Zelenskiy acuză statul rus că pregătește o lovitură decisivă în sectorul energetic: „Rusia vrea să distrugă viaţa normală a fiecărui european, în toate ţările continentului nostru”

4 septembrie 2022, 09:59 Ucraina 2374
Vladimir Zelenskiy.  Sursa: Reuters

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a acuzat sâmbătă seară Rusia că poartă un război energetic şi a cerut mai multă unitate în Europa, transmite dpa, citează Agerpres.

„Rusia încearcă în aceste zile să crească şi mai mult presiunea energetică asupra Europei. Pomparea gazului prin Nord Stream a fost complet oprită”, a spus Vladimir Zelenskiy în mesajul său video zilnic.

„Rusia vrea să distrugă viaţa normală a fiecărui european, în toate ţările continentului nostru”, a adăugat el.

Scopul, a spus el, este de a slăbi şi intimida statele din Europa. Pe lângă tancuri şi rachete, Rusia foloseşte şi energia ca armă. În această iarnă, Rusia pregăteşte o „lovitură decisivă” în sectorul energetic.

„Doar o mai mare coeziune va ajuta la combaterea acestui plan”, a spus Zelenskiy.

În opinia sa, europenii trebuie să îşi coordoneze mai bine contramăsurile şi să se ajute reciproc. În plus, presiunea asupra Rusiei trebuie crescută pentru a limita veniturile pe care le obţine din petrol şi gaze.

Contextul acuzaţiilor este acela că Gazprom nu a reluat livrările de gaze prin Nord Stream 1 către Germania sâmbătă dimineaţa, contrar planurilor anterioare. Compania energetică rusă a justificat acest lucru invocând o presupusă scurgere la staţia de compresoare Portovaia.

În intervenţia video, preşedintele Zelenskiy a condamnat, de asemenea, rănirea mai multor copii la o expoziţie de arme din Cernihiv. Incidentul este „inacceptabil”, iar cei care se fac vinovaţi de neglijenţa care a provocat incidentul vor fi pedepsiţi, a promis şeful statului ucrainean.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media