VIDEO/ „Este o încercare de a atrage R. Moldova într-un joc geopolitic”: PSRM, după ce APCE a recunoscut regiunea trasnistreană drept teritoriu ocupat de Rusia

16 martie 2022, 10:04 Politică 561
Vlad Batrîncea, deputat fracțiunea BCS.  Sursa: Replica media

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că opinia Republicii Moldova nu a fost consultată atunci când Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a decis să recunoască regiunea transnistreană drept teritoriu ocupat de Federația Rusă și că această „Opinie fără efecte juridice” are menirea de a „atrage R. Moldova într-un joc geopolitic.” Delcarația a fost făcută astăzi, 16 martie, de Vlad Batrîncea, în cadrul unei conferințe de presă.

„Opinia APCE este o opinie politică legată de conflict între două țări. Această Opinie este ca recomandare și nu poartă efecte juridice. Ea trezit multe interpretări și a pornit mai multe discuții între experți (nr. după ce APCE a aprobat amendamentul nr.6 privind recunoașterea regiunii transistrene drept zonă de ocupație rusă)”, a declarat Batrîncea.

Deputatul socialist a spus că părțile R. Moldova nu au fost consultate înainte de aprobarea acestui amendament, iar aprobarea lui ar însemna o încercare de a atrage R. Moldova în conflictul dintre Rusia și Ucraina.

„Pe lângă faptul că această Opinie nu produce efecte juridice, această declarație conține informații pentru țara noastră. Dercizia Delegațiilor României, Islandei și Trurciei vizează regiunea transistreană care este parte componentă a țării noastre. Ne pare rău că în asemenea situații nu a fost consultată R. Roldova. Nu s-a cerut opinia Delegației R. Moldova, nu a fost consultată nici guvernarea, nici opoziția. Acest amendament pornește mai multe manipulări și speculații mediatice. (...) Amendamentul nr. 6 este o încercare de a atrage R. Moldova la acest conflict. În afara faptului că R. Moldova nu a fost consultată, forțe străine încearcă să ne atragă în conflictul dintre Rusia și Ucraina. Aprobarea acestui amendamennt înseamnă atragerea R. Moldova în acest proiect periculos, în jocuri geopolitice”, a conchis Batrîncea.


Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a decis marți, 15 martie, excluderea Federației Ruse din componența sa. În același context, APCE a adoptat în unanimitate un amendament prin care a recunoscut oficial regiunea transnistreană drept zonă de ocupație rusă.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media