Premiul Nobel pentru Chimie 2022 - acordat cercetătorilor Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless pentru dezvoltarea chimiei click și bio-ortogonale

5 octombrie 2022, 20:40 Știință 175
Premiul Nobel pentru Chimie 2022.  Sursa: nobelprize.org

Academia Regală Suedeză pentru Științe anunță că premiul Nobel pentru Chimie în 2022 a fost acordat cercetătorilor Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless „pentru dezvoltarea chimiei click și a chimiei bio - ortogonale”.

Academia Regală Suedeză pentru Științe notează că savanții chimiști au fost mult timp conduși de dorința de a construi molecule din ce în ce mai complicate. În cercetarea farmaceutică, aceasta a implicat adesea recrearea artificială a moleculelor naturale cu proprietăți medicinale. Acest lucru a condus la multe construcții moleculare admirabile, dar acestea sunt în general consumatoare de timp și foarte costisitoare de produs.

Americanul Barry Sharpless, considerat pionier al „chimiei clic” - a descoperit o nouă formă de combinare a moleculelor - și devine astfel unul dintre puţinii oameni de ştiinţă recompensaţi cu al doilea premiu Nobel.

„Premiul de Chimie din acest an se ocupă de a nu omplica chestiunile, ci de a lucra cu ceea ce este ușor și simplu. Moleculele funcționale pot fi construite chiar și luând o cale simplă”, spune Johan Åqvist, președintele Comitetului Nobel pentru Chimie.

Chimistul american de la Institutul Scripps Research din California a fost laureat al premiului Nobel pentru chimie în 2001.

La scurt timp după aceea, Morten Meldal și Barry Sharpless – independent unul de celălalt – au prezentat ceea ce este acum bijuteria coroanei chimiei clic: cicloadiția azidă-alchine catalizată cu cupru. Aceasta este o reacție chimică elegantă și eficientă, care este acum utilizată pe scară largă.

Printre multe alte utilizări, este utilizat în dezvoltarea de produse farmaceutice, pentru cartografierea ADN-ului și crearea de materiale care sunt mai potrivite scopului.

Carolyn Bertozzi a dus chimia clicului la un nou nivel. Pentru a mapa biomoleculele importante, dar evazive de pe suprafața celulelor - glicanii - ea a dezvoltat reacții de clic care funcționează în interiorul organismelor vii. Reacțiile ei bioortogonale au loc fără a perturba chimia normală a celulei. Aceste reacții sunt acum utilizate la nivel global pentru a explora celulele și a urmări procesele biologice. Folosind reacții bioortogonale, cercetătorii au îmbunătățit țintirea produselor farmaceutice pentru cancer, care sunt acum testate în studii clinice.

Valoarea premiului Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 873.000 de euro). Acesta este împărţit și este împărțit egal de laureații premiului.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media