Academia Regală Suedeză pentru Științe notează că savanții chimiști au fost mult timp conduși de dorința de a construi molecule din ce în ce mai complicate. În cercetarea farmaceutică, aceasta a implicat adesea recrearea artificială a moleculelor naturale cu proprietăți medicinale. Acest lucru a condus la multe construcții moleculare admirabile, dar acestea sunt în general consumatoare de timp și foarte costisitoare de produs.
Americanul Barry Sharpless, considerat pionier al „chimiei clic” - a descoperit o nouă formă de combinare a moleculelor - și devine astfel unul dintre puţinii oameni de ştiinţă recompensaţi cu al doilea premiu Nobel.
„Premiul de Chimie din acest an se ocupă de a nu omplica chestiunile, ci de a lucra cu ceea ce este ușor și simplu. Moleculele funcționale pot fi construite chiar și luând o cale simplă”, spune Johan Åqvist, președintele Comitetului Nobel pentru Chimie.
Chimistul american de la Institutul Scripps Research din California a fost laureat al premiului Nobel pentru chimie în 2001.
La scurt timp după aceea, Morten Meldal și Barry Sharpless – independent unul de celălalt – au prezentat ceea ce este acum bijuteria coroanei chimiei clic: cicloadiția azidă-alchine catalizată cu cupru. Aceasta este o reacție chimică elegantă și eficientă, care este acum utilizată pe scară largă.
Printre multe alte utilizări, este utilizat în dezvoltarea de produse farmaceutice, pentru cartografierea ADN-ului și crearea de materiale care sunt mai potrivite scopului.
Carolyn Bertozzi a dus chimia clicului la un nou nivel. Pentru a mapa biomoleculele importante, dar evazive de pe suprafața celulelor - glicanii - ea a dezvoltat reacții de clic care funcționează în interiorul organismelor vii. Reacțiile ei bioortogonale au loc fără a perturba chimia normală a celulei. Aceste reacții sunt acum utilizate la nivel global pentru a explora celulele și a urmări procesele biologice. Folosind reacții bioortogonale, cercetătorii au îmbunătățit țintirea produselor farmaceutice pentru cancer, care sunt acum testate în studii clinice.
Valoarea premiului Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 873.000 de euro). Acesta este împărţit și este împărțit egal de laureații premiului.
