Curți a fost semnat de prim-ministra Natalia Gavrilița pe 11 noiembrie 2022.

Amintim că la 10 noiembrie, Curtea Constituțională (CC) a restituit sesizarea referitoare la verificarea constituționalității Partidului Politic „ȘOR”. Potrivit unui comunicat emis de Înalta Curte, la etapa primirii sesizării hotărârea Guvernului, aprobată la 9 noiembrie, nu a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

La 9 noiembrie, cabinetul de miniștri a aprobat proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiției propune verificarea constituționalității Partidului ȘOR. Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, în sesizarea înaintată sunt prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până acum, formațiunea a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.

Conform sesizării, acțiunile comise de Partidul ȘOR pe parcursul ultimilor 6 ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democraţiei.

În plus, pe lângă investigațiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a Republicii Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menționat și faptul că, recent, liderul formațiunii a fost inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.

Cu o zi mai devreme, marți, 8 noiembrie, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a anunțat că va solicita Curții Constituționale declararea neconstituționalității Partidului Șor.

În reacție, reprezentanții „ȘOR” au acuzat guvernarea că prin asemenea acțiuni ar încălca „flagrant” Constituția și că interzicerea partidului ar însemna lezarea drepturilor a sute de mii de oameni și un atentat la pluralismul de opinie.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media