Moldovenii au economisit în septembrie cu peste 30% consumul de gaz față de aceeași lună a anului trecut. Ministrul Spînu: „Vă rog să facem acest lucru și în continuare - să economism pe cât putem”

5 octombrie 2022, 14:27 Economie 149
Aragaz.  Sursa: Replica Media

Moldovenii au economisit în septembrie cu peste 30% consumul de gaz față de aceeași lună a anului trecut, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Totodată, membrul Guvernului a îndemnat consumatorii să facă acest lucru și în continuare, în prag de sezon rece.

„Din păcate, moldovenii știu ce înseamnă ierni grele. Au auzit de la părinți și bunici și au simțit pe propria piele. Da, este nedrept ca moldovenii să treacă prin atâtea greutăți ani la rând, iar acum să fim afectați de crize pe care nu noi le-am provocat. Greutățile ne-au făcut de-a lungul timpului rezistenți și chibzuiți.

Fiecare dintre noi poate controla factura și de fiecare dintre noi depinde cum va arăta Republica Moldova după aceste timpuri complicate. Guvernul, Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova, va ajuta oamenii să treacă de această iarna anevoioasă prin compensații. Este responsabilitatea noastră a tuturor să ieșim cu capul sus din greutăți. Vă mulțumim”, se arată în mesajul transmis de Spînu.

Amintim că, compania rusească Gazprom acuzat, marți, 5 octombrie, compania fiică S.A. Moldovagaz că pe parcursul anului curent a „încălcat în mod regulat termenii contractului” și amenință că ar putea sista complet livrările de gaze naturale dacă partea moldovenească nu va efectua plățile în avans până la data de 20 octombrie 2022.

Mai mult, gigantul rus a atenționat, de asemenea, că își rezervă dreptul de a rezilia contractul în orice moment din cauza încălcării „grave” a termenelor pentru încheierea unui acord privind stingerea datoriei istorice a S.A. Moldovagaz.

În reacție, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, declară că Republica Moldova a achitat mereu plata pentru gaz, inclusiv în avans, drept reacție la acuzațiile concernului rus că partea moldovenească a „încălcat în mod regulat termenii contractului.” La rândul său, viceprim-ministrul spune că „Gazprom încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă”.

La rândul său, Șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a asigurat că compania va depune toate eforturile pentru a-și îndeplini obligațiunile contractuale față de „Gazprom” în luna octombrie, în contextul în care concernul rus a amenințat că ar putea sista complet livrările de gaze naturale dacă partea moldovenească nu va efectua plățile în avans până la data de 20 octombrie 2022.

Recent, Andrei Spânu a spus că Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie, adică din cele 8.06 milioane de m3 pe zi, inclusiv pentru regiunea transnistreană, au fost confirmate 5.7 milioane m3 pe zi, ceea ce înseamnă că livrările au fost limitate cu 30%, situație ce a avut loc și anul precedent, în luna octombrie.

De menționat că, de la 1 octombrie se modifică formula contractuală de formare a prețului de achiziție a gazelor naturale al SA „Moldovagaz” de la SAP „Gazprom”. Conform modificărilor operate, acum Republica Moldova cumpără gaz de la gigantul rus la un preț de aproximativ 1.074 de dolari pentru mia de m3, comparativ cu prețul de 1 889 de dolari stabilit în luna septembrie, până la modificarea formulei.

Totodată, președintele Consiliului de Administrație al S.A. Moldovagaz, Vadim Ceban, atenționează că, chiar și în contextul unei modificări a formulei costurilor contractuale, prețul furnizării de gaze naturale pentru consumatorii finali nu poate fi redus și va rămâne tariful stabilit de ANRE la 23 septembrie, adică de 29,26 lei (inclusiv TVA) pentru un metru cub, cu 6,27 lei mai scump decât tariful precedent.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media