Precizările ministrului Culturii despre situația în teatre și măsurile anti-COVID: „Din păcate Ministerul Culturii nu poate influența în niciun fel salarizarea actorilor din teatrele municipale”

27 septembrie 2021, 08:11 Cultură 204
Teatrul National Mihai Eminescu.  Sursa: Teatrul National Mihai Eminescu/Facebook

După ce în spațiul public au apărut mai multe informații despre faptul că din cauza pandemiei de COVID-19, mai mulți actori de la teatrului Municipal de Păpuși „Guguță” și de la „Satiricus” ar fi depus cereri de plecare, iar situația din aceste instituții este una grea, ministrul Culturii a venit cu câteva precizări. Sergiu Prodan regretă această situație, dar spune că Ministerul nu poate face nimic pentru acestea întrucât teatrele se află în subordinea municipalității.

Ministrul Culturii spune încă la început de lună a avut o discuție cu administrațiile teatrelor din Republica Moldova care au optat pentru „funcționarea la capacitate maximă a sălilor, cu obligativitatea prezentării de către spectatori a unuia din cele patru acte confirmative (vaccinare, recuperare, test anticorpi pozitiv, sau test Covid negativ)”.

Anume astfel au activat instituțiile culturale pe tot parcursul lunii când au avut loc „Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de pe ambele maluri ale Prutului, s-au deschis muzeele. Sala Dadiani a Muzeului Național de Artă, proaspăt renovată, s-a deschis cu Bienala Internațională de Pictură cu participarea artiștilor plastici din 35 de țări. Sala cu Orgă, Filarmonica Națională (găzduită temporar de Palatul Republicii), de fapt toate instituțiile teatral-concertistice și muzeistice din subordinea Ministerului Culturii au activat la capacitate maximă, cu sălile pline, sau aproape pline. Măsurile antiepidemice impuse au fost respectate și tot odată, instituțiile teatral-concertistice au continuat să lucreze”.

„Luna septembrie a fost o lună plină de evenimente culturale, poate prea plină pentru o perioadă pandemică. De ce teatrele municipale nu au spectatori, iar actorii acestor teatre depun cereri de plecare? Cred că este o întrebare, care trebuie adresată în primul rând Primăriei”, spune Prodan.

Ministrul spune că niciun actor din teatrele aflate în subordinea instituției pe care o conduce nu a scris cerere de demisie și că dimpotrivă, majoritatea teatrelor au avut sălile pline, iar uneori și arhipline.

În octombrie însă, din cauza numărului mare de îmbolnăviri și creșterea acestora, sălile deteatru vor continua să activeze, doar că la 50% din capacitate. „Spectatorii vor continua să prezinte certificate de vaccinare sau teste de anticorpi la intrare, vor purta măști și vor respecta distanța. În calitatea mea de Ministru al Culturii voi face tot posibilul să apăr drepturile oamenilor de cultură pe timp de pandemie, respectând legea și fără a supune riscului de infectare actorii, sau spectatorii”, a precizat Sergiu Prodan.

La final, ministrul Culturii recunoaște că indiferent că sălile sunt pline sau goale, salarizarea actorilor rămâne una foarte mică și că va insista pentru ca oamenii de teatru să aibă venituri corecte.

„Rezolvarea acestei probleme ține de modificarea legislației și este una din priorități în activitatea Ministerului Culturii”, dă asigurări Sergiu Prodan.

Conducerea Primăriei mun. Chișinău nu a comentat deocamdată acuzațiile. Replica Media va publica eventuala reacție imediat ce va apărea.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media