Mai întâi, președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a venit cu un mesaj în care a menționat că Republica Moldova face pași importanți pentru a proteja mediul.
Discursul lui Igor Grosu:
„Acum două săptămâni, de la această tribună, cu un mesaj puternic de susținere pentru cetățenii noștri, pentru Republica Moldova, a venit președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care a spus „locul Moldovei este în Europa. Viitorul nostru este de a fi împreună”.
Zilele acestea, la Paris, zeci de țări și-au exprimat solidaritatea pentru țara noastră, la cea de-a treia reuniune a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova. În ultima perioadă, statele membre ale UE, Comisia Europeană, Parlamentul European acționează împreună pentru a ajuta cetățenii noștri și țara noastră să treacă cu bine de această perioadă și să devenim parte a familiei europene. Suntem recunoscători tuturor țărilor și organizațiilor pentru solidaritatea și sprijinul concret acordat nouă, moldovenilor.
A fi parte a lumii libere, a Uniunii Europene înseamnă o viață sigură și bună pentru cetățenii noștri. Dar înseamnă și eforturi din partea noastră de îmbunătăți condițiile de viață ale oamenilor, de a moderniza țara, de a întări instituțiile și, desigur, de a avea grijă de mediu. Pentru că avem cu toții o singură casă - planeta noastră. Și dacă nu avem grijă de ea, atunci nicio altă reformă nu va fi suficientă pentru ca viitorul copiilor noștri să fie într-un mediu sănătos. Și asta ne dorim cu toții, nu-i așa?
În primul rând, copii sănătoși. Mediul nu e un concept abstract, ci reprezintă viața noastră de zi cu zi - apa pe care o bem, aerul pe care îl respirăm, alimentele pe care le consumăm. Și putem asigura un mediu sănătos pentru oameni doar dacă colaborăm împreună, țară cu țară.
Dacă fiecare stat își poate construi bunăstarea de unul singur, atunci mediul este o responsabilitate comună. Aerul poluat nu are hotare. Creșterea temperaturii pe glob nu se oprește la vamă. Depindem unul de altul și doar împreună vom reuși.
Fenomenele meteorologice extreme confirmă că trăim în perioada unor schimbări climatice semnificative. Aceste schimbări deja ne afectează viața și ne pun în pericol viitorul.
Moldova este o țară mică, dar credem că fiecare acțiune contează și în puterea celor mulți. Am început să facem pași importanți pentru a proteja mediul:
1. De la începutul mandatului, doamna președintă Maia Sandu a lansat program național de împădurire. Scopul este să plantăm cât mai multe păduri și să implicăm toată societatea în acest proiect major pentru țară. În următorii zece ani, trebuie să plantăm cel puțin 100 de mii de hectare de pădure pe teritoriul Republicii Moldova.
2. Am adoptat o serie de legi în concordanță cu normele europene - Legea Deșeurilor, care ne obligă să colectăm separat deșeurile și să ne asigurăm, prin reciclare, că aceste resurse naturale sunt reintroduse în circuitul economic; Legea Aerului, care dictează reguli noi de monitorizare a calității aerului și comunicarea rezultatelor în regim on-line; Legea Emisiilor Industriale, care setează reguli noi pentru agenții economici cu scopul prevenirii poluării din sectorul economic.
3. Am început peste 150 de proiecte care vor asigura mii de gospodării cu apă și canalizare, prin intermediul proiectului „Satul European”. Prioritizăm aceste lucruri, deoarece înțelegem cât de important este să gestionăm cu grijă resursele noastre de apă, să asigurăm localitățile cu apă potabilă de calitate și servicii de canalizare.
4. Acum ca niciodată devine imperativă implementarea legislației naționale în domeniul mediului, care este ajustată la acquis-ul comunitar.
5. Am intensificat identificarea de surse de energie regenerabilă, mai ales în fața crizei energetice. În decembrie 2021 Moldova a aprobat noi limite de capacitate în cadrul mecanismului de sprijinire a surselor de energie regenerabilă valabil până în 2025. Dacă toate capacitățile alocate vor fi valorificate, ponderea energiei electrice din surse regenerabile de energie va crește de la 4% la 30%. Tot în această vară, Moldova a dublat capacitățile alocate pentru consumatorii de energie, de la 5% (35 MW) până la 10% (70 MW) și a redus birocrația pentru a stimula instalarea de sisteme fotovoltaice de consumatori.
7. Moldova a fost una dintre primele țări din lume care a anunțat în 2020 că-și asumă să îndeplinească contribuții naționale de protecție a mediului mult mai ambițioase. Ținta Moldovei este de a reduce până în 2030 emisiile de gaze cu efect de seră cu 70% sub nivelul din 1990. Cu sprijin financiar suplimentar și cooperarea tehnică necesară, putem crește această țintă la 88%.
7. Am pornit o serie de proiecte în domeniul energetic cu sprijinul Uniunii Europene, inclusiv pentru îmbunătățirea eficienței energetice și a utilizării surselor regenerabile de energie, precum și pentru eficiența energetică a clădirilor publice. De asemenea, ne exprimăm recunoștința pentru facilitarea accesului Republicii Moldova la Programul European LIFE, cu convingerea fermă că participarea noastră la apelurile de finanțare ale programului va impulsiona puternic eforturile în a dezvolta o economie durabilă și mai prietenoasă mediului și un mediu mai curat pentru generațiile noastre viitoare, pentru copiii noștri.
Invazia Ucrainei de către Rusia ne-a schimbat lumea. Solidaritatea cu poporul ucrainean este în topul priorităților, dar războiul a arătat, de asemenea, că trebuie să ne consolidăm rezistența ca răspuns la crize. Schimbările climatice, pierderea biodiversității și poluarea nu dispar atunci când se declanșează un război. Și acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană a adoptat Pactul Verde European și Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu obligațiuni clare în domeniul mediului. Un mediu sănătos nu este un lux, este o precondiție a vieții și depinde de noi toți să continuăm implementarea obiectivelor ambițioase de asigurare a unui mediu sănătos.
Ne așteaptă câțiva ani de reforme și de reconstrucție a țării. Vor fi ani cu provocări majore, dar și ani în care putem pune bazele unui stat mai puternic în fața provocărilor, mai sigur și mai prosper pentru cetățenii săi. Și dacă vom acționa împreună și vom pune umărul cu toții, cu sprijinul prietenesc al Uniunii Europene și al altor parteneri, vom reuși”.
Ulterior cu un discurs în fața deputaților a venit oficialul european în care s-a arătat convins că Republica Moldova va deveni membru al UE.
„Îmi face o deosebită plăcere să mă adresez dumneavoastră și o onoare să vorbesc în fața Parlamentului Republicii Moldova. Voi sunteți cei care principala responsabilitate este de a reprezenta voința poporului și mă bucur că împreună am transpus așteptările națiunii dumneavoastră într-o perspectivă reală - o perspectivă europeană. Moldova este o țară europeană care a ales să meargă pe calea aderării în familia Uniunii Europene cu ani în urmă.
(...) Trăim într-un punct limită al situației geopolitice. Agresiunea neprovocată și ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei face ravagii la granițele noastre. Condamn ferm agresiunea nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei. Aceasta este un pericol pentru libertate și pentru existența națiunilor pașnice, și pentru valorile pe care le reprezintă lumea democratică. Aș dori să vă mulțumesc vouă, cetățenilor Moldovei, care au ajutat refugiații ucraineni care au fugit de acest război terifiant. Îi admir pe liderii politici ai Moldovei care iau decizii să-i ajute pe ucraineni și nici în cele mai grele momente nu duc lipsă de ambiție și de vectorul european.
(...) Rusia transformă aprovizionarea cu energie într-un instrument de șantaj al Europei. Nu ar trebui să ne fie frică de acest șantaj. Sunt conștient și de alte implicații ale acestui război pentru Moldova. De exemplu, întreruperea furnizării de energie electrică din cauza atacurilor în Ucraina. Vreau să vă asigur - prietenul la nevoie se cunoaște, pentru Moldova acest prieten este Uniunea Europeană. Susținem valorile noastre și îi susținem pe cei care își construiesc viitorul pe aceleași valori. Europa a demonstrat aceasta la 23 iunie, atunci când liderii europeni au aprobat propunerea Comisiei propunerea de a acorda statutul de țări candidate pentru aderare la UE pentru Ucraina și Republica Moldova”, a declarat de la tribuna parlamentară Virginijus Sinkevičius.
