Scriitorul François-Henri Decadable a câștigat Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze pe anul 2021

29 octombrie 2021, 10:56 Carte 108
Scriitorul François-Henri Decadable a câștigat Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze pe anul 2021.  Sursa: pressfrom.info

Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze pe anul 2021 a fost câștigat, joi, 28 octombrie, de scriitorul Francois-Henri Deserable pentru volumul „Mon maitre et mon vainqueur”, publicat de editura Gallimard. Tânărul romancier, în vârstă de 34 de ani, semnează povestea – plină de referințe alfabetizate – a unei iubiri care se termină prost, scrie Archyde.

Câştigătorul din acest an a primit şi un cec în valoare de 10.000 de euro. „Mon maitre et mon vainqueur”, al patrulea roman publicat de Francois-Henri Deserable, descrie o pasiune amoroasă, întreţinută de personajele Tina şi Vasco, care se inspiră din povestea sentimentală trăită de doi autori celebri din literatura franceză: Verlaine şi Rimbaud. Acelaşi roman figurează şi pe lista finaliştilor de la premiul Interallie 2021.

Francois-Henri Deserable, în vârstă de 34 de ani, este originar din Amiens, a fost mai întâi jucător profesionist de hochei, în timp ce s-a dedicat scrisului.

„Am început să scriu când aveam 18 ani, după ce am citit Belle of the Lord. Albert Cohen a câștigat „Grand Prix du roman” în 1968. Așa că sunt fericit”, a spus câștigătorul după anunțarea premiului.

Ceilalţi doi finalişti ai acestui prestigios premiu literar francez au fost Mohamed Mbougar Sarr, cu romanul „La Plus Secrete Memoire des Hommes” (editura Philippe Rey), şi Gilles Martin-Chauffier, cu romanul „Le Dernier Tribun” (editura Grasset).

În 2020, Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze a fost acordat scriitorului Etienne de Montety pentru romanul "La grande epreuve", publicat de editura Stock.

Creat în 1914, Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze a fost atribuit în trecut unor personalităţi marcante ale literaturii, precum Patrick Modiano şi Antoine de Saint-Exupery, şi este, de departe, cel mai prestigios dintre trofeele literare decernate de această instituţie.

În prezent, Academia Franceză acordă zeci de premii, unele vizând în special promovarea unor genuri mai puţin populare, precum poezia şi filosofia. Unul dintre premiile sale, Diane Potier-Boes, este dedicat lucrărilor despre Egipt. Câteva dintre premiile Academiei Franceze includ recompense financiare consistente: de exemplu premiul Guez de Balzac, atribuit pentru prima şi unica dată în acest an şi care i-a revenit poetului Michel Deguy, a fost însoţit de un cec în valoare de 40.000 de euro.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media