Asociația „MĂR” cere claritate în decizia CNESP privind accesul în localuri: „Lasă loc de abuzuri din partea instituțiilor de control”

14 septembrie 2021, 15:12 Sănătate 168
Local Chișinău.  Sursa: Facebook

Asociația „MĂR” cere claritate în decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică din 9 septembrie 2021, în special la prevederile ce țin de modalitatea de prezentare a documentației COVID-19 din partea vizitatorilor. Reprezentanții Asociației spun că ambiguitatea deciziei lasă loc de abuzuri din partea organelor de control, întrucât nu prevede nici mecanismul de control din partea acestor instituții.

Potrivit Asociației, hotărârea CNESP nr.61 din 9 septembrie 2021 nu prevede modalitatea de prezentare a documentației COVID din partea vizitatorilor și nici mecanismul de verificare a acestor documente de către angajații localurilor. Mai mult, în hotărâre nu este descris nici mecanismul de control din partea instituțiilor cu funcție de control.

„Autoritățile statului din nou emit doar decizii generale cu caracter de executare, fără a explica mecanismul de implementare și de control. Astfel, lăsând la latitudinea instituțiilor cu funcție de control, aprecierea subiectivă a respectării sau nerespectării deciziei CNESP. Ca și în trecut, această manieră de lucru lasă loc de abuzuri față de cei care trebuie să execute deciziile CNESP. Vremuri noi, aceleași greble”, se arată în mesajul Asociației.

Totodată, „MĂR” atrage atenția că membrii CNESP au făcut trimitere la Codul CAEM (Codul Activităților Economice din Moldova), care este unul învechit.

„Nu este așa tipologie ca și „club de noapte”, cu atât mai mult că, pe teritoriul Republicii Moldova nu avem unități distractive or de alimentație publică înregistrate ca și „ring de dans” (cod CAEM 56.30, 93.29). Sectorul HoReCa a evoluat în diversitatea serviciilor prestate, codul CAEM rămânând neactualizat. În prezent, orice tip de unitate de alimentație publică poate presta servicii, atât de deservire, organizare de evenimente distractive, dansuri, conferințe, cât și evenimente concertistice. În această ordine de idei, apare întrebarea ce se dorește ca și măsură epidemiologică, prin specificarea noțiunilor de „ring de dans” și „club de noapte”?”, mai spun reprezentanții Asociației.

Aceștia spun că ambiguitatea prevederilor au ca și consecință controale neîntemeiate din partea organelor de forță în rândul tuturor unităților de alimentație publică (de agrement ori nu).

„MĂR” insistă pe necesitatea creării unui consiliu consultativ pe lângă CNESP, pentru a evita astfel de situații, care reduc din eficiența măsurilor adoptate pentru sănătatea publică și subminează, atât autoritatea instituțiilor responsabile, cât și a mediului de afaceri.

„Am comunicat de nenumărate ori Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, cât și în cadrul ședinței pe care am avut-o cu doamna Prim-ministru, despre această lacună normativă și consecințele abuzive care au loc la controalele organizate de angajații MAI. Se vede că nici de această dată nimeni nu vrea să ne audă. Lipsa prevederilor clare în deciziile CNESP și cu atât mai mult lipsa instrucțiunilor, creează abuzuri. Asociația MĂR reiterează necesitatea creării unui consiliu consultativ pe lângă CNESP, pentru a evita astfel de situații, care reduc din eficiența măsurilor adoptate pentru sănătatea publică și subminează, atât autoritatea instituțiilor responsabile, cât și a mediului de afaceri”, se mai arată în comunicat.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că obligativitatea prezentării testelor anti-COVID-19, a certificatelor de vaccinare sau a actului ce confirmă prezența anticorpilor reprezintă o modalitate de a-i motiva pe cei nevaccinați să se imunizeze.

„La intrarea în local, așa cum prezintă biletul, așa prezintă certificatul. Atât timp cât abia este în proces de dezvoltare sistemul digital care ne va permite să monitorizăm rapid intrările. Se permite prezentarea certificatului atât descărcat în telefon, cât și pe hârtie. Ring de dans și club de noapte nu este restaurant, din câte știu”, a explicat Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Potrivit deciziei deciziei CNESP din 11 septembrie 2021, persoanele cu vârsta de peste 18 ani sunt admise la spectacole, concerte, festivaluri, în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert, a cluburilor de noapte, ringurilor de dans doar la prezentarea certificatului de vaccinare, a rezultatului negativ al testului anti-COVID-19 sau a actului care confirmă prezența anticorpilor anti-COVID-19.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media