FOTO/ Bărbat din Bucovina, reținut de Serviciul de Securitate al Ucrainei: Transmitea propagandistului rus Vladimir Soloviov informații false despre situația din Ucraina

12 noiembrie 2022, 16:56 Ucraina 202
Bărbat din Bucovina reținut de SBU.  Sursa: ssu.gov.ua

Serviciul de Securitate al Ucrainei a reținut un propagandist inamic care a pregătit falsuri pentru un talk show al propagandistului rus Vladimir Soloviov, potrivit unui comunicat emis de instituție. Bărbatul din Bucovina, a răspândit dezinformări despre situația internă din regiune și a discreditat Forțele de Apărare ucrainene.

Printre cele mai comune falsuri ale sale se numără mesajele de pe rețeaua de socializare interzisă „Vkontakte” despre presupusa agravare a situației socio-politice din Ucraina de Vest din cauza războiului cu Federația Rusă.

Experții cibernetici ai SBU au constatat că agitatorul a „împrăștiat” și minciuni despre activitățile autorităților statului, unităților trupelor ucrainene și organizațiilor de voluntari. Printre destinatarii acestor informații false a fost personal propagandistul de la Kremlin Vladimir Soloviov.

„Agitatorul l-a ajutat să formeze conținut distructiv pentru publicarea ulterioară în povești și talk-show-uri provocatoare de pe postul de televiziune Rusia 1. Pentru aceasta, propagandistul spera să obțină cetățenia rusă și să se stabilească într-una dintre așezările din regiunea Moscovei”, se arată în raport.

Sursa/Serviciul de Securitate al Ucrainei

Atacatorul s-a dovedit a fi un fost avocat din regiunea Cernăuți. După începerea invaziei la scară largă, el a apelat activ la rețelele de socializare pentru a sprijini invadatorii și, de asemenea, le-a justificat crimele de război.

Astfel, a intrat în atenția reprezentanților resurselor informaționale ale Kremlinului și a început să „coopereze” cu aceștia în detrimentul securității statului Ucrainei. Pentru a comunica cu ei, a folosit mesagerie instant și canale Telegram anonime ale țării agresoare.

Pe baza materialelor colectate de SBU, făptașul a fost înștiințat de suspiciune în temeiul părții 3 a art. 436-2 (justificare, recunoaștere ca legitimă, negare a agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, glorificarea participanților săi) din Codul penal al Ucrainei.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media