LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 272. Două persoane au fost rănite în urma bombardamentelor din Donețk. Ucraina a primit 60 de milioane de dolari de la Banca Mondială, iar SUA a alocat un ajutor financiar de 4,5 miliarde de dolari

22 noiembrie 2022, 07:07 Ucraina 217
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 272-a zi de rezistență împotriva invaziei rusești declanșate la ordinul președintelui rus Vladimir Putin sub pretextul unei „operațiuni militare de denazificare și demilitarizare” a statului ucrainean.

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) anunță că autoritățile ruse fac tot posibilul să preia controlul asupra spațiului informațional al țării, în care sunt din ce în ce mai multe critici la adresa armatei ruse. Astfel, analiștii menționează că Parlamentul rus ar putea lua în considerare până la sfârșitul anului 2022 un proiect de lege privind reglementarea algoritmilor, care va permite autorităților ruse să interzică recomandările pe rețelele de socializare și alte platforme online.

Totodată, armata SUA accelerează procesul de achiziție de arme pentru a reumple stocurile epuizate de transporturile de arme către Ucraina, potrivit REUTERS.

Mai mult, Marea Britanie a donat Ucrainei rachete de înaltă precizie Brimstone 2. Raza de lansare a acestor rachete este de două ori mai mare decât cea a primei generații Brimstone pe care Ucraina a primit-o mai devreme.

UPDATE 21:50. Forțele armate ale Ucrainei trebuie să recucerească încă două mii de așezări capturate de teroriștii ruși, a declarat președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, în fața participanților la cel de-al 104-lea Congres al primarilor și șefilor municipalităților din Franța. Liderul de la Kiev a spus că armata ucraineană a reușit să elibereze peste 1.800 de așezări de sub ocupația rusă, în care rușii au minat și furat tot ce au putut, scrie UNIAN.

„În total, există aproximativ două mii de orașe și sate pe care încă trebuie să le eliberăm și să le restauram. Cel puțin zeci dintre ele au fost complet distruse de loviturile armatei ruse, precum Mariupol sau Volnovaha”, a spus Zelenskiy.

El a subliniat că Rusia, prin războiul său, caută nu doar să-și însușească pământul și resursele ucrainene, aceasta este o ciocnire a „două atitudini opuse față de oameni și față de viață”.

Potrivit președintelui, Rusia aduce represiuni, agresiuni, iar oamenilor le fură nu numai proprietățile.

„Există mii de exemple, în special, despre modul în care armata rusă a împușcat case sau mașini pe drumuri. Există mii de dovezi că mineritul și distrugerea infrastructurii energetice, medicale, educaționale și de altă natură în Ucraina este o politică rusă conștientă. Ei își doresc ca ucrainenii pur și simplu să nu poată trăi pe acest pământ. Acum, înainte de iarnă, ne confruntăm cu una dintre cele mai mari amenințări dintr-un război la scară largă - teroarea rusă a rachetelor a distrus aproape jumătate din infrastructura noastră energetică. Și știm că Kremlinul a stabilit sarcina să lovească în continuare instalațiile energetice.” a remarcat Zelenskiy.

El a subliniat că Rusia vrea să facă cu întregul teritoriu al Ucrainei ceea ce face cu orașele și satele ocupate - vrea să distrugă viața.

„Pentru a trece peste această iarnă și pentru a împiedica Rusia să transforme frigul într-o armă a terorii și a subjugării, avem nevoie de multe lucruri - de la generatoare de diferite capacități până la starlinks. Pentru noi, aceasta nu este doar o chestiune de tehnologie. Pentru Ucrain , aceasta este protecția împotriva terorii. Vă îndemn să fiți specifici în a ajuta și susține apărarea orașelor și comunităților noastre împotriva terorii. Împreună putem face acest lucru cu siguranță", a îndemnat Zelensky.

În acest an, la eveniment participă aproximativ 10.000 de aleși locali și 500 de membri ai presei. În plus, este așteptată participarea președintelui francez Emmanuel Macron, a premierului Elisabeth Born, a senatorilor, deputaților și miniștrilor.


21:20. Rusia transferă unități separate din Cecenia și de la compania militară privată „Wagner” în regiunea Debalțeve ocupată temporar din regiunea Donețk. Așa se face că ocupanții măresc gruparea de trupe, potrivit rezumatului de seară al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În plus, în orașul Yenakieve din regiunea Donețk continuă pregătirea locuitorilor „mobilizați” cu forța din regiunea ocupată temporar pentru a se alătura armatei ruse.

„O caracteristică aparte este plasarea așa-zișilor instructori în incinta școlii politehnice din localitate, unde, în același timp, învață elevii”, notează Statul Major.

Armata ucraineană a descoperit și regruparea unităților individuale ale ocupanților în regiunea Moloceansk din regiunea Zaporojie. Conform informațiilor disponibile, pozițiile individuale au fost eliberate și blocaje rutiere individuale au fost eliminate.


UPDATE 20:20. Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a avertizat marţi Uniunea Europeană împotriva „oboselii” faţă de războiul în Ucraina, insistând asupra adoptării unui nou pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, relatează France Presse, citează Agerpres.

„Îi invit pe colegii mei din UE” să „respingă orice îndoială” şi orice „oboseală” şi să „finalizeze cât mai repede cel de-al nouălea pachet de sancţiuni care este aşteptat de mult timp”, a declarat el într-o conferinţă de presă online.

„Dacă noi, ucrainenii, ne suntem obosiţi, restul Europei nu are drept moral sau politic de a obosi”, a apreciat ministrul de Externe ucrainean.

El a cerut în special sancţionarea operatorului nuclear public Rosatom din cauza rolului său în ocuparea de către Rusia a centralei nucleare ucrainene din Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Kuleba a subliniat de asemenea importanţa sancţiunilor care permit „frânarea” industriei militare ruse.

„Capacitatea Rusiei de a produce noi rachete trebuie distrusă pentru a o împiedica să aibă resurse suplimentare pentru a ucide ucraineni, a distruge oraşele ucrainene şi sistemul energetic”, a spus el.

În timp ce Moscova bombardează de săptămâni în şir infrastructurile energetice ale ţării, aruncând în întuneric milioane de ucraineni, Kuleba a cerut din nou ţărilor occidentale să-şi sporească livrările de arme, în special sisteme de apărare antiaeriană.

UPDATE 19:45. În orașul Mariupol ocupat temporar, regiunea Donețk, au început patrularea sporită a invadatorilor ruși, anunță consilierul primarului Petr Andriușcenko pe pagina sa de Telegram. În plus, invadatorii au început să verifice cetățenii.

„Verificări bruște la fața locului la cetățeni, vizite la domiciliu la potențial nemulțumiți, încă un val de percheziții la adresele persoanelor publice din perioada pre-ocupării”, a spus consilierul primarului.


UPDATE 19:15. Germania trebuie să fie pregătită pentru o escaladare a situaţiei în Ucraina, a declarat marţi cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că recenta sa călătorie în China a meritat chiar pentru singurul fapt că a evidenţiat poziţia comună a celor două ţări împotriva utilizării armelor nucleare, scrie REUTERS.

„Având în vedere evoluţia războiului şi eşecurile vizibile ale Rusiei în creştere trebuie să fim pregătiţi pentru o escaladare”, a spus Scholz la o conferinţă la Berlin, găzduită de ziarul Sueddeutsche Zeitung.

Această escaladare ar putea include distrugerea infrastructurii, a adăugat el.

În cursul vizitei în China mai devreme luna aceasta, Olaf Scholz şi preşedintele chinez Xi Jinping au condamnat ameninţările cu utilizarea armelor atomice în Ucraina.

Scholz a spus că fondul de apărare de 100 de miliarde de euro, anunţat în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a fost rezultatul unei lecţii învăţate pentru constituirea stocurilor de apărare ale armatei germane.

În acelaşi timp, cancelarul a afirmat că Germania nu va face "pentru a doua oară greşeala" de a intra într-o dependenţă energetică precum cea creată în ultimii ani cu Rusia în domeniul aprovizionării cu gaze naturale, potrivit EFE.

„Cu Rusia am văzut ce înseamnă să devii dependent de o resursă strategică precum gazul”, a spus Scholz în cadrul forumului organizat de cotidianul bavarez Sueddeutsche Zeitung.

„Ceea ce am înţeles eu după multe discuţii cu reprezentanţi ai economiei germane este că o astfel de eroare nu ni se va mai întâmpla o a doua oară”, a recunoscut cancelarul Scholz, care a explicat în cadrul acestui forum care sunt provocările cu care se confruntă economia germană la ora actuală şi ambiţia acesteia de a-şi diversifica şi mai mult sursele de aprovizionare în diferite domenii.

„Vom depune eforturi pentru ca economia germană, poziţia Germaniei în calitatea sa de centru de afaceri să supravieţuiască vremurilor dificile”, a rezumat el.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie, Germania a început să-şi reducă în mod drastic dependenţa energetică faţă de Rusia.


UPDATE 18:40. Ocupanții ruși au bombardat localitatea Ceasov Iar din regiunea Donețk. Două persoane au fost rănite în urma bombardamentelor. Potrivit șefului administrației militare regionale Donețk, Pavlo Kirilenko, în Ceasov Iar, în microcartierul Vostocinîi au fost înregistrate două zboruri, iar acolo au fost avariate 4 case.

Torețk a intrat și sub focul rusesc, unde a fost înregistrată o lovitură directă a unei clădiri cu mai multe etaje, precum și depozite avariate.

„Ceasov Iar și Torețk au fost vizate în repetate rânduri de focul inamicului și poți fi sigur că rușii nu vor înceta să lovească aceste orașe. Încă o dată le cer tuturor: Evacuați-vă! Nu vă expuneți la riscuri nejustificate”, a subliniat șeful OVA.


UPDATE 17:55. Ucraina a primit 60 de milioane de dolari în finanțare suplimentară de la Banca Mondială, iar Statele Unite au anunțat alocarea a încă 4,5 miliarde de dolari în sprijin bugetar direct pentru Ucraina, potrivit Ministerelor de Finanțe din SUA și Ucraina.

Din toate fondurile, 50 de milioane de dolari au fost transferate în condiții preferențiale de la Asociația Internațională de Dezvoltare, restul de 10 milioane de dolari - ca garanții de la guvernul leton.

„Fondurile strânse vor permite Ucrainei să mărească finanțarea pentru angajații din sectorul public, precum și să continue să asigure o administrație publică durabilă în Ucraina”, a declarat ministrul de Finanțe ucrainean Serghei Marcenko.

Împrumuturile au fost transferate conform acordului, care este implementat în cadrul proiectului Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și Asociația Internațională de Dezvoltare (IDA) „Sprijinirea cheltuielilor publice pentru asigurarea unei administrații publice durabile în Ucraina”.

Perioada de rambursare a împrumutului de la IDA este de 10 ani cu un împrumut de 4 ani. Comision unic — 0,25%, comision de angajament — 0,25% pe an din soldul neretras. Scadența împrumutului din Letonia este de 18,5 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani, un comision unic de 0,25% și un comision de angajament de 0,25%.

Trezoreria SUA a anunțat pe 22 noiembrie aproximativ 4,5 miliarde pentru a sprijini bugetul de stat. Acest ajutor vizează sprijinirea serviciilor publice esențiale, inclusiv plata salariilor lucrătorilor din spitale, funcționarilor publici și cadrelor didactice, precum și asistența socială pentru vârstnici și alte grupuri vulnerabile. În total, SUA au alocat 13 miliarde de dolari pentru a sprijini bugetul Ucrainei.


UPDATE 17:20. Valoarea pagubelor aduse NPC „Ukrenergo” ca urmare a atacurilor cu rachete ale trupelor ruse asupra instalațiilor energetice este de peste 70 de miliarde UAH, a declarat prim-ministrul Denis Șmîhal în cadrul unei ședințe guvernamentale că reparațiile și înlocuirea echipamentelor deteriorate sunt în curs de desfășurare.

„Conform estimărilor preliminare, valoarea pierderilor NPC Ukrenergo din cauza agresiunii militare a Rusiei este de peste 70 de miliarde UAH”, a spus el.

Potrivit premierului ucrainean, la refacerea rețelelor de energie lucrează 70 de echipe de reparații, peste 1.000 de specialiști calificați.

În octombrie și noiembrie, sistemul energetic al Ucrainei a suferit mai multe atacuri masive cu rachete din partea invadatorilor ruși. Cel mai ambițios a fost pe 15 noiembrie, când invadatorii au tras peste 90 de rachete în toată Ucraina, 73 dintre ele au fost doborâte de apărarea aeriană. Au fost doborâte și 10 drone iraniene.


UPDATE 16:57. Serviciul Vamal informează că din cauza unor defecțiuni tehnice la baza de date a autorității vamale a Ucrainei și lipsei energiei electrice, două puncte de trecere a frontierei și-au sistat temporar activitatea: PTF Larga-Kelmențî și PTF Unguri-Bronița.


UPDATE 16:48. Anton Gerașcenko, un consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei, a declarat că Rusia se pregătește pentru o a doua rundă de mobilizare în ianuarie, cu intenții de a recruta până la 700.000 de rezerviști.

Moscova a chemat peste 300.000 de soldați să lupte în Ucraina în septembrie, o mișcare care a determinat sute de mii de bărbați ruși să părăsească țara pentru a nu fi înrolați.

Într-un tweet, Gerașcenko a spus că cei 300.000 de bărbați care fuseseră deja recrutați au fost uciși, răniți sau demoralizați.


UPDATE 15:54. Cancelarul german, Olaf Scholz, a avertizat că țara sa trebuie să fie pregătită pentru escaladarea situației din Ucraina. Vorbind la o conferință la Berlin găzduită de ziarul Süddeutsche Zeitung, Scholz a spus: „Având în vedere dezvoltarea războiului și eșecurile vizibile și tot mai mari ale Rusiei, ... trebuie să fim pregătiți pentru o escaladare. Aceasta ar putea include distrugerea infrastructurii”, transmite The Guardian.

Scholz a vizitat China la începutul acestei luni pentru a se întâlni cu președintele său, Xi Jinping, o călătorie despre care a spus că merită doar pentru a preciza poziția comună a celor două țări împotriva utilizării armelor nucleare.

În prima vizită a unui lider G7 în China de la pandemia de Covid, Scholz l-a presat pe Xi să impună Rusiei să pună capăt invaziei sale din Ucraina.

Presa de stat chineză a scris că Xi a fost de acord că ambii lideri „se opun în comun folosirii sau amenințării cu folosirea armelor nucleare” asupra Ucrainei, deși s-a abținut să critice Rusia sau să ceară Moscovei să-și retragă trupele.


UPDATE 15:22. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, s-a declarat „recunoscător” UE și președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce aceasta a anunțat un ajutor suplimentar de 2,5 miliarde de euro pentru Ucraina.

Zelenskiy a spus că ajutorul va avea „o contribuție puternică la stabilitatea Ucrainei în ajunul unei ierni grele”.


UPDATE 14:33. Compania Gazprom acuză Ucraina, țară de tranzit pentru gazul rusesc, că nu livrează în întregime volumele destinate Republicii Moldova.

Într-un comunicat, concernul rus anunță că începând cu 28 noiembrie, de la ora 10:00, Gazprom va reduce aprovizionarea cu gaz către interconectorul GIS Sudja în cuantumul sublivrării zilnice.



UPDATE 13:55. UE va oferi încă 2,5 miliarde de euro pentru Ucraina, potrivit șefei executivului blocului, Ursula von der Leyen.

„Planificăm 18 miliarde de euro pentru 2023, cu fonduri plătite în mod regulat. Pentru reparații urgente și recuperare rapidă care să conducă la o reconstrucție cu succes. Vom continua să susținem Ucraina atât timp cât este nevoie”, a punctat oficiala.


UPDATE 13:44. Perchezițiile și alte acțiuni de investigație efectuate de Serviciul de Securitate al Ucrainei pe teritoriul Lavrei Kiev-Pechersk ar trebui luate în considerare în contextul „războiului pe care Ucraina îl poartă de mult timp cu Biserica Ortodoxă Rusă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„De fapt, partea ucraineană este în război cu Biserica Ortodoxă Rusă de multă vreme și aș spune că aceasta ar trebui considerată o altă verigă în lanțul acestor acțiuni militare împotriva Ortodoxiei Ruse”, a spus Peskov.

Faptul că se efectuează percheziții pe teritoriul Lavrei Kiev-Pechersk a fost cunoscut marți dimineață.

Ulterior, Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat că, împreună cu Poliția Națională și Garda Națională a Ucrainei, desfășura „activități de contrainformații” în complexul Lavra Pechersk din Kiev, ca parte a lucrărilor de „contrare a activităților explozive ale serviciilor speciale ruse din Ucraina” pentru a preveni „folosirea Lavrei ca o celulă a „lumii ruse”.


UPDATE 13:34. De la începutul războiului, 898 de cetățeni din Ucraina, dintre care 666 de femei și 228 de bărbați, s-au angajat în câmpul muncii, în Republica Moldova.

Cei mai mulți cetățeni ucraineni înregistrați în evidenţele ANOFM sunt angajați în: Chișinău (671), UTA Găgăuzia (45), Bălți (29), Ungheni (19), Cahul (18).

Conform notificărilor angajatorilor, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii, meserii: programator, inginer, cusător, vânzător, vânzător-consultant, bucătar, chelner, medic, educator, montator subasamblare, infirmieră, operator in sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii, operator introducere date și altele.


UPDATE 12:53. Un bombardament rusesc a lovit marți un centru de distribuire a ajutorului umanitar din orașul Orihiv din sud-estul Ucrainei, ucigând un voluntar și rănind două femei, a declarat guvernatorul regional.

Alexandr Staruh, guvernatorul regiunii Zaporojie, nu a oferit alte detalii despre atacul asupra Orihivului, la aproximativ 112 km est de locul centralei nucleare Zaporojie, care a fost bombardată în ultimele zile.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că au tras obuzele care au căzut în apropierea reactoarelor și au deteriorat o clădire de depozitare a deșeurilor radioactive din centrală, a informat Reuters.

„Teroriștii ruși bombardează punctele de livrare umanitară, continuă șantajul nuclear – o tactică jalnică a perdanților militari”, a scris Andrei Yermak, șeful personalului prezidențial, pe Telegram.

„Ei bine, pentru fiecare astfel de acțiune există o contraacțiune ucraineană”, a adăugat el.


UPDATE 12:08. Ministerul Educației și Științei din Letonia intenționează să interzică școlarilor să aleagă limba rusă ca a doua limbă străină începând cu anul universitar 2026/2027.

Potrivit „Adevărului European” cu referire la portalul Delfi, conform planului, a doua limbă străină în toate instituțiile de învățământ ale țării poate fi doar una dintre limbile oficiale ale UE. Se va face o excepție pentru limbile, al căror studiu este reglementat prin acorduri interguvernamentale separate.

Deoarece rusa nu este o limbă a UE și nu apare în tratatele internaționale relevante, de fapt, aceasta înseamnă interzicerea studiului limbii ruse ca a doua limbă străină în școli.

Până în prezent, prima limbă străină în școlile letone este predată din clasa întâi, iar cel mai adesea este engleza. A doua limbă străină începe să fie predată din clasa a IV-a, iar alegerea ei nu este încă reglementată de lege. Mai mult, potrivit unui sondaj realizat în 2021, aproape jumătate dintre școlile letone nu au de ales: în peste 300 de școli, doar limba rusă este oferită ca a doua limbă străină.

Ministerul Educației din Letonia pornește de la faptul că schimbările planificate „vor contribui la includerea deplină a tinerilor în spațiul educațional al Europei”.


UPDATE 11:32. Rusia a spus că „nu mai are în vizor” schimbarea guvernului în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că țara sa „nu intenționează ca „operațiunea specială” să schimbe guvernul din Ucraina”, relatează Sky News.

Acest lucru este în contrast cu începutul invaziei din februarie, când Moscova și-a propus să răstoarne guvernul ucrainean și să instaleze un regim prietenos cu Rusia.


UPDATE 11:03. Serviciul de securitate al Ucrainei și poliția au percheziționat o mănăstire creștină ortodoxă veche de 1.000 de ani din Kiev, marți dimineața, ca parte a operațiunilor de contracarare a „activităților subversive suspectate ale serviciilor speciale ruse”, a spus SBU.

Complexul Lavra Pechersk din Kiev care a fost atacat este o comoară culturală ucraineană și sediul aripii susținute de ruși a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, cunoscută sub numele de Patriarhia Moscovei, a informat Reuters.

„Aceste măsuri sunt luate... ca parte a activității sistemice a SBU pentru a contracara activitățile distructive ale serviciilor speciale ruse în Ucraina”, a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) într-un comunicat.

SBU a spus că căutarea a avut ca scop prevenirea utilizării mănăstirii peșteri ca „centrul lumii ruse” și a fost efectuată pentru a analiza suspiciunile „cu privire la utilizarea spațiilor... pentru adăpostirea grupurilor de sabotaj și recunoaștere, cetățeni străini, depozitare de arme”.

SBU nu a spus care a fost rezultatul raidului. Patriarhia Moscovei nu a comentat.

În mai, Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei și-a încheiat legăturile cu Biserica Rusă din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia și a condamnat sprijinul Patriarhului Kirill, șeful bisericii Rusiei, pentru ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială”.


UPDATE 10:26. În rezumatul de dimineață al informațiilor militare britanice, aceștia amintesc de atacul din 18 noiembrie asupra terminalului petrolier din portul Novorossiysk, lângă care se află o parte semnificativă a Flotei ruse de la Marea Neagră.

Potrivit britanicilor, acolo, la Novorossiysk, comandamentul rus a transferat submarine din Crimeea, după ce ucrainenii au atacat portul din Sevastopol în vară. O nouă lovitură, acum împotriva portului Novorossiysk, demonstrează că nici flota rusă nu mai este în siguranță acolo. Mai mult, după explozia de pe podul Kerci din octombrie, aprovizionarea grupului rus în Crimeea se realizează în principal pe mare, de la Novorossiysk.

Detaliile incidentului din 18 noiembrie nu sunt complet clare, dar orice demonstrație a capacității armatei ucrainene de a lovi la Novorossiysk va complica serios viața comandamentului flotei ruse, care și-a pierdut deja pozițiile în Marea Neagră, rezumă Informațiile militare britanice.


UPDATE 09:33. Forțele ucrainene anunță propriile calcule aproximate despre pierderile ruse de la începutul invaziei:

personal / au fost lichidate circa 85.000 (+400) persoane,

tancuri ‒ 2.895 (+3) unități,

vehicule blindate de luptă / APV ‒ 5.827 (+5) unități,

sisteme de artilerie – 1.882 (+12) unități,

RSZV / MLRS – 395 (+2) unități,

sisteme de război antiaeriene ‒ 209 (+0) unități,

aeronave – 278 (+0) unități,

elicoptere – 261 (+0) unități,

Nivel operațional-tactic UAV – 1.537 (+0),

rachete de croazieră ‒ 480 (+0),

nave de război / bărci ‒ 16 (+0) unități,

vehicule și rezervoare de combustibil – 4.393 (+15) unități,

echipament special / echipament special ‒ 161 (+0).


UPDATE 09:00. În noaptea de 22 noiembrie, forțele de ocupație ruse au bombardat din nou cartierul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, potrivit șefului administrației militare regionale, Valentin Reznicenko.

Așadar, ocupanții au lansat peste noapte aproape 60 de obuze în cartierul Nikopol. Nu sunt victime. Reprezentanții Serviciului de Stat de Urgență continuă să examineze zonele afectate. Detaliile bombardamentului se actualizează. În alte zone, noaptea a trecut liniștit – fără alarme sau atacuri.


UPDATE 08:35. Rusia s-a dedat la „crime de război sistemice” oriunde a desfăşurat trupe în Ucraina, a acuzat luni ambasadoarea americană responsabilă de justiţia penală internaţională, Beth Van Schaack, declarându-se încrezătoare că responsabilii ruşi vor fi în cele din urmă aduşi în faţa justiţiei, notează AFP, citează Agerpres.

„Există tot mai multe dovezi că această agresiune (invazia rusă) a fost însoţită de crime de război sistemice comise în toate regiunile unde au fost desfăşurate forţele ruse”, a declarat presei Beth Van Schaack, citând execuţii sumare, cazuri de tortură sau tratament inuman sau chiar deplasarea forţată a persoanelor şi copiilor.

„Când constaţi astfel de acte sistemice, inclusiv înfiinţarea unei vaste reţele de deplasări forţate, este foarte greu de imaginat că aceste crime ar fi putut fi comise fără ca responsabilitatea să fie plasată în vârful lanţului de comandă”, şi anume preşedintele rus Vladimir Putin, a spus ea.

Afirmaţiile diplomatei au fost făcute la scurt timp după ce Parchetul General ucrainean a anunţat luni că a găsit patru „locuri de tortură” folosite de ruşi la Herson (sud) înainte de retragerea lor forţată din regiune în urmă cu peste zece zile.

Responsabila americană, care a vorbit despre un „nou Nürnberg”, după procesele liderilor nazişti de după cel de-Al Doilea Război Mondial, s-a arătat încrezătoare că anchetele care se desfăşoară în prezent, de exemplu în cadrul Curţii Penale Internaţionale (CPI), ar putea conduce la puneri sub acuzare în timp util.

CPI a deschis o anchetă asupra războiului din Ucraina la scurt timp după lansarea invaziei ruse pe 24 februarie, iar Lituania, Polonia şi Ucraina au înfiinţat, cu sprijinul agenţiei judiciare europene, Eurojust, o echipă europeană comună de investigare a presupuselor crime din această ţară.

UPDATE 08:15. În ultimele 24 de ore, inamicul a lansat nouă lovituri aeriene și șapte rachete pe teritoriul Ucrainei și, de asemenea, a efectuat peste 50 de atacuri din partea MLRS.

„În ultimele 24 de ore, inamicul a lansat nouă lovituri aeriene, șapte lovituri cu rachete și peste 50 de atacuri de la sisteme de lansare cu rachete multiple. Instalațiile de infrastructură civilă din așezările Komîșuvaha și Novotroiițke, regiunea Zaporojie, au fost avariate”, a declarat Statul Major al Forțele Armate ale Ucrainei în cadrul unui comunicat.

Între timp, în direcțiile Volînia, Polesia, Siversk și Slobojanske, situația nu s-a schimbat semnificativ, nu au fost încă găsite semne ale formării grupărilor ofensive inamice.

Statul Major constată că Belarus continuă să susțină agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, oferindu-i infrastructură, teritoriu și spațiu aerian. Amenințarea cu rachete inamice și lovituri aeriene de pe teritoriul și spațiul aerian al Belarusului persistă.


UPDATE 07:50. Marea Britanie a donat Ucrainei rachete de înaltă precizie Brimstone 2. Raza de lansare a acestor rachete este de două ori mai mare decât cea a primei generații Brimstone pe care Ucraina a primit-o mai devreme.

Potrivit ziarului britanic The Daily Telegraph și a proiectului analitic Ukraine Weapons Tracker, Ucraina a primit rachete modernizate echipate cu un sistem de orientare cu laser. RAF le lansează de pe avioanele de luptă Tornado și Typhoon, în timp ce Forțele Armate folosesc camioane ca lansatoare mobile.

Potrivit ziarului britanic, costul unui Brimstone 2 este de aproximativ 207 mii de dolari. Raza de zbor a unei rachete lansate dintr-o aeronavă este de 60 km, iar raza de lansare de pe platformele terestre este de 12 km.


UPDATE 07:25. Armata SUA accelerează procesul de achiziție de arme pentru a reumple stocurile epuizate de transporturile de arme către Ucraina. Potrivit REUTERS, oficialul responsabil cu achiziționarea de arme, Doug Bush, a spus că accelerarea lucrărilor de atribuire a contractelor depinde de execuția simultană a proceselor care anterior se derulau secvențial și se bazează pe lecțiile învățate din pandemia COVID-19.

Din a doua jumătate a lunii octombrie, SUA au semnat contracte cu producători de arme în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari. Se remarcă faptul că se pune accent pe muniție și rachete. În special, Statele Unite au semnat un contract de 477 de milioane de dolari cu Lockheed Martin.

Bush a subliniat că această rată de reducere depășește cu 15% valorile de referință ale Pentagonului privind rata de cheltuieli interne.


UPDATE 07:05. Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) anunță că autoritățile ruse fac tot posibilul să preia controlul asupra spațiului informațional al țării, în care sunt din ce în ce mai multe critici la adresa armatei ruse.

Astfel, analiștii menționează că Parlamentul rus ar putea lua în considerare până la sfârșitul anului 2022 un proiect de lege privind reglementarea algoritmilor, care va permite autorităților ruse să interzică recomandările pe rețelele de socializare și alte platforme online.

În plus, Serviciul Federal de Securitate a aprobat o listă de informații din sfera militară și tehnică militară, care, atunci când sunt primite de surse străine, ar putea fi folosite împotriva securității Federației Ruse. Este vorba despre informații care nu sunt secrete de stat. Printre acestea se numără informații despre evaluarea și previziunile evoluției situației militar-politice, despre desfășurarea, numărul și numele unităților militare, sprijinul financiar al trupelor etc.

ISW spune că decizia FSB este o încercare de a interzice multe informații despre armata rusă, ceea ce ar putea duce la controale mai stricte asupra retoricii bloggerilor militari ruși și a altor surse critice la adresa armata rusă.

Potrivit analiștilor, astfel de acțiuni ale autorităților ruse indică faptul că aceasta încearcă să consolideze cenzura pentru a înăbuși vocile străine și criticile interne.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie și 21 noiembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.


Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media