După mai bine de 3 ani și o investiție de 29,5 milioane de euro, drumul de centură al oraşului Comrat, dat în exploatare: Are 6 poduri, 3 sensuri giratorii și un pasaj peste calea ferată

21 octombrie 2022, 16:36 Societate 188
Drumul de centură al oraşului Comrat .  Sursa: gov.md

Drumul de centură al oraşului Comrat a fost dat astăzi, 21 octombrie, în exploatare. Lucrările de construcție a porțiunii de 18,3 km de drum au durat mai bine de 3 ani și au presupus o investiție de 29,5 milioane de euro, bani împrumutați de Guvern de la Banca Europeană de Investiții.

La eveniment a participat prim-ministra Natalia Gavrilița care a apreciat efortul depus de toți cei care au lucrat la acest proiect - autoritățile centrale, cele locale, companiile implementatoare, și a declarat că, în ciuda piedicilor generate de pandemie și, apoi, de război, s-a reușit finalizarea acestuia în timp rațional.

„Mă bucur că, începând de astăzi, grație acestui drum de ocolire, proiectat și executat conform tuturor normelor europene, fluxul de transport ce traversa până acum orașul Comrat se va fluidiza. Asta înseamnă și o degajare a transportului spre sudul țării, dar și timp câștigat pentru șoferi. Ne dorim foarte mult ca toate drumurile din Moldova să arate așa, într-o stare foarte bună. Chiar azi am lansat proiectul AEO, iar cu regim autorizat și cu drumuri mai bune vom impulsiona economia regiunii de sud și a întregii țări. Muncim intensiv, alături de partenerii noștri de dezvoltare, pentru ca șoselele naționale să fie reabilitate calitativ și în termeni rezonabili”, a spus șefa Guvernului.

Pe lângă Natalia Gavrilița, prezentă a fost șoi bașcana Găgăuziei Irina Vlah, care a declarat că „este mai mult decât un drum. Este un impuls pentru modernizarea Sudului Moldovei”.

„Avem cu ce ne mândri și trebuie să recunosc că este un sentiment pe care îl împărtășesc astăzi cu doamna prim-ministră. Pentru că reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri publice a fost şi rămâne o prioritate în politică și economie, un obiectiv prioritar pentru un guvern național. Și acest obiectiv l-am atins – grație suportului financiar acordat de Banca Europeană de Investiții în valoare de 30 de milioane de Euro și, desigur, grație firmei constructoare.

Și astăzi noi ne simțim, cu adevărat, o civilizație europeană. Consolidarea infrastructurii pe teritoriul Republicii Moldova va contribui la integrarea graduală a țării noastre în „familia țărilor europene. Iar statutul de țară-candidat pentru integrare în Uniunea Europeană ne deschide multe oportunități în acest sens”, a punctat guvernatoarea Găgăuziei.


Lucrările de execuție a segmentului de drum au fost finalizate încă în luna august, iar până în prezent au fost trasate marcajele rutiere termoplast – o noutate pentru Republica Moldova, au fost instalate iluminatul stradal, parapetele metalice și de beton și făcute verificările necesare de către instituțiile abilitate. Drumul are 6 poduri, 3 sensuri giratorii și un pasaj peste calea ferată.

Șoseaua de centură a orașului Comrat face parte dintr-un proiect amplu de reabilitare a drumului M3 care duce spre Giurgiulești.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media