Procuror din R. Moldova, pentru revista Forbes: „Nu toate victimele traficului de ființe umane înțeleg că sunt victime”

15 noiembrie 2021, 11:26 Justiție 2000
Sergiu Russu.  Sursa: Forbes.kz

Procurorul-șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Sergiu Russu, a împărtășit din experiența Republicii Moldova în combaterea traficului de ființe umane într-un interviu acordat reputatei publicații „Forbes”. Interviul a fost oferit după o serie de instruiri recente în domeniu pentru autoritățile de investigație în Kazahstan, desfășurate cu sprijinul Organizației Internaționale pentru Migrație și a Guvernului SUA, la care Sergiu Russu a participat în calitate de expert.

În cadrul interviului, Sergiu Russu a comunicat despre noile tendințe prezente în Republica Moldova, precum și din Europa de Vest și Asia Centrală, în domeniul traficului de ființe umane. Acesta a declarat că printre tendințele atestate figurează reducerea treptată a exploatării sexuale a femeilor, în defavoarea exploatării prin muncă a bărbaților; folosirea comunicării pe internet de către traficanți; dar și inducerea în eroare a victimelor, comparativ cu aplicarea majoritară a forței, până nu demult.

Printre factorii care condiționează complexitatea investigării infracțiunilor de trafic de persoane a fost evocat caracterul latent al infracțiunii. Astfel, în marea lor majoritate, persoanele traficate nu se consideră victime al acestei infracțiuni.

Mai mult decât atât, persistă proasta înțelegere a motivelor de calificare a acestor fapte ca infracțiune, în situația în care însăși victima nu are vreo obiecție față de traficantul pentru care a lucrat și-i cere liberarea acestuia de răspundere penală (deși legea prevede o pedeapsă de 6-20 ani închisoare).

Recomandarea de bază oferită publicului de către procurorul anti-trafic este să nu accepte oferte de muncă de la necunoscuții cu care comunică pe internet, decât după un interviu cu un angajator real, în persoană. Deși nici aceasta nu este o garanție, e totuși o premisă pentru depistarea acestui fenomen denumit și „robia modernă”, care are diferite forme, inclusiv trafic sexual; cerșetoria patronată de traficanți; dar chiar și munca la construcție în baza documentelor false, cu ore suplimentare obligatorii, neplătite etc.

Iar în cazurile în care întrevederea reală cu „angajatorul” este total imposibilă, poate fi verificat profilul de pe internet al persoanei care propune locul de muncă discutat, cu ajutorul aplicațiilor dedicate, disponibile gratuit publicului larg. Spre exemplu, o măsură de precauție ar fi folosirea unui program special, care-i poate comunica potențialei victime unde a mai fost folosită fotografia „angajatorului”, eventual, de care alte conturi, pentru ca ulterior să concluzioneze dacă are de-a face cu o persoana care pretinde că este altcineva sau că e un cont fals.

Persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă trebuie să cunoască că libertatea este sfântă și nu depinde de statutul social, vârstă sau de câți bani are o persoană, astfel încât ofertele ilegale să fie respinse din start.

„În prezent, profilul victimei este foarte neclar și practic orice cetățean poate deveni victimă a traficului de persoane, de la un funcționar public la un copil de 10 ani care stă în camera de alături cu telefonul, iar părinții crede că acesta este în absolută siguranță. Deci trebuie să prețuiești libertatea oamenilor, la fel cum îți prețuiești propria ta libertate”, a declarat Sergiu Russu.

Interviul a fost acordat de Sergiu Russu pe timpul când ocupa funcția de procuror-șef al Secției de combatere a traficului de ființe umane a Procuraturii Generale.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media