Vladimir Putin, despre contractele de gaze cu R. Moldova: „Personal i-am cerut lui Miller ca Gazprom să accepte condițiile Chișinăului”

27 octombrie 2022, 21:33 Politică 709
Discursul lui Vladimir Putin.  Sursa: captură video

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a spus că la insistența sa Gazprom a încheiat contractul de livrare a gazelor naturale cu Republica Moldova. Mai mult, Putin susține că dânsul l-a rugat pe Alexei Miller de la Gazprom să vândă R. Moldova gaze la „prețuri preferențiale” și să accepte condițiile Chișinăului.

„Vreau să vă informez și tot ce o să vă spun e adevărul pur. Când s-au purtat negocieri cu reprezentanții Guvernului R. Moldova în privința livrărilor de gaz, în privința prețului Gazprom a adoptat o poziție pragmatică. A invocat prețul de piață. R. Moldova nu a fost de acord cu poziția Gazprom și a insistat pentru prețuri preferențiale. Cei de la Gazprom nu au cedat.

Ulterior, Alexei Miller a discutat cu mine și a expus poziția Gazprom. El m-a asigurat că punctul său de vedere este corect. Eu l-am rugat să fie mai maleabil și să intre în situația părții moldovenești, ținând cont de posibilitățile economice și financiare ale Guvernului de la Chișinău.

L-am întrebat ce face, deși prețurile sunt corecte din punct de vedere al pieței. Totuși, acestea sunt mari pentru R. Moldova și nu vor putea plăti, i-am spus lui Miller. El nu a fost de acord cu mine, dar mi-a ascultat punctul de vedere. Astfel, Gazprom a acceptat cerințele Guvernului R. Moldova, iar contractul a fost semnat în condițiile puse de autoritățile din R. Moldova.

Acolo sunt multe detalii și nu vreau să vă plictisesc, dar e vorba de datorii, plățile curente, plata în avans. Dar în privința prețurilor am acceptat în totalitate condițiile puse de partea moldovenească. Desigur că trebuie de plătit pentru gaze, este ceva evident. De ce s-a ajuns până la stingerea luminii… asta, scuzați, nu este problema noastră”, a declarat Putin.

Președintele rus Vladimir Putin a dat asigurări că Moscova nu este implicată în deficitul de energie electrică din Moldova.

„La Chișinău s-au stins luminile. Nu este clar de ce s-a stins. Cu siguranță nu avem nimic de-a face cu asta. Rusia este întotdeauna învinuită pentru tot – undeva s-au stins luminile, undeva toaleta nu funcționează. Rusia este întotdeauna de vină pentru tot”, a spus Putin.

Amintim că Gazprom a refuzat să prelungească termenul de efectuare a auditului datoriilor Moldovagaz după 1 octombrie, a declarat vicepremierul Andrei Spînu după ce a avut o discuție telefonică cu Alexei Miller la începutul lunii septembrie.

La 11 august curent, după mai multe licitații eșuate, Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de compania rusească Gazprom și Factoring-Finance.

Potrivit APP, au fost contractate două companii din Marea Britanie și Norvegia, care vor trebui să realizeze auditul datoriilor până la 30 ianuarie 2023.

Autoritățile de la Chișinău nu recunosc datoria istorică invocată de Federația Rusă, în sumă de circa 700 de milioane de dolari, la gazele naturale din anii precedenți și a inițiat un audit în vederea clarificării existenței datoriei anunțate de partea rusă. De menționat că reprezentanții ruși s-au opus acestui audit. Experții au calificat situația drept un nou element al războiului hibrid purtat de Moscova împotriva Republicii Moldova.

Recent, Andrei Spînu a spus că Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie, adică din cele 8.06 milioane de m3 pe zi, inclusiv pentru regiunea transnistreană, au fost confirmate 5.7 milioane m3 pe zi, ceea ce înseamnă că livrările au fost limitate cu 30%, situație ce a avut loc și anul precedent, în luna octombrie.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media